RECENZE: Povznesení | Stephen King

Vítejte zpět v městečku
Castle Rock, kde se obyčejným lidem
dějí neobyčejné věci...



Scott Carey po rozvodu s manželkou žije v domečku pouze se svým kocourem. Jeho sousedkami jsou dvě ženy, manželky, které jej vytáčí tím, že nechávají své psy vykonávat potřebu na jeho trávník, aniž by ono nadělení po svých miláčcích uklidily.

I když by se rád s oběma ženami spřátelil a měl s nimi dobré sousedské vztahy, tak se mu to moc nedaří. Obě pracují v restauraci, kterou si v městečku otevřely, tak nejen, že na sousedské tlachání nemají moc času, ale jedna z žen je opravdu nepřátelská, což situaci dost ztěžuje.

Scott Carey zaklepal na dveře bytu Ellisových a Bob Ellis (všichni ve Vysočinské čtvrti mu říkali doktor Bob, i když už byl pět let v důchodu) ho pustil dál. "Tak jsi tady, Scotte. Přesně v deset. Tak co pro tebe můžu udělat?"
Scott byl kus chlapa, bez bot měřil sto devadesát a začínalo mu narůstat blahobytné břicho. "Já vlastně nevím. Nejspíš nic. Ale... mám takový problém. Doufám, že nijak vážný, ale kdo ví."
"Takový, o kterém nechceš mluvit se svým ošetřujícím lékařem?" Ellisovi bylo čtyřiasedmdesát, měl stříbrné řídnoucí vlasy a trochu napadal na nohu, což ho však na tenisovém kurtu příliš nezpomalilo. Právě tam se se Scottem seznámili a stali se z nich přátelé. Možná nijak blízcí, ale určitě přátelé.
"Ale já k němu šel," odpověděl Scott, "a udělal mi celkovou prohlídku, na kterou jsem měl jít už dávno. Krevní testy, moč, prostata, nic nevynechal. Zkontroloval mi všechno. Trochu zvýšený cholesterol, ale pořád v normě. Bál jsem se hlavně cukrovky. Podle WebMD, toho zdravotnického webu, to vypadalo nejspíš na ni."

Aby toho nebylo málo, tak Scotta začne trápit zdraví. Vždycky byl víc, než dobře stavěným chlápkem, jemuž dělalo značné potíže vystoupat pár schodů. Dnes se však děje něco zvláštního. Scott začal drasticky ubírat na váze, ale na první pohled vypadá stále stejně.
To však není všechno! Jeho váha je stejná, ať už na ní stojí nahý a nebo má v kapsách kalhot závaží. 

Se svým problémem se proto hodlá svěřit svému příteli, nyní lékaři v důchodu, a doufá, že mu nabídne nějaké rozumné vysvětlení.


Čtenáři knih Stephena Kinga musí být letos opravdu nadšení. Nakladatelství Beta totiž válí a vydává jednu "kingovku" za druhou, ať už se jedná o reedice starých známých děl, nebo novinky. Dnes tady mám jednu z oněch novinek, kterou bych vám ráda blíže představila.

Obálka knihy se nese spíše v temnějším duchu a jako hlavní prvek zde máme bohatý ohňostroj na obloze plné hvězd při západu slunce. Na první pohled se nejedná o nic, co by mohlo s daným příběhem nějak souviset, nicméně po dočtení knihy si jistě řeknete, že se obálka k samotnému příběhu opravdu skvěle hodí.

Neméně okouzlujícím způsobem vypadá kniha i uvnitř. Předsádky zdobí podobný motiv, jako na obálce, tedy západ slunce a obloha plná hvězd. Chybí zde jen zmíněný ohňostroj. A tím zdaleka nekončíme. Před každou kapitolou (v knize se jich schovává šest) je zde samostatná strana s názvem kapitoly a také úžasnou perokresbou, která se k dané kapitole váže. Na pohled opravdu dokonalé.

Také samotný příběh není jen tak odfláknutým textem (to snad King ani neumí), přesto se však nejedná o jeho typickou tvorbu, kdy vám při čtení vstávají vlasy na hlavě hrůzou a před spaním se dvakrát ujišťujete, zda jste dobře zamkli vchodové dveře.

Tento příběh je jiný, je milý, klidný a přesto velice silný. Nechybí zde ani nadpřirozený prvek, bez něhož by to snad ani nešlo.

Scott Carey je v podstatě milý chlapík, který však zůstal se svým kocourem sám. Rád by se spřátelil se svými dvěma sousedkami, které spolu žijí v manželském svazku, ale braní tomu jedna věc. Vlastně dvě - to, že mu jejich psi vyměšují na trávník a také nepřátelskost Deirdry, jedné z manželek.

I když se všechno zdá tak jasné, a Deirdra zbytečně útočí, tak si Scott později všimne, že jasného není vůbec nic a kdyby byl v její kůži, nejspíš se chová podobně. Castle Rock je jako maloměsto fajn, ovšem dvě sezdané ženy, které se v tomto upnutém městečku snaží podnikat jsou něčím, co se vymyká. Je to prostě nemyslitelné, aby místní lidé podporovali někoho, kdo se netají láskou ke stejnému pohlaví a snaží se žít tak, jako ostatní.

Tato novela je o tom, že si lidé mají pomáhat a nebýt k sobě lhostejní, což je v dnešní společnosti jakýmsi standardem a obyčejná lidská slušnost a zájem, se nebezpečně vytrácejí.
Rozhodně by bylo zajímavé číst tuto knihu, jako plnohodnotný román, kde by autor rozvedl nejen charaktery jednotlivých postav, ale věnoval by se více i problému s hubnutím, který Scotta trápí. 

Spousta čtenářů bude jistě po dočtení hodně přemýšlet nad tím, jaká by kniha mohla být, kdyby se nejednalo o novelu a spousta z vás bude jistě zklamána z toho, že se nejedná o hororovou knihu. Nicméně doporučuji se od všeho oprostit a příběh si prostě užít od první po poslední větu. 

Je to krátké, ale je to procítěné a milé. Věřte, že se stihnete nejednou zamyslet a po dočtení vám bude ještě dlouho ležet v hlavě. A možná, že citlivější povahy budou mít při čtení na krajíčku, stejně jako já. 
Byla jsem překvapená, když se mi kniha dostala do rukou a byla tak uzounká, ale víte co? Miluju ji a rozhodně jsem ji nečetla naposledy.


Za zaslání recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství Beta
kde si knihu Povznesení můžete zakoupit.




Název: Povznesení
Série: Castle Rock (5. kniha v sérii)
Autor: Stephen King
Překlad: Linda Bartošková
Nakladatelství: Beta
Počet stran: 144
Rok vydání: 2019

2 komentáře:

  1. Ahoj, jsem ráda, že stále ještě píšeš recenze. Já se opět vracím, ale pod jiným názvem

    Stephen King je moje srdcovka a jsem strašně ráda, že píše i takové knihy, které jsou více hluboké. Této novinky jsem si již všimla a až se dopracuji k přečtení všech restů, přijde King na řadu jako další :)

    Knihy pod lupou
    https://knihypodlupou.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, tak vítej zpět! :-)
      Tak snad nemáš restů moc, aby ses ke knize dostala co nejdříve :-)

      Vymazat