Posvátné lži Minnow Blyové | Stephanie Oakesová

Sedmnáctiletá Minnow přišla během svého krátkého života doslova o všechno.
Ve svých pěti letech se spolu se svým otcem a matkou přestěhovali do hor, kde se rodina přidala k sektě, která si podle svého zakladatele začala říkat "Kevinináni." V této sektě vládla přísná pravidla, která byla při porušení také přísně trestána.

Když Minnow povyroste, tak se při svých toulkách po lesích seznámí se stejně starým Judem. Oba si padnou do oka a pokaždé, když se Minnow podaří nepozorovaně utéct, spolu tráví čas. Postupně si navzájem odhalují svá tajemství a když začnou dospívat tak zjistí, že je k sobě něco táhne.

Minnow, ač zvyklá na život v přísné sektě, se vždy těší, až se zase s Judem setkají. Jednoho dne jsou však její plány narušeny. Prorok Kevin totiž oznámil, že Minnow bude jeho další ženou. V rámci přípravy na sňatek je následně zavřena do pokoje pro panny, odkud se pokusí utéct. Její útěk je ale vyzrazen a tak Minnow přichází v rámci trestu o obě své ruce.

Jak nasadit pouta dívce bez rukou?
Odpověď je pozoruhodná. Mají na to jednoho muže. Jmenuje se Early. Byl to první člověk, který se mi představil poté, co jsem dorazila do bílé budovy ze škvárobetonu, v níž žily všechny odsouzené mladistvé z okruhu osmi set kilometrů. Do místnosti vešel s metrem a úsměvem plným křivých zubů.
Early si podle svých slov vydělával na živobytí zakázkovou výrobou pout pro missoulský úřad zabývající se nápravou mladistvých delikventů. Jeden by nevěřil, že se tím může uživit. Vždyť kolik bezrukých lidí může být vězněno současně?            

Nyní sedí ve věznici pro mladistvé, kde si odpykává trest za napadení mládence při útěku z komunity. Nikdo kromě Minnow netuší co se s komunitou stalo, proč se ocitla v plamenech ani jak byl zabit prorok Kevin. A právě proto za Minnow dochází psycholog, nejen aby jí pomohl s adaptací mezi obyčejné lidi, ale také proto, aby se dozvěděl, co se vlastně tam v horách stalo.


Když se řekne Posvátné lži, tak si většina z vás uvědomí, že jim je onen název povědomý. Rozhodně se nemýlíte. Není to tak dávno co tato kniha proběhla knižní blogosférou a já jsem se k ní konečně tento měsíc také dostala a můžu vám říct, že jsem na ni byla vážně zvědavá.

Obálka této knihy je úžasná. Jednoduchá, ale zároveň silná a to je přesně podle mého gusta. V podstatě jí nemám co vytknout.
V knize na nás celkem čeká 59 kapitol, které jsou spíše kratší. Následuje poděkování a ediční poznámka.

Kniha začíná ve chvíli, kdy Minnow stojí nad zakrváceným tělem chlapce, jehož krev je nejen na něm samotným, ale také všude okolo. 
Líbilo se mi, že autorka se vrhla do příběhu hned po hlavě a vyvarovala se zdlouhavých úvodů a zbytečné omáčky okolo.
V podstatě jsme do příběhu hned vhozeni. Minnow je krátce nato zatčena a umístěna do nápravného zařízení pro nezletilá děvčata. 

Samotné vězení je popsáno spíše mírně. Rozhodně jsem autorce nevěřila, že v něm panuje až tak nepřirozená přátelská atmosféra a to jak mezi dívkami a dozorci, tak i mezi dívkami mezi sebou. Nějaké potyčky se v knize sice našly, ale jednalo se spíše o takové polechtání, a celkový dojem nápravného zařízení byl spíše úsměvný, než vážný.

Velkým plusem je střídání kapitol mezi současností a minulostí. Návaznost minulosti s přítomností byla výborně promyšlená a bylo zajímavé sledovat, jestli Minnow při psychologickém sezení prozradí, jak to celé bylo a nebo bude doktora ještě chvíli testovat. 
Minulost byla také vylíčena dobře. Skupinové chování v komunitě, nebo třeba tresty, které následovaly, když někdo z Keviniánů zlobil, čtenáře donutí přemýšlet nad tím, jak moc je pravděpodobné, že tam někde ve světě se děje přesně to samé se stejnými zvěrstvy nejen na dětech.

Postava Minnow je v knize vykreslena opravdu bravurně. Jedná se o dívku, která si prošla peklem, ale nezhroutila se z toho. Je rozhodnutá bojovat a je šťastná, že se mohla vrátit zpátky do města, i když okolnosti mohly být jiné. I když je Minnow dívka, která přišla díky trestu o obě ruce, nevzbuzuje ve čtenáři pocit ušlápnuté chudinky. Jedná se o dívku, která se rozhodla poprat se svým osudem a nehodlá plakat někde v koutě.

I přes to, že se jedná o více než podařenou knihu, která je neskutečně čtivá a děj plyne jako voda, musíme stále počítat s tím, že se jedná o YA literaturu. Kniha by pro "dospělého" čtenáře jistě snesla více syrovosti, alespoň já jsem ji v knize postrádala. Celý příběh chvílemi působil trochu uspěchaně a to hlavně v samotném závěru, který byl opravdu více než rychlý. 

Na knihu jsem byla velice zvědavá a musím říct, že mě nezklamala. Ano, našly se nějaké mouchy, nicméně i tak se jedná o nádherný příběh od kterého se vám rozhodně nebude chtít odcházet. Je to příběh o mladé lásce, velkém utrpení, ale také upřímném přátelství.

Já jsem byla nakonec s knihou spokojená a s klidným svědomím ji doporučím dále, jen je třeba mít na paměti fakt, že kniha je primárně určena pro dospívající čtenáře.


Nejlevnější cenu knihy Posvátné lži Minnow Blyové najdete na portále srovname.cz


Název: Posvátné lži Minnow Blyové
Autor: Stephanie Oakesová
Překlad: Alžběta Kalinová
Nakladatelství: Host
Počet stran: 400

8 komentářů:

  1. Moc pěkně napsané. Za sebe musím říct, že pro mě bylo v knize syrovosti (i surovosti) přesně tak akorát, nevím, jestli bych stála o podrobnější popisy. Asi mám moc velkou představivost, ale když popisovala, jak přišla o ruce, skoro bych přísahala, že mě bolela zápěstí :) Ale možná je to tím, že thrillery moc často nečtu, tak nejsem moc otřískaná. Ve fantasy a scifi člověk pořad ví, že to násilí je jen "jako". Aspoň teda já to pak snáším lépe, než takto, když vím, že to nemá k realitě daleko.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je fakt, že zrovna popis toho, jak přišla o ruce mě taky bolel, ale to byla jen jedna z mála věcí. Za sebe bych ještě trochu přitvrdila, ono, když hodně čteš různé thrillery a podobné žánry, tak už jsi tím špatným "ošlehaná," a takové letmé popisy jsou pak jen čajíček, bohužel. Ovšem nic to nemění na faktu, že bych knihu zařadila jako jednu z těch lepších pro tento rok, jen je škoda toho uspěchaného konce..

      Vymazat
  2. O téhle knize jsem pořád nevěděla, co si mám myslet... moc mě láká svojí krásnou obálkou, protože ta je opravdu nádherná, jen jsem pořádně nepochopila, o čem ta knížka je, takže mi udělalo radost, že na ni vidím recenzi a nevypadá to vůbec špatně :) Moc pěkná recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :-) Za sebe rozhodně doporučuji ke čtení a musím říct, že mě velice mrzí, že o knize není slyšet tolik, kolik by si zasloužila.

      Vymazat
  3. Nevyoada to vubec špatně. Kdyz jsem četla ten děj,musela jsem se k němu vratit třikrát :D četla jsem ho blbě a nepochopila, že prorok si Minnow přál pro sebe a ne pro Juda :D jsem jelitoy ale opravsi zajimave....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Fakt dobrá kniha, alespoň mně se líbila :-) Jinak ano, prorok se chtěl oženit s Minnow, možná jsem to blbě napsala...

      Vymazat
  4. Když jsem knihu viděla mezi novinkami, hned jsem jí chtěla, pak jsem si přečetla anotaci a zarazila jsem se. Pořád jí mám ve wishlistu, ale stále nevím, jestli by to bylo pro mě to pravé. Četla jsem na ní i několik recenzi, ale ty byly spíš negativní a takové nic moc neříkající.
    Děkuji za pěkné připomenutí knihy a za ujasnění, že si jí na tom seznamu "někdy si snad přečtu" nechám. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky! No já se přiznám, že jsem na žádnou recenzi nenatrefila. Nicméně je škoda, že jsi narazila jen na samé negativní recenze. Mně se kniha moc líbila a dlouho jsem nad ní přemýšlela, protože jsou v ní věci, které se běžně dějí i normálně, no..

      Vymazat