RECENZE: Mrtvá zóna | Stephen King

Johnny Smith, učitel z malého města,
si v lunaparku na kole štěstí vytočí čtyři a půl roku
trvající výlet do mrtvé zóny...



Johnny Smith je mladý muž, který je čerstvě zamilovaný a zároveň je oddaným učitelem, jehož žáci zbožňují. Jednoho večera se spolu se Sárou vydají na rande, které si spolu mají užít na pouti.

A právě zde se stane něco zvláštního. Při odchodu z pouti se ještě zastaví u kola štěstí. Hra jej tak pohltí, že zapomene na všechno a vidí před sebou pouze vítězná čísla. Poté, co díky svým vizím vyhraje více než slušné peníze, se konečně vzpamatuje a vezme Sáru domů.

Jelikož je Sáře zle, tak ji uloží, slíbí, že ji zítra omluví ve škole a vydává se taxíkem do svého bytu. Jenže tam už nedorazí. Po cestě se stane účastníkem dopravní nehody, při které skončí v komatu.

“Pozor!” zařval Johnny.
Taxikář k němu napůl otočil svůj naducaný obličej amerického legionáře, vážný, rozzlobený a zoufalý, osvětlený kontrolkami na palubní desce a nyní i světly protijedoucího vozu. Obrátil se zpátky dopředu, jenže to už bylo pozdě.
“Kriste…”
Jela proti nim dvě auta, každé na jedné straně dělicí čáry. Jedno byl Mustang, druhé Dodge Charger, a vyřítila se proti nim zpoza kopce. Johnny slyšel řev jejich upravených motorů. Charger měl namířeno přímo na ně.Ani se nesnažil vyhnout a taxikář za volantem ztuhl hrůzou.
“Kri…”
Johnny si jen letmo uvědomil, že se mustang přehnal kolem nich. To už se taxi srazilo s Chargerem a Johnny cítil, jak ho nějaká síla zvedá a vyhazuje ven. Necítil žádnou bolest, jenom matně tušil, že jeho stehna narazila do taxametru s takovou silou, že ho vyrvala ze závěsu.
Ozval se zvuk tříštěného skla. Do noci vyskočil mohutný ohnivý jazyk. Johnnyho hlava se dotkla předního okna a vyrazila je. Veškerá skutečnost mizela jako voda vytékající z vany. Následovala bolest v ramenou a pažích, slabá a vzdálená, když zbytek jeho těla následoval hlavu rozbitým předním sklem.
Letěl. Odlétal do říjnové noci.
Nezřetelná, prchavá myšlenka: Umírám? Zabije mě tohle?
A nějaký vnitřní hlas odpovídá: Ano, pravděpodobně ano.
Letěl. Nocí se míhaly říjnové hvězdy. Burácivý rachot vybuchujícího benzínu. Oranžová záře. Potom tma.

Po svém zázračném probuzení je naprosto v šoku. Jeho milovaná dívka je vdaná, jeho matka se dočista zbláznila a politická situace je šílená. Johnny se však v prvé řadě musí postarat o to, aby se dal úplně do pořádku. Něco se však změnilo a Johnny u sebe objeví jasnovidné schopnosti...


Stephena Kinga netřeba představovat. Každý ví, co je zač a jisté povědomí o něm mají i ti, kteří nejsou čtenáři jeho knih. Tento rok se nakladatelství Beta-Dobrovský rozhodlo udělat čtenářům Kingových knih Vánoce a vydává jednu reedici za druhou. Nejinak je tomu i u knihy Mrtvá zóna, která se mi dostala do rukou.

Obálka se tentokrát docela vymyká. Oproti temným přebalům jeho knih je vyvedena v odstínech růžové a fialové, kdy je zde hlavním motivem řetízkový kolotoč. 

Text v knize je rozdělen do tří částí a každá z těchto částí je rozdělena do dalších kapitol a podkapitol. Díky tomu se čte opravdu svižně, alespoň já jsem jedním z těch čtenářů, kteří mají raději kratičké kapitoly, než jednu přes půl knihy. 

Autor hned ze začátku zmiňuje, že se příběh odehrává na pozadí skutečných událostí, a je tedy možné, že čtenáři poznají některé postavy, které v 70. letech hrály svou roli.

Mrtvá zóna je knihou, při jejímž čtení vám bude běhat mráz po zádech a srdce bít jako splašené. I když se to nezdá a kniha není hororem v pravém slova smyslu, potýkáme se zde s neskutečným zoufalstvím, které člověk prožívá po probuzení z komatu, zvlášť, když zjistí jaká doba uplynula. 

Johnny se postupně dovídá, o co všechno během té dlouhé doby přišel. Jeho láska se vdala a jeho matka se dočista pomátla. Z ženy, která byla oddanou křesťankou se během doby, kdy byl její jediný syn v komatu, stala žena, která věří příběhům o tom, že Ježíš žije kdesi v podzemí na Jižním pólu, a je nutné připravit se na jakýsi Armagedon. 

I když by se měla léčit se svým tlakem, tak zastává názor, že se stane přesně to, co bůh chce a tak není třeba brát léky. A přesně to radí i svému probuzenému synovi. Vykašlat se na operace zkrácených šlach a raději se svěřit Pánu, který s ním má své úmysly. 

John je z jejího jednání nešťastný, ale přesto se snaží ji nikterak neprovokovat, nebo násilně tlačit tam, kde sama nechce. Něco totiž cítil... Nedlouho po probuzení zjišťuje, že mu stačí pouhý dotek, aby viděl budoucnost.
Netrvá dlouho a rozpoutá se mediální štvanice na "jasnovidce". Johnny se však musí smířit nejen s nenadálou popularitou, ale také se strachem se kohokoliv dotýkat.

Nečtenářům Stephena Kinga jsou nejčastěji doporučovány knihy jako Řbitov zviřátek, Osvícení nebo Zelená míle. Nevšimla jsem si však doporučení Mrtvé zóny a myslím, že je to docela škoda. Kniha je neskutečně čtivá s reálnými popisy myšlenkových pochodů, ze kterých je člověku až ouzko.

Jednotlivé postavy jsou popsány více než reálně a tak není problém, si celý příběh v představivosti promítnout jako film. Kniha nám předkládá, jak funguje lidská psychika a jak snadno se dostaneme na samotnou hranici "normálna".

Před čtenářem vyvstává hned několik otázek, jednou z nich je i ono jasnovidectví. Opravdu je schopnost vidět budoucnost darem, nebo hrůzným prokletím? Pro mne bylo velice zajímavé sledovat, jak se s touto novou schopností Johnny snaží žít opět poklidným učitelským životem i přes hon, který na něj pořádala nejen média, ale také obyčejní lidé.

Řešení politiky a aktuální politické situace je v knize tématem číslo dvě. Tyto části se mohou některým zdát jako nezáživné, nicméně celý příběh skvěle dotvářejí a hlavně se zde odvíjí příběh ambiciózního politika Grega Stillsona, který se pro Johnnyho stane problémem číslo jedna.

Za sebe Mrtvou zónu rozhodně doporučuji. Jedná se o těžký příběh, který vás dostane do kolen. Nadpřirozeno, které v knize je, je přirozenou součástí. Ano, zní to divně, ale jinak to asi popsat neumím. Příběh je opravdu skvěle vystavěn, bez nudných nebo zdlouhavých pasáží. Sama jsem jej slupla jako malinu, knihu řadím mezi oblíbené a už teď se těším na další mrazivé počtení z Kingova pera.


Za zaslání recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství Beta,
kde si knihu Mrtvá zóna můžete zakoupit.



Název: Mrtvá zóna
Autor: Stephen King
Překlad: Tomáš Hrách
Nakladatelství: Beta - Dobrovský
Počet stran: 424
Rok vydání: 2019





2 komentáře:

  1. Teda, tak to jsi mě fakt nalákala:-) rozhodně po ní mrknu. Nevím, jestli ti mám děkovat :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuj mi a uctívej mě :-D Doufám, že budeš stejně spokojená jako já :-)

      Vymazat