RECENZE: Láska a kozy na venkově | Victoria Brownleeová

Dobrodružství s vůní sýra pokračuje
na francouzské kozí farmě


Ellin život v Paříži se po zběsilém prvním roce, plném zvykání si na evropskou kulturu, pendlování mezi dvěma potenciálními objekty lásky a objevování stovek druhů sýra, konečně ustálil.

Už půl roku žije se svým partnerem, prodavačem sýrů Sergem, a oba se mají báječně… dokud do jejich pohody nepřistanou vidle v podobě Ellina nečekaného těhotenství.

Ne že by z toho oba nebyli nadšení – právě naopak. Serge je dokonce nadšený natolik, že se rozhodne pro rodinu pořídit dům a přestěhovat Ellu z velkoměsta na venkov – na kozí farmu. Ella sice není z nápadu zrovna na větvi, ale slíbí mu, že dá vesnici šanci. Ostatně, nudit se tam rozhodně nebudou.

Jak jsme procházeli pokoj po pokoji, bylo mi Michela stále víc líto. Byla jsem si jistá, že v tomhle stavu bude dům opravdu těžké prodat. Vybavení bylo letité, v ložnici na stěnách byly tapety s květinovými motivy a v kuchyni a koupelnách ošklivé hnědé dlaždičky, které mi přímo propalovaly zorničky.
"Představuj si jen stěny, Ello," pronesl Serge ke mně, když viděl, jak se můj výraz změnil ve výraz hrůzy, poté co jsme vešli do strašidelné kuchyně. "Má to obrovský potenciál."
"Pro někoho snad," snažila jsem se být velkorysá.
"Úplně to vidím."
"Vidíš co?" nechápala jsem.
"Rodinný dům," odpověděl.
"Sergi, to nemůžeš myslet vážně!" lekla jsem se. "Jen se rozhlídni kolem."
"Za tu cenu je těžké to nevidět."
Konečně jsem si uvědomila, že jsem asi v průšvihu.

V knize si na své přijdou nejen příznivci romantických příběhů, které se neberou příliš vážně, ale také gurmáni a milovníci sýrů a zvířat, neboť celý děj je, stejně jako v předchozím díle, prostoupený chutěmi a vůní francouzské kuchyně, sýrů a vína, a samozřejmě nechybí ani nezbedné stádo koz.


Do knihy Láska a sýr v Paříži (recenze zde) jsem se jednoduše zamilovala. Příběh nabitý nejrůznějšími druhy sýrů mne natolik okouzlil, že jsem se na Ellino pokračování opravdu těšila. Vyrovná se pokračování prvnímu dílu nebo ve srovnání moc neobstojí?

Obálka knihy je opět povedená a už při prvním pohledu z ní na nás dýchne atmosféra venkova.

Kniha se rozděluje na čtyři části a má celkem 32 kapitol. Co se mi líbí, tak u každé kapitoly na  nás zpoza stránky vykukuje kozí hlava. 

Jak už jsem zmínila, autorčinu předchozí knihu jsem si zamilovala. Její styl vyprávění je naprosto úžasný a její barvité popisy vůní a chutí nejrůznějších druhů francouzských sýrů bylo přesně to, co mne dostalo a čím jsem si ji oblíbila. 
Byla jsem proto velice zvědavá, jak se popasuje s druhým dílem a jestli bude opět tak osobitý a hřejivý, jako ten první.

Od minula se spousta věcí změnila a Ella se Sergem čekají miminko. Serge je proto stůj co stůj rozhodnutý, že se musejí přestěhovat na francouzský venkov. Vždyť kdo by nechtěl vychovávat dítě na idylickém venkově, kde jsou vstřícní sousedé, kozy se pasou na louce a všude kolem dýchá přátelská atmosféra.

Ella jeho názor úplně nesdílí, vždyť Paříž miluje! Co by si počala bez svých oblíbených obchůdků, kavárny, nočního života a přátel. Přesto však nakonec souhlasí, vždyť zkusit se má všechno a je fakt, že pro miminko bude venkov jistě lepší.

Příběh začíná krátce poté, co jsme Ellu se Sergem opustili a díky tomu se lze do příběhu okamžitě ponořit už od první strany. Tento návrat za našimi oblíbenými hrdiny působí stejně, jako když se po práci těšíte na kousek Brie, který na vás doma čeká. Když konečně přijdete a kousek si ukrojíte... 
Znáte ten pocit? Tak přesně takto se bude cítit již od první strany.

Atmosféra francouzského venkova je zde popsána opravdu příjemně a přesně tak, jak si ho každý představujeme. Pro naše hrdiny se však splnění svého snu brzy změní v tvrdou realitu. Kozí farma moc neprosperuje, neboť místní nejsou zvyklí na změny, a oba naši hrdinové se ocitají v úzkých. Ani jeden si však nepřipouští, že by potřeboval pomoc, a oba si jdou za svým cílem tvrdohlavě vpřed.

Díky tomu v knize vzniká spousta situací, které míchají celým příběhem. Vzhledem k tomu, že se hrdinům od začátku nedaří tak, jak si vysnili a musí čelit mnohým těžkým výzvám, které, ne vždy, přináší vytoužené ovoce, tak celá kniha nepůsobí jako pohádka, ale podobá se skutečnému životu a jeho útrapám. A právě v tom tkví to kouzlo.

Možná, že autorka mohla trošku přibrzdit v rychlosti vyprávění. Chvílemi jsem měla pocit, že příběh jede opravdu rychle kupředu, nicméně chápu, že z vyprávění nechtěla mít autorka dlouhý a nudný román, ale ideální a svěží čtení.

I když se jedná o druhý díl, tak nemusíte mít obavy, že byste se ve čtení ztráceli, pokud první díl vynecháte. Děj působí jako samostatný román bez nějakých důležitých návazností. Přesto však doporučuji první díl nevynechat. Podle mne se totiž jedná o příběh, který je opravdu milý a hlavně ideální pro nadcházející teplé dny. 

A abych odpověděla na otázku, kterou jsem položila na začátku. Příběh se podle mne knize Láska a sýr v Paříži nevyrovnal. I když se jedná o milý román plný francouzského venkova, hromady koz a výborného sýra, tak jeho předchůdce se mi zdál více ztřeštěný a mně osobně přišel lepší.

Tím však nechci říct, že Láska a kozy na venkově jsou špatným románem. Nová životní etapa Serge a Elly se mi líbila a smlsla jsem ji stejně rychle, jako kousek dobrého sýra. Tak se posaďte a vychutnejte si nová dobrodružství, nové životní zkušenosti a nové kousky sýra. Léto přichází a tato série je pro teplé dny jako dělaná.



Za zaslání recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství Metafora
knihu Láska a kozy na venkově si můžete zakoupit na stránkách nakladatelského domu Grada.

 


Název: Láska a kozy na venkově
Série: Láska a sýr (2. díl)
Autor: Victoria Brownleeová
Překlad: Hana Sichingerová
Edice: 7lásky, kniha desátá
Nakladatelství: Metafora
Počet stran: 316
Rok vydání: 2020
Vydání první

4 komentáře:

  1. Tohle vypadá krásně. Asi budu muset ty Sedmilásky konečně opravdu vyzkoušet. :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě vyzkoušej! Sice sem tam kvalita kolísá, ale ty knihy fakt "žeru" :-)

      Vymazat
  2. Kniha na mě doma taky čeká. Uvidíme jestli na ni budeme mít stejný názor.:)

    OdpovědětVymazat