RECENZE: Rose Madder | Stephen King


Ten obraz chtěla.
Nevěděla proč,
prostě ho musela mít.


Příběh mladé ženy Rose, provdané za sadistického policistu-detektiva, který s ní nesmírně brutálně zachází. Jednoho dne se Rose rozhodne od svého muže utéct a začít nový život. 

V malém antikvariátu spatří podivný obraz starověké kněžky v růžovém rouchu na pozadí pohanského chrámu. Při pohledu na obraz pocítí zvláštní, silné pohnutí a rozhodne se ho koupit. 

Rosie. Rosie se ho dotýká. Je tady. Poprvé od chvíle, co odkráčela s tou jeho zatracenou bankovní kartou v kabelce, byla právě tady, a Norman rázem ztratil zájem o jejíh
o amanta. Chytil ji za ruku, nacpal si ji přes masku do úst a zakousl se do ní, co nejvíc mohl. Byla to úplná extáze. Jenže - 
Jenže pak se něco stalo. Něco ošklivého. Něco strašného. Měl pocit, jako by mu někdo vyrval spodní čelist z pantů. Ze všech stran mu do hlavy vystřelily blyštivé ocelové šipky a s třeskem se srazily na temeni. Vykřikl a odvrávoral od ní - ta čubka, co se to s ní stalo, co ji změnilo z té předvídatelné osůbky v takové monstrum?
Pak se ozval ten nevinný kolemjdoucí a Norman si byl docela jistý, že ho střelil. V každém případě někoho střelil; lidé řvou tímto způsobem, buď když jsou postřeleni nebo popáleni. A když pak otáčel zbraň k místu, kde byli Rose a ten její přihřátý přítelíček, uslyšel už jen, jak se dveře zabouchly. Té  čubce se přece jen podařilo dostat se do pokoje dřív než on.

Když jej doma pověsí na zeď, obraz se stane branou do tajemného světa...


Dneska bych vám ráda představila další z Kingových knih, které jsou jen lehce políbené nadpřirozenem a z větší části působí realisticky. Jedná se o knihu Rose Madder, která vyšla v reedici u nakladatelství Beta.

Obálka se tentokrát drží docela při zemi, přesto se v ní odráží příběh, který je vyveden na následujících stránkách. 

Uvnitř se pak ukrývá celkem deset kapitol, které jsou zakončeny epilogem.

Rose Madder je knihou, kterou jsem četla poprvé a jsem velice ráda, že jsem se k ní dostala až nyní, v dospělosti, kdy mohu celý příběh náležitě ocenit.

Příběh se totiž zaobírá Rose, ženou, která v područí svého tyranského manžela vydržela dlouhých čtrnáct let. Bylo to peklo na zemi, spousta nejrůznějších nadávek, množství úderů a jiných ponižujících aktů, které Rose za ty roky vytrpěla si nikdo snad ani nedokáže představit.

Nedalo se však nic dělat. Manžel je členem policejního sboru a Rose přesně věděla, jak to v takovém sboru chodí. Nejednou poslouchala manžela a jeho kumpány, jak se spolu baví, když je v tichosti obsluhovala. Proto věděla, že nemá šanci jen tak uniknout a dovolat se pomoci, protože policisté přece drží spolu, za každých okolností.

Jednoho dne se však všechno změní. Stačí maličká kapička krve na prostěradle, aby si Rose uvědomila, že takhle žít ani nechce a ani nemůže. Manžel je v práci a tak popadne jeho bankovní kartu a vydává se vstříc novému životu.

Rose Madder rozhodně nyní považuji za jednu z knih, na které se nezapomíná. Příběh bojácné ženy, která roky trpí pod nadvládou svého psychopatického manžela, se snad ani zapomenout nedá. V mnohém by se mohlo klidně jednat o příběh, který se děje dnes a denně a o to více je zajímavý.

King zde vytvořil postavu Normana, policajta, který nejde pro ránu daleko, s takovou věrohodností, až nad tím zůstává rozum stát a stavějí se chloupky po celém těle.  Psychologicky se jedná o něco, nad čím smekám pomyslný klobouk.

Veškeré jeho pohnutky a myšlenky můžeme v průběhu vyprávění sledovat z jeho úhlu pohledu v krátkých úsecích.
Postupně se z tyrana stává magor, jehož jediným cílem je najít Rose. 
Tyto kapitolky mne docela zajímaly, zvlášť díky tomu, že jsme se mohli stát součástí samotného Normana a sledovat jeho vyšinutou mysl. 

Také vyobrazení samotné Rose bylo více než bravurní. Byli jsme svědky toho, jak postupně získává ztracené sebevědomí a z šedé, týrané myšky se stává žena, která je nejen krásná, ale hlavně věří v sebe samu.

Aspekt domácího násilí a nalezení sebe sama knize nesmírně sluší a díky stylu vyprávění se jedná o neskutečnou jízdu, která vás bude bavit až do konce. Také nadpřirozeno, které je v knize vyobrazeno není vůbec špatné.

Cizí svět, který pochází z obrazu na zdi byl promyšlený, ale zároveň byl decentní a hlavní příběh pouze doplňoval. I když chápu, že ne každému tato část knihy sedne, osobně bych dala asi spíš přednost tomu, kdyby autor pokračoval v realistickém pojetí románu a tuto vsuvku si odpustil.

Přesto se však nejedná o takový prohřešek, který by se nedal zkousnout a knize by vyloženě vadil nebo škodil. Spíše je třeba na něj pohlížet jako na magično, které k autorovi tak nějak patří.

V podstatě se jedná o svižný thriller šmrncnutý kapkou fantasy a hororu, který vás bude určitě bavit a rozhodně na něj jen tak nezapomenete. Mohl by proto bavit nejen autorovy fanoušky, ale také milovníky thrillerů či psychothrillerů.


Za zaslání recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství Beta,
kde si knihu Rose Madder můžete zakoupit.





Název: Rose Madder
Autor: Stephen King 
Překlad: Buška Bryndová
Nakladatelství: Beta - Dobrovský
Počet stran: 424
Rok vydání: 2020
Vydání třetí

8 komentářů:

  1. Od spisovatele jsem ještě nikdy nic nečetla. Dost mě láká, ale pokaždé sáhnu po knize, kterou mám doma. Obálka vypadá dost dobře, ale kdybych si měla od Kinga vybrat knihu, tak tato by to nebyla.

    OdpovědětVymazat
  2. Tiez som od autora este nic necitala, ale pribeh vyzera velmi putavo. Dakujem za tip.
    www.pattrissien.com

    OdpovědětVymazat
  3. O knize slyším poprvé a je to jedna z mála Kingovek, která mě zaujala. :) Děkuji za tip.

    OdpovědětVymazat
  4. No já Kinga vlastně (až na jednu výjimku) nečtu, ale možná bych to mohla napravit.
    P.S. Včera jsem při vaření a uklízení poslouchala audioknihu Zelenou míli ...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tu budu číst tento rok znovu. Měla by vyjít v reedici :-)

      Vymazat