RECENZE: Krvavé prachy - Osedžské masové vraždy a zrod FBI | David Grann

Nesmírné bohatství těchto lidí
přivolalo sérii záhadných vražd,
jež vdechla život FBI!

Indiáni z kmene Osedžů patřili před sto lety k nejbohatším lidem na světě. Z obrovských příjmů, jež jim plynuly z ropy vytěžené na jejich území, si vystavěli nové domy, nakoupili luxusní automobily, najali bílé služebnictvo a děti poslali na prestižní university v USA i v Evropě. 

Dopřávali si to nejlepší, co jim nabízela civilizace. Jejich bohatství ovšem přilákalo i to nejhorší: zkorumpované politiky, křivácké právníky, podvodníky všeho druhu – a chamtivce, zloděje, násilníky a vrahy.

Následující děsivé spiknutí nechá za sebou během několika let desítky zavražděných. A když se dlouhou sérii vražd stále nedaří vyřešit, když za záhadných okolností umírají další a další oběti a když přijdou o život dokonce mnozí z odvážných vyšetřovatelů, je přivolána nedávno založená FBI s legendárním J. Edgarem Hooverem v čele – jde o první tak rozsáhlý případ, který FBI vyšetřuje. Každý další krok odhaluje nová zlověstná tajemství a zločinná spolčení…


V tomto roce vyšla u nakladatelství Leda kniha, která mapuje život lidí z kmene Osedžů a následný zrod FBI. Anotace zněla lákavě a já jsem si řekla, že by nebylo špatné, si trošku rozšířit obzory. Pojďme se tedy podívat, co na knihu říkám.

Obálka je ve skutečnosti ještě hezčí než na obrázku, neboť název knihy i jméno autora jsou vyvedeny ve zlaté barvě. Nakladatelství si pohrálo i s předsádkami, na kterých je fotografie auta s indiánskými jezdci.

Kniha je rozdělena do tří kronik a dohromady čítá 26 krátkých kapitol, přičemž každá kapitola má i svůj vlastní název.
První kronika mapuje konkrétní rodinu z Osedžského kmene, zároveň také přibližuje celkovou historii vysidlování, druhá kronika nás seznamuje se samotným vznikem FBI, a třetí část se zaobírá současností, kdy se autor setkává s potomky Osedžů, prochází archivy a skládá jednotlivé střípky.

Krvavé prachy jsou označeny jako thriller podle skutečných událostí, já bych jej spíše nazvala románem. Možná bych se nebránila ani slovnímu spojení krimi román, podle skutečných událostí. Pod pojmem thriller si představím něco více svižného a napínavého, a zde mi ten thrillerový prvek, bohužel, chyběl.

Přesto se však jedná o knihu, která je do jisté míry velice čtivá a neméně zajímavá svým tématem. Autor zde popisuje značnou část americké historie, kdy byli Osedžové postupně vytlačováni ze svých území a nuceni chodit do škol, aby se naučili tomu, co měl správný člověk umět. 
Dívky i chlapci byli posíláni na dlouhé měsíce mimo svůj kmen, byli nuceni zahodit své svršky a oblékat se podle tehdejších "předpisů" a v neposlední řadě bylo jejich úkolem učit se nejen číst nebo počítat, ale také domácím pracem tak, aby byli schopni zdravě zabezpečit svou rodinu.

Když se Osedžové stali nesmírně bohatými, díky pronájmu svých pozemků, vláda nabyla obav, že by nebyli schopni své bohatství spravovat a tak nařídila aby byli jmenováni strážci, kteří by měli všechno pod kontrolou. Ale to nejhorší mělo teprve přijít.
Osedžové začali být jeden po druhém vražděni.

Kniha je ze začátku opravdu čtivě napsaná, jedná se zde spíše o detektivku, ve které se řeší zmizení 34 leté Anny Brownové. Postupně však autor mění svůj styl vyprávění a zásobuje čtenáře spoustou faktů, ve kterých zmiňuje velkou spoustu lidí a letopočtů.

Upřímně jsem se místy docela ztrácela a musela se vracet o pár odstavců zpátky, abych se zorientovala v tom, kdo, co a proč, což mi kazilo celkový dojem ze čtení. Přesto ve mně zůstával pocit hrůzy a zděšení nad tím. co všechno jsou lidi schopni pro peníze udělat a k čemu jsou ochotni přistoupit.

Myslím si, že Krvavé prachy zaujmou většinu čtenářského publika. Ať už čtenáře, kteří preferují detektivní četbu, tak i ty, kteří se zajímají o historická fakta. Jedno je jisté, při čtení příběhu, který se vám dostal nebo dostane do rukou, budete naprosto šokování tím, jak se lidé dokázali chovat při zabírání cizího území a utlačování domorodých obyvatel. Ta bezmoc a zhnusení se mě drží ještě nyní, když píšu tuto recenzi.

Za zmínku jistě stojí i chystané natáčení výpravného filmu, jehož režie se ujal Martin Scorsese a kde máme v hlavních rolích spatřit Leonarda DiCapria a Roberta De Nira.


Za zaslání recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství Leda,




Název: Krvavé prachy - Osedžské masové vraždy a zrod FBI
Autor: David Grann
Překlad: Miroslav Kaftan
Nakladatelství: Leda
Počet stran: 256
Rok vydání: 2019



Žádné komentáře:

Okomentovat