RECENZE: Narušitel | David Balda, Petr Kult

Napsáno dle předlohy k filmu Narušitel.
Podle skutečných událostí.



Příběh vypráví o životě armádních letců z doby 70. a 80. let minulého století. Hlavními postavami jsou čtyři přátelé, které spojuje jejich velká láska k létání. Nejtalentovanějším z nich je Vladislav Kučera, který na svazarmovském letišti tráví většinu svého času. Najednou toto idylické prostředí naruší všudypřítomná StB.


Motor letadla dramaticky vrčí, jako by to podtrhovalo, že teď jde o všechno, už není cesty zpět. Pilot se snaží zachovat klid, ale jeho oči mluví za něj - má strach. Ví, že riskantní přelet státní hranice je jediná šance na záchranu rodiny před agenty Stb. Jestli to praskne, bude po všem! Ale už to nejde zastavit, přestože zrada může přijít v každé vteřině, naprosto nečekaně. Jeho letoun C-105 smetanově bílé barvy s tmavě modrými a rudě červenými pruhy prolítává mraky blízko nad zemí, zatímco auto s manželkou a mladším synem ujíždí někde pod ním. Otec přesvědčuje sebe i svého staršího syna, který je s ním na palubě, že všechno zvládnou. Přesto se syn ještě jednou zeptá:
"Nemůže nás ta stíhačka najít, tati?" Odpověď zní přesvědčivě:
"Neboj, vím, jak se jim schovat v mracích."

Mnohaletí přátelé se s agenty dostávají do blízkého kontaktu a je zcela nemožné se styku s nimi vyhnout. Přátelé rázem stojí proti sobě na různých stranách barikády. Kučerovým hrozí životní nebezpečí, a proto se odhodlají k riskantnímu řešení. Není jiná možnost. Musí se rozhodnout, komu můžou věřit, a kdo pro ně představuje hrozící zradu. Podaří se jim uniknout Státní bezpečnosti a dostat se do bezpečí?


Není tomu tak dávno, co jsem zaregistrovala rozhovor mladičkého Davida Baldy o jeho novém filmu Narušitel. Přiznám se, že mě snímek, který se zabývá letectvím v osmdesátých letech u nás, zaujal. 
Když jsem si všimla, že nakladatelství Cosmopolis vydalo stejnojmennou knihu, bylo mi jasné, že si ji budu chtít první přečíst. 
Pojďme se tedy podívat na to, jak si u mě tato útlounká knížečka vedla.

Obálka je v tomto případě filmová a můžeme na ní vidět dva nejbližší přátele - Vláďu se Zdeňkem. Kniha začíná prologem a je ukončena pár větami na závěr. Celkem na čtenáře čeká čtrnáct krátkých kapitol, přičemž každá nese svůj vlastní název.
Dílo je také doplněno o bohatou obrazovou přílohu. Můžeme zde nalézt fotografie letadel přes celé dvoustrany a mnoho záběrů z filmu nejen v černobílém, ale také v barevném provedení. Díky tomu je kniha zase o fous zajímavější.

Je skvělé, že se tak mladý člověk, jako David Balda rozhodl, že příběh svého dědečka, Vladislava Baldy, dostane nejen na filmová plátna, ale s pomocí Petra Kulta i do rukou čtenářům, kteří spíše ocení hloubku knihy. 

Osobně jsem měla od tohoto díla jistá očekávání, která však bohužel nebyla naplněna. Ale pěkně popořádku...

Kniha na první pohled působí hezky a uspořádaně, příjemná obálka, která se hodí k danému tématu, přehledné kapitoly, krásná obrazová příloha. 
Ovšem ihned po začtení musí být čtenáři jasné, že kniha rozhodně nevyužije svůj potenciál a působí poněkud nedotaženě. 

Hlavní hrdinové ani okolí, ve kterém se příběh odehrává, nám toho moc neřeknou. Popisy jsou strohé, charaktery nevykreslené a čtenář neznalý minulého režimu si jen těžko představí, co všechno hrdinové vlastně prožívali.

Celá kniha tak působí spíše jako přepsaný scénář a tím pádem se hodí jako doplněk k filmu. Při čtení jsem se bohužel nevcítila do postav, ani samotný děj se mnou nijak výrazně "nehnul." Chybělo mi, že jsem si při čtení připadala nezúčastněně a neprožívala jsem téměř žádné emoce.

Myslím si, že kdyby příběh Vladislava Baldy sepsal někdo s citem a tak, aby jeho vyprávění pozvedl na vyšší úroveň a stvořil "plnohodnotnou" knihu, jednalo by se bezesporu o zajímavý příběh plný napětí a akčních scén. 

Přesto bych knihu úplně nezatracovala, příběh pana Baldy mě zaujal a vzbudil ve mně zájem o naše letectví za minulého režimu. Jako doplněk k filmu nebo pro fanoušky letectví by mohla být ideální volbou. 
Rozhodně také skládám poklonu duu Balda, Kult, kteří se ve svém mladém věku pustili do tohoto "projektu" a dotáhli ho nejen do knižních nakladatelství, ale také na filmová plátna. Doufám. že se v budoucnu poučí ze svých chyb a ještě o nich uslyšíme.


Za zaslání recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství Cosmopolis,
kde si můžete knihu Narušitel zakoupit.





Název: Narušitel
Autor: David Balda, Petr Kult,
Nakladatelství: Grada
Edice: Cosmopolis
Počet stran: 160
Rok vydání: 2019

Žádné komentáře:

Okomentovat