Illuminae | Amie Kaufmanová a Jay Kristoff

Píše se rok 2575 a dvě soupeřící megakorporace bojují o moc a s ní také o vzdálenou planetu. Víc než planeta je to hlavně ledem pokrytý kus skály někde na konci vesmíru, který nese název Kerenza.

BeiTech industries proto bez varování zaútočí na tuto planetu, kde společnost WUC nelegálně těží hermium.

Právě v této chvíli se mezitím dva mladí lidé - Kady a Ezra spolu rozcházejí. Jejich rozchod však neprobíhá standardně, jelikož se čas do útoku nemilosrdně krátí.
Díky nepřipravenosti lidí žijících na Kerenze a velice drtivému útoku zahyne spousta lidí a ti zbylí se snaží co jim síly stačí, aby se dostali k evakuačním lodím. 
Mezi nimi jsou i Kady s Ezrou - bývalý pár, který spolu téměř nekomunikuje a musí si nějakým způsobem pomoci dostat se k jedné z lodí.
I když se díky pomoci jeden druhému nakonec dostanou na záchrannou loď, vyhráno zdaleka nemají.

Nepřátelská flotila Lincoln se vydává pronásledovat bitevní mateřskou loď Alexander , průzkumné vědecké plavidlo Hypatia spolu s nákladní lodí Koperník. Kady s Ezrou jsou zatím v bezpečí na palubě - ovšem každý na jiné lodi. Ezra zůstal na Alexandru, kdežto Kady byla přesunuta na Hypatii.

Aby toho nebylo málo tak se na palubě jedné z lodí se začne děsivě projevovat smrtící virus, který zmutoval a pomalu požírá značnou část zachráněné populace, jedna z lodí je zlikvidována a spolu s ní zahynou na dvě tisícovky jejich pasažérů, vedení zbylých lodí, které dané skutečnosti zatajuje a s nepřátelskou lodí Lincoln v zádech je celá situace opravdu děsivá.
Do toho všeho je tady ještě SPIRO. Umělá inteligence, která má celou flotilu chránit, ale spíš než ochráncem se stává jejich nepřítelem.

Kady se proto snaží nabourat do systému, aby zjistila skutečnou pravdu a je jí jasné, že bude potřebovat pomoc kluka, kterého už nechtěla vidět - Ezry.

... Všechny rozvědné informace o katastrofě na Kerenze, které jsme dokázali vyhrabat, najdete tady. Kdykoli to šlo, ukládali jsme do zprávy i skeny původní dokumentace. Ta zábavička začíná zkázou kolonie na Kerenze (dnes je to jeden rok) a postupuje chronologicky přes události na bitevní mateřské lodi Alexandr a na vědeckém plavidle Hypatia, jak nejlépe jsme je dokázali rekonstruovat...


Hned ze začátku se přiznám, že nejsem čtenář scifi ani fantasy. Když jsem příteli tuto knihu ukazovala, tak mě ani ve snu nenapadlo, že bych ji mohla dostat pod stromeček. 
Nicméně se tak stalo a já jsem za to ráda, jelikož čtení této knihy pro mě byl úžasný požitek.

Kniha je velice neobvyklá už svou obálkou. Pokud čekáte standardní papírový přebal tak tady byste se jej nedočkali. Plastový poloprůhledný přebal je naprosto úžasně vymyšlený.

Po zalistování knihou zjistíte, že se nejedná o klasickou knihu s textem, ale grafické zpracování celé knihy je více než úchvatné. Spousty obrázků, doprovodných náčrtů vesmírných lodí, články z Unipedie (něco jako wikipedia), a další.

Jak už jste pochopili, kniha není souvislým vyprávěním, ale skládá se z přepisů nahrávek, kopií internetových chatů, přepisů e-mailů a spousty dalšího. Díky této formě spolu s grafickým zobrazením se netřeba bát většího počtu stran.

Kady s Ezrou jsou sympatičtí puberťáci. Kady je holka s ostrými lokty, která se jen tak nedá a rozhodně to umí s počítači a tak využívá svých hackerských schopností, aby zjistila kdo ve skutečnosti zlikvidoval Koperník a proč jim všichni lžou.

Namísto toho Ezra vykazuje známky posttraumatického stresového syndromu, má problém se zvládáním vzteku a o otce přišel při útoku na Kerenzu. I přes všechny tyto okolnosti se stal pilotem Cyclonu na Alexandru. Zvlášť proto, že jeho vztek a hněv je směřován výhradně proti BeiTechu.

Celý tento počin je něčím co se jen tak nevidí. Když zavřu obě oči, tak podobným stylem (přepisy nahrávek, dokumentace, apod.) je napsána kniha Trojice. Nicméně na tuto krásku doopravdy nemá a to ve všech směrech.

Kaufmanová s Kristoffem stvořili naprosto báječnou knihu, která se čte sama. I přes styl, jakým je kniha vyprávěna jsem se dokázala vžít do pocitů hlavních hrdinů a byla jsem napnutější než napnutá, jak to celé vlastně dopadne.

Knize se nevyhnula ani milostná linka, která nebyla nijak násilná a samotné čtení vůbec nerušila, myslím, že to bylo příjemné doplnění celého příběhu. 

Příběh se ovšem netočí jen okolo ústředních postav. Věnuje se také členům posádky z velitelství a svůj prostor zde má také SPIRO. 
Právě díky SPIRU je celá kniha ještě mrazivější a je to právě SPIRO, který hýbe celým dějem. Myslím, že je škoda, že autoři této umělé inteligenci nedopřáli ještě více prostoru.

Celkově se mi kniha moc líbila a jsem velice ráda, že jsem k tomuto žánru mohla přičichnout právě skrze Illuminae.
Je opravdu úžasné, že si někdo dal tu práci a vytvořil tak úžasnou knihu, kterou je radost si zalistovat. Myslím, že ani obsah nepokulhává za grafickým zpracováním. 

Za sebe tuto knihu mohu jedině doporučit a neskutečně se těším na další díl z této série.


Název : Illuminae - série Akta Illuminae (1. díl)
Autor : Amie Kaufmanová, Jay Kristoff
Překlad : Richard Podaný
Nakladatelství : CooBoo
Počet stran : 608





A co vy ? Četli jste tuto knihu ? Líbila se Vám ? 
Nebo máte v plánu si ji přečíst ? 
Neváhejte a o svůj názor se podělte v komentářích :-)



14 komentářů:

  1. Tato kniha je moc pěkně zpracovaná,jak svoji obálkou tak i vnitřkem .Já sama jsem jí ještě nečetla ,ale určitě si ji někdy přečtu .

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máš pravdu, vypadá úžasně. Určitě doporučuji :-)

      Vymazat
  2. Noja si to snad fakt koupím :-D
    Se picnu, super recenze!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky :-)
      Určitě doporučuji k přečtení :-) Jak scifárny nečtu, tak jsem byla nadšená ! :-)

      Vymazat
  3. Knížku mám už v knihovnčce, ale bohužel jsem se k ní ještě nedostala. Tvoje recenze mě ale namotivovala otevřít ji co nejdřív. ;) Ještě ale musím dočíst rozečtenou řadu Leď mezi hvězdami (teď jsem v půlce druhého dílu)... :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak snad se k ní co nejdříve dostaneš a bude se ti líbit :-)

      Vymazat
  4. Rada bych si jednou poridila a precetla :-D

    OdpovědětVymazat
  5. Četla jsem hodně recenzí na Illuminae, ale včetně tvé byly jen dvě pozitivní. Upřímně nemám nejmenší tušení, co mám teď dělat. Ale jak se znám, tak mi to nakonec nedá a přečtu si ji. Nebo to při nejhorším aspoň zkusím :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono těžko hodnotit, jelikož se každému líbí něco jiného. Pokud se do ní pustíš, tak snad nebudeš zklamaná, myslím, že minimálně za půjčení určitě stojí :-)

      Vymazat
  6. Na tuhle knížku si dělám zálusk do té doby, co vyšla :D

    OdpovědětVymazat
  7. Knížka se mi rozhodně líbila jako už dlouho žádná ne. Zaujalo mě především nevšední zpracování, díky němu se Illuminae četlo jedna báseň :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Naprosto s tebou souhlasím a už se nemůžu dočkat druhého dílu :-)

      Vymazat