Lahodně s Ellou a přáteli | Ella Woodward

Není nic úžasnějšího
než pochutnat si na skvělém jídle
ve společnosti milých lidí.

Kniha, kterou se Vám dnes pokusím představit, je další z kuchařek, které nemá na svědomí nikdo jiný, než Ella Woodward. 
Více než stovka úžasných, zdravých, ale zároveň chutných veganských receptů se ukrývá v této úžasné knize.

V úvodu knihy nás Ella seznámí se zdravým stravováním, ale třeba také s tím, jak tuto stravu zpřístupnit svým blízkým tak, aby pro ně nebyla pouhou nucenou stravou, ale aby odhodili své předsudky a jídlo si náležitě vychutnali. 
Nechybí ani osobní zkušenosti a pozvolný návod, jak být se zdravou stravou u svých přátel a blízkých nakonec úspěšní.

Kniha je prakticky rozdělena celkem na šest sekcí a to: Rána, Lehké a snadné, Hostiny, Přílohy, Večírky a Dezerty.

Rána nemusí znamenat pouze ovesné kaše, nebo nudné cereálie. Rána, to mohou být také úžasné snídaňoové tyčinky s medem a citronem, křupavé borůvkové čtverečky, nebo smoothie z lesního ovoce a pomerančů a spousty dalších. 
Je velice důležité snídaně nevynechávat, vždyť přeci je to právě vyvážená snídaně, která nás báječně nastartuje na celý den a pokud opravdu nemáme čas snídat doma, je dobré si připravit alespoň smoothie na cestu do práce.

Lehké a snadné - pikantní bramborové placičky s česnekovo-rajčatovou omáčkou, fazolových lusků na rajčatech nebo třeba sushi z květákové rýže, se sezamem a červenou řepou. 
Báječná jídla, která zasytí a nebudete stát dlouhé hodiny u plotny a vyvařovat. V této kapitole na nás také čeká například večeře v asijském stylu nebo třeba báječné letní saláty. Jelikož se aktuální sezóna grilovaní, grilovaný kukuřičný klas je výbornou volbou.

Hostiny jsou synonymem pro setkání s přáteli a hromadami dobrého jídla a právě pro tyto chvíle je tato kapitola určena. Pro příjemný poklidný večer se hodí brokolice na chilli a česneku, indická hostina může být v podání kokosové rýže, garden party ozvláštní steaky z marinovaného květáku s quinoou na chilli a romantická večeře pro dva se může konat se zapečeným lilkem s rajčaty.

Přílohy jsou v této knize také velice příjemné a to nejen na přípravu, ale také co se chuti týče. Můžeme zde nalézt například vcelku pečené mrkve s římským kmínem a datlemi, výborné citronové brambory, mátovo hráškové pyré nebo třeba černé česnekové fazole.

Večírky jsou ideální příležitostí připravit výborné chipsy z červené řepy a batátů nebo pečené mini barmbůrky se zakysanou smetanou z kešu ořechů s pažitkou. Skvělou volbou bude doplnění večírkového menu různými koktejly - ovocný střik z červeného melounu a okurky nezní vůbec špatně, co říkáte?

Dezerty, tato kapitola je ideální pro milovníky všeho sladkého. V létě nás osvěží kokosovo-mangové nanuky, jen tak na zobání se budou hodit tyčinky s quinoou, lískovými oříšky a kakaem a milovník čokolády bude jistě nadšený z čokoládovo-pomerančového koláče. Na své si přijdou také milovníci pohárů.

V závěru knihy nechybí abecední seznam receptů, rejstřík nebo autorčino poděkování.










Pokud jste milovníci vaření, zdravého a dobrého jídla a zároveň se rádi inspirujete v kuchařských knihách, tak by vám tato kuchařka rozhodně neměla chybět ve vaší knihovničce.
Je sice fakt, že ve spoustě receptů jsou použity suroviny, které běžně ve svých spížích nemáme, nicméně si myslím, že rozhodně stojí za to suroviny dokoupit a recepty vyzkoušet.

Velkým plusem je nejen skvěle vysvětlený postup, ale také úžasné grafické zpracování spolu s báječnými fotografiemi daných receptů.
Za sebe mohu knihu jedině doporučit a zároveň vám popřát příjemné vaření a dobrou chuť.


Za zaslání recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství Omega, knihu si můžete zakoupit zde.
Dále děkuji Knihám Dobrovský, knihu si můžete zakoupit zde.


Název: Lahodně s Ellou a přáteli
Autor: Ella Woodward
Překlad: Zuzana Dyková
Nakladatelství: Omega
Počet stran: 288



6 komentářů:

  1. Krásná recenze! Já zatím všechny zdravé kuchařky zatím hodnotím průměrně, protože u nich je zdravé - drahé. Což znamená, že abych jedla zdravě musím ve zdravé výživě koupit to nejdražší a tady vypadá, že tomu tak není. To je super :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :-) no ono záleží co u tebe znamená drahé, povětšinou ti Dana věc vydrží na víc než porci pro dva, takže v konečném součtu to zase až tak není :-)

      Vymazat
  2. Myslím, že do této kuchařky nakonec investuji, kuchtění mě poslední dobou docela chytlo :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Za sebe můžu doporučit, opravdu zajímavé a chutné recepty :-)

      Vymazat
  3. taky mam jednu Ellu, vyhrala jsem ji v soutezi... je to krasne provedena kniha, ale ne vsechno je tak nejak pro me :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máš pravdu je perfektně zpracovaná. Nina s tím že ne všechno je pro tebe, mám to stejně, ne úplně všechny recepty mám chuť zkoušet, nicméně to je tak asi v každé kuchařce :-)

      Vymazat