RECENZE: Liška Šiška u doktora | Iva Gecková

Minule byla liška Šiška ve školce,
dnes se podíváme k doktorovi!


Malou Adélku rozbolela hlavička, dostala rýmu, špatně se jí dýchalo. Bolely ji nožičky a ručičky. A tak musela k paní doktorce. Vzala si s sebou svou oblíbenou plyšovou hračku lišku Šišku. Ale co se nestalo? Adélka byla tak unavená, že ji po vyšetření zapomněla v čekárně.

Liška Šiška se rozhlíží, vůbec to v čekárně nezná, ale je tu spoustu hraček – tygr se zraněnou nohou, jezevčík s oteklým zoubkem, kočárek s plačící panenkou, zrzavá kočička s bolavým ocáskem...

Adélka dnes není ve své kůži. Bolí ji hlavička a nos má plný rýmy. Skoro nemůže dýchat, jenom tak funí jako nějaký tlustý slon. Každou chvíli za ní přichází maminka s kapesníkem a říká: "Adélko, vysmrkej se."
Adélka poslušně zatroubí, zase jako slon, nádech, výdech. Ale žádná úleva, nosánek je znovu zacpaný. To je ale otrava!
A navíc ten kašel. Ošklivé kašlání budí Adélku i v noci, takže se pořádně nevyspí. Kašle, kašle a kašle, až ji z toho bolí bříško.

Jaká dobrodružství s nimi asi liška Šiška přes noc zažije?


Mnozí z vás již lišku Šišku dobře znají z předchozího vyprávění, kdy Šiška zůstala přes noc ve školce (recenze zde). Dnes se podíváme, copak hračky dělají, když se za paní doktorkou zavřou dveře a dětská ordinace se ponoří do ticha.

Obálka se opět vydařila a jistě zaujme už na první pohled.

Uvnitř se ukrývá celkem devět krátkých kapitolek doplněný spoustou báječných ilustrací, které má na svědomí Bára Buchalová

Ilustrace jsou veselé, plné optimismu a to i přes to, že se příběh odehrává u lékaře.
Díky délce kapitol je možné, že knihu se svou ratolestí přečtete dříve, než řeknete "švec".

Jelikož je Adélka nemocná a musí k doktorovi pro medicínu, bere si s sebou i svou nejoblíbenější hračku - plyšovou lišku Šišku. Po vyšetření je tak unavená a těší se, až si zase lehne do postýlky, že na Šišku úplně zapomene. 

Šiška se po odchodu paní doktorky vůbec nediví, že zůstala zrovna v čekárně. Vždyť chudák Adélka byla úplně vyřízená! Brzy se však s ostatními hračkami spřátelí a dokonce pomůže i ordinovat. A že bude v ordinaci frmol, panenka se svým miminkem přišla na očkování, tygr má poraněný ocásek a mýval přejel kočičce pacičku.

Jedná se o veselý a hravý příběh, který dětem ukazuje, co se asi děje v čekárně u paní doktorky, když už všichni odejdou. V tu chvíli se totiž probouzí hračky, se kterými si malí pacienti hráli a ani jim se nevyhýbají různé bolístky. Proto je tady i pro ně jejich paní doktorka, která jim pomůže s uzdravováním.

Příběh dětem nenásilnou formou ukazuje, že ani u doktora se není čeho bát. Poslechnutí srdíčka, podívání se do krku a sirup jsou tady od toho, aby bylo malým pacientům brzy lépe. Paní doktorka jistě udělá všechno pro to, aby za chvíli zase mohli se svými kamarády dovádět a nic je netrápilo. 

Samotný text je krásně srozumitelný a myslím si, že se bude "školkovým" dětem líbit. Díky velikosti písmenek si dovedu představit, že by mohl i prvňáček předčítat mladšímu sourozenci.
Věřím, že by se tak mohlo posílit sourozenecké pouto a děti by si spolu mohly užít dobrodružství lišky Šišky.

A co vaše děti? Znají už se s liškou Šišou z její předchozí knihy a chtěly by se dozvědět, jaké další dobrodružství zažila? Pak je tato kniha ideální volbou!


Za zaslání recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství Bambook,
knihu Liška Šiška u doktora si můžete zakoupit na stránkách nakladatelského domu Grada.






Název: Liška Šiška u doktora
Série: Liška Šiška (2. díl)
Autor: Iva Gecková
Ilustrace: Bára Buchalová
Nakladatelství: Grada
Edice: Bambook
Počet stran: 72
Rok vydání: 2020
Vydání první


4 komentáře:

  1. Bambook dělá perfektní knihy a ve své diplomové práci jsem dokonce o nich psala. Kvalita vede nad kvantitou :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Poslední dobou jsem zaregistrovala jejich knihy a některé vypadají fakt skvěle 🙂 I když já na ty moderní pohádky zase úplně nejsem, no :-D

      Vymazat
  2. Kouzlené a roztomilé. :) Věřím, že malý čtenáři budou nadšeni.:)

    OdpovědětVymazat