RECENZE: Návod k použití lásky | Renáta Názlerová

Můžete mít všechno na světě: 
zdraví, peníze, slávu, 
ale pokud nemáte lásku, nemáte nic. 



Tamara Koch je velice oblíbenou, uznávanou a hlavně hojně vyhledávanou terapeutkou, která se svým klientům snaží vždy dobře poradit.

Ve svém soukromém životě bohužel již tak úspěšná není. Celým jejím životem je právě její ordinace, její nejbližší osobou je kamarádka Magda a stálého partnera také nemá.


"Proboha, Tamaro, někdy mi lezeš fakt na nervy. Nemůžeš se se mnou bavit úplně normálně? Jako člověk s člověkem, a ne jako lékařka s debilem?"
"Proč jsi tak napružená? Zcela normálně se ti snažím vysvětlit, že je-li z tvého hlediska perspektivní manželství a společná rodina, je to jiné, než když považuješ za perspektivní pouhý dlouhodobý milenecký poměr."
"Samozřejmě, že chci rodinu. A tebe se ptám, zda je problém, že je mu padesát dva."
"To problém není. Problém je, jak jsi mě sama informovala, že je ženatý, má dvě dcery, tři vnoučata a víc než cokoli jiného ho baví vydělávat megazisky, v čemž mu pomáhá vydatně manželka s dcerami."
"Nechápu."
"Tak jinak. Všechny jeho firmy jsou napsané na rodinu. Máš dojem, že se všeho vzdá? Pokud by se rozvedl, odešel by s holou řití."

Když se z čista jasna objeví neznámý muž, který je tajemnější než hrad v Karpatech a dá Tamaře jasně najevo, že ona je tou, po které touží, je z toho v šoku.
Tento muž toho Tamaře opravdu moc neprozradí. Tamara tak nezná jeho příjmení, zaměstnání, koníčky ani přátele. Při seznámení s takovým mužem se většině žen v hlavě rozezvoní varovný signál, nicméně Tamařin  rozum zařadí zpátečku a je to právě jeho tajemnost a jistá drzost, která Tamaru neskutečně přitahuje.

Jenomže je tady ještě Mehrez, muž, který Tamaře nabízí pohádkový život plný lásky. Pro koho se nakonec Tamara rozhodne a jak její rozhodnutí ovlivní její život?


Loni na konci roku jsem byla oslovena nabídkou spolupráce s nakladatelstvím Fortuna Libri. Jejich knihy mám ráda a proto jsem se rozhodla nabídku přijmout. Tímto bych ještě jednou ráda poděkovala za spolupráci a teď bych Vám ráda představila Návod k použití lásky.

Obálka této knihy je doslova kouzelná. Papírový přebal s velkým srdcem, skrz které vidíme knihu bez přebalu. Ta je vyvedena v bílé barvě a kromě malých zamilovaných ilustrací obsahuje také dvě kouzelná slůvka "miluji Tě" v mnoha světových jazycích.
Opravdu nakladatelství tleskám, protože obálka se opravdu povedla.

Uvnitř na nás kromě předmluvy čeká celkem 28 kapitol, které zakončuje Slovo závěrem.

V prvé řadě je potřeba zmínit, že jsou příběhy jednotlivých klientů, kteří se v románu vyskytují, inspirovány skutečnými událostmi. Přesto je však kniha velice příjemným románem pro ženy, tedy žádná literatura faktu, jak by se někdo mohl obávat.

Láska vás může vynést až do oblak,
ale může dát i pěkně zabrat.
Je povznášející a úžasná, dokáže
přimět k hrdinským činům, ale i k páchání
úplných hloupostí. Dokáže léčit, ale i ublížit.
Proto je nutné se o ni dobře starat.

Tamara Koch je v knize vykreslena jako sympatická boubelka, která miluje svou práci a pro klienty je opravdovým andělem, neboť jim dokáže vždy dobře poradit. Nemohla jsem si pomoct, ale Tamaru Koch jsem si představovala úplně jasně. Viděla jsem před sebou samotnou autorku, která na mne působí stejně vřele.

V knize na nás čeká hned několik případů z Tamařiny ordinace. Poznáme zde například Lucii, matku tří dětí, kterou týrá vlastní manžel. Nahlášení na policii nepřipadá v úvahu, neboť manžel je vysoce postavený policejní důstojník.

Žena, která se po mnoha letech rozhodla vydírat vysoce postaveného politika, který absolutně netuší o tom, že má téměř dospělou dceru, nebo žačka, která žije u svého učitele se kterým má poměr. K tomu všemu jim sekunduje jeho matka. 
To jsou jen tři ukázkové případy, které jsou v knize obsaženy.

A co teprve Tamara? Ta, která si ve své ordinaci ví se vším rady a problémy svých klientů zvládá s chladnou hlavou. Sama sobě však poradit neumí a tak se plácá mezi dvěma muži - starým známým Mehrezem, který pro ni má slabost již dlouhá léta, a neznámým a živočišně drzým Ondřejem, se kterým cítí to, co dosud s žádným jiným.

Autorka si mě naprosto získala. Ať už se jedná o téma knihy, které by se podle názvu mohlo zdát sladké jako med. Opak je ale pravdou. Témata v knize jsou vážná a je dost možné, že s podobným trápením, jako Tamařini klienti, měla problém nejedna čtenářka nebo její kamarádka. 

Kniha je psána svěže s lehkostí a vtipem. Díky stylu vyprávění si vás získá a vy si příběh jistě zamilujete, ba co vice, odnesete si také cenné rady do života. Protože nikdy nevíte, kdy se Vám budou hodit.
Osobně mě kniha mile překvapila a já si příště ráda přečtu další román z pera Renáty Názlerové.


Za zaslání recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství Fortuna Libri,
kde si můžete knihu Návod k použití lásky zakoupit.


Název: Návod k použití lásky
Autor: Renáta Názlerová
Překlad: Jana Semelková
Nakladatelství: Fortuna Libri
Počet stran: 288
Rok vydání: 2018



2 komentáře:

  1. Včera jsem obdivovala obálku této knihy v knihkupectví. <3 A podle tvé recenze zní kniha ještě zajímavěji. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je nádherná, že? Opravdu perfektní nápad s tím vyříznutým srdcem a jsem moc ráda, že i vevnitř byla kniha čtivá :-)

      Vymazat