Cinder | Marissa Meyerová

První díl ze série Měsíční kroniky.

Linh Cinder by byla úplně normální šestnáctiletá slečna, kdyby ovšem nebyla kyborg. Tuto skutečnost se ale snaží před ostatními skrývat, jelikož pro obyčejné lidi jsou kyborgové něčím podřadným.

Cinder žije v domácnosti spolu se svými dvěma nevlastními sestrami Perlou a Pivoňkou a s nevlastní matkou Adri. Adri ovšem Cinder nenávidí, a viní ji ze smrti svého manžela, který zahynul před lety v Evropě, odkud pochází.

Její nejlepší přítelkyní je androidka Iko, se kterou sdílí nejen své pocity, ale Iko jí také dělává společnost v jejím stánku na náměstí. Cinder je totiž nejlepší mechanička v Novém Pekingu.
Díky její vyhlášenosti se jednoho dne objeví u jejího stánku samotný princ Kai, syn císaře. S sebou má starou androidku, kterou potřebuje opravit ještě před výročním bálem.
Princ z legrace vysloví, že se jedná o otázku národní bezpečnosti, což Cinder zaujme.

Ve světě ale řádí nemoc zvaná letumóza. Každý kdo se touto neznámou nemocí nakazí zanedlouho umírá a lékařům ani vědcům se i přes usilovnou práci stále nedaří najít lék.
Když se Cindeřina mladší sestřička nakazí touto nemocí a je odvezena do karantény, tak Adri neváhá a přihlásí Cinder jako dobrovolnici na testování léku právě na tuto chorobu. 
Cinder je i přes svůj nesouhlas odvedena násilím na specializované oddělení do paláce.

..."Garan chtěl, abych se o tebe postarala, a já jsem se snažila. I když zemřel, i když mi došly peníze, i když se všechno ostatní... rozpadlo." Hlas jí přeskočil a Adri si pevně přitiskla dlaň na ústa. Cinder viděla, jak se jí třesou ramena, slyšela krátká zalapání po dechu, když se Adri snažila potlačit vzlyky.
"Ale Garan by jistě souhlasil, že Pivoňka má přednost. Naše holčičky mají přednost."...

Ovšem zanedlouho se ukazuje, že Cinder je něčím zvláštní - imunní proti letumóze. 
Cinder po domluvě s doktorem Erlandem začíná dobrovolně docházet kvůli výzkumu. Jejím největším přáním je najít lék dříve než její milovaná sestřička zemře.
Díky doktorovi Erlandovi a jeho výzkumu se o sobě dovídá skutečnosti, které musí za každou cenu zůstat utajeny.

Mezitím se v paláci dějí věci. Na návštěvu se totiž chystá královna Levana - nenáviděná krutá měsíčňanka, která má pouze jediný cíl a to uhranout prince Kaita. 

A Cinder má pouze jediný cíl, opravit staré auto, aby mohla od své nevlastní matky utéct někam, kde ji nenajde...


Bez mučení se přiznám, že mě na tuto knihu nalákaly hlavně pozitivní ohlasy, kterých je opravdu celá řada. 
A jaký názor mám na tuto knihu já ? 

Jako první se určitě podíváme na obálku, na které je s největší pravděpodobností vyobrazena samotná Cinder. Měsíc za jejími zády a ladění barev tak nějak koresponduje se samotným příběhem. 

Kniha má celkem třicet osm kapitol, které jsou rozděleny do čtyř knih, následuje poděkování autorky a knihu zakončuje krátká ukázka z následujícího dílu.
Samotný font je trochu menší, nicméně se dobře čte.

Samotný styl autorky je velice čtivý. Po přečtení prvních vět jsem byla mírně zaskočená a začínala jsem mít obavu, zda-li se mi kniha bude líbit, nicméně jsem se do čtení úplně ponořila. 
Příběh jako takový je psán na motivy klasické Popelky, kterou autorka převlekla do moderního kabátku. Myslím, že tato verze by mohla přivést ke čtení nejednoho nového čtenáře z řad dospívajících.

Cinder je velice sympatická mladá slečna, která to v životě nemá zrovna jednoduché. Nevlastní rodina se k ní nechová zrovna nejlépe a navíc z ní před mnoha lety lékaři udělali kyborga, což ji trápí ze všeho nejvíce. 
Když se u jejího stánku zastaví princ Kai s rozbitou androidkou tak se Cinder zalíbí a těší se na další setkání s ním. 

Myslím, že i když je kniha poměrně předvídavá, tak se jedná o úžasné převyprávění skvělé pohádky. Hlavní hrdinka není hloupá, ale je cílevědomá a nebojí se umazat od motorového oleje, nebo vzít do rukou štípačky.
Svět, do kterého je celý příběh zasazený je originální a mě čtení doopravdy bavilo.

Už dlouho se mi nestalo, že bych se do knihy začetla až tak moc, že bych ji zavřela s poslední větou. Až doteď. Cinder to změnila. Díky ní jsem strávila celou noc čtením a knihu odložila až s vycházejícím sluncem. A rozhodně toho nelituji !

Jsem velice zvědavá na další díly z této série a pokud je mezi vámi někdo kdo tuto knihu ještě nečetl a váhá, zda se do ní pustit, tak za mě doporučuji všemi deseti.


Název : Cinder - série Měsíční kroniky (1. díl)
Autor : Marissa Meyerová
Překlad : Jana Zejmanová
Nakladatelství : Egmont
Počet stran : 400



A co vy ? Četli jste tuto knihu ? Líbila se Vám ? 
Nebo máte v plánu si ji přečíst ? 
Neváhejte a o svůj názor se podělte v komentářích :-)


28 komentářů:

  1. Jsem jedna z mála kdo ještě Měsíční kroniky nečetl. Vypadá to, že to budu muset napravit, protože to vypadá velice zajímavě. 😀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ze začátku jsem byla skeptická, ale má to něco do sebe, moc mě to bavilo, takže doporučuji :-)

      Vymazat
  2. Půjdu, zahraničí se, vypnu net, utopim mobilní telefon. :-D
    Každý den narážím na nějaký lákadlo...Mnooo....Dnes už druhé:-D
    Sérii mám doma, musím se do ní pustit. Pěkná recenze. :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Fajn, tak já teda potvrdím objednávku Měsíčních kronik! :-D

    OdpovědětVymazat
  4. To je právě to, že Cinder chytne a nutí číst a číst a kdyby měla 900 stran je to pořád málo :) Já se moc těším na Winter :) Užij si další díly :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máš naprostou pravdu. Už se těším na další díly a Tobě přeju, ať se Winter líbí :-)

      Vymazat
  5. Ze Cinder jsem byla stejně nadšená a mohu Ti prozradit, že Scarlet bude ještě lepší :)

    OdpovědětVymazat
  6. Tak do Měsíčních kronik jsem se zatím nepustila a dost se za to stydím, všichni je strašně chválí. Asi to budu muset brzo napravit :) Díky za tip na čtení! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že se nemusíš stydět, taky jsem první díl četla teprve teď :-)
      Jsem ráda, že jsem tě mohla inspirovat :-)

      Vymazat
  7. Jani moc pěkná recenze . Já Cinder právě dočetla a byla jsem mile překvapena .A musím s tebou souhlasit , že by čtenáři/ky neměli váhat a určitě si ji přečíst .Jo a až to budete číst , mějte po ruce další díly ,protože po nich budete chtít okamžitě sáhnout :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :-) taky jsem byla více než mile překvapena. A další díly ? Na ty už se taky moc těším ! :-)

      Vymazat
  8. Moc pěkná recenze :) Na Cinder se právě chystám, už ji mám připravenou u postele :D Tak snad nezklame a budu také nadšená :) Měj se krásně :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :-) Tak snad snad z tebe bude taky jedna z fanynek této série :-)

      Vymazat
  9. Moc pěkná recenze! :) Knížku už mám taky doma a tenhle týden se do ní pustím, strašně se na ní těším a jako by to "začtení" a otevření první stránky oddaluju... Protože vím, že když ji otevřu, dočtu ji hoodně rychle :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak snad se Ti bude taky líbit :-) Budu se těšit na Tvou recenzi.

      Vymazat
  10. Máš moc pěkný blog - krásný layout. Recenze je pěkná...ale nevím, jestli se mi bude kniha líbit, když hlavní postava není člověk...to je poněkud rasistické, že? :-D Nedokážu si to představit. Tak uvidíme. S převyprávěnými pohádkami se nějak roztrhl pytel.

    Jestli bych ti mohla poradit: Ve výběru jak chci komentovat ti schází možnost URL adresa. Člověk tam nemůže připojit self-hosted blog. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za milá slova :-)
      Taky jsem si myslela, že tato série nebude nic pro mě, holčina, která je kyborg, zní to fakt ujetě, nicméně to vážně funguje. Aktuálně čtu už třetí díl z této série a líbí se mi čím dál více.

      Na způsob komentování se zkusím podívat, díky za podnět. Snad to nějak najdu :-)

      Vymazat
  11. Naprosto souhlasím. Také jsem nečekala, že se mi bude líbit, ale překvapila. Mile překvapila. :)

    OdpovědětVymazat
  12. Půl bych se zeptat, jak ta kniha dopadla

    OdpovědětVymazat