RECENZE: Kámen | Laura Purdie Salas

Čím vším může kámen být?
Pojďte to zjistit!



Kámen může…

dinosauří kostí být lišce kroky ulehčit skákacím panákem být oheň jiskrou vykouzlit

Kamínek je kámen – část útesu, silnice či moře. Dokážeš nyní uhodnout, co ještě být může?


Objev s námi v tomto poetickém pozorovaní kamene, kolik dalších rolí může kamínek mít v průběhu celého roku.


Nakladatelství Ocelot tento rok vydalo poetickou sérii o přírodě. Minule jsem vám představovala Lístek  (recenze zde) a dnes bych vám ráda představila Kámen.
Pojďme se tedy společně podívat, čím vším může kámen být.

Obálka knihy se opět povedla. Nyní je zde v hlavní roli samozřejmě kámen, tedy, jakýsi skalní útvar na kterém se nejspíš vyhřívá veselý krab.

Kniha uvnitř není rozdělena na klasické kapitoly, ale je vystavena na celostránkových ilustracích, které doplňuje kratičký textík, který vysvětluje, čím vším může kámen v přírodě být.

Díky onomu poetickému pojetí se jedná o informace, které děti zpracují lépe než obyčejný text.

Doporučený věk pro malé čtenáře je zde 5 - 8 let a já si myslím, že to je ideální doba. Menší děti by asi tolik neocenily informace o kamenech. Ale na druhou stranu by je mohly zaujmout obrázky.

Myslím, že je nakonec na uvážení každého rodiče, jak je na tom jeho dítě a jestli spolu tuto knihu budou číst, popřípadě prohlížet.

Co se týče ilustrací, tak ty jsou opět velice povedené. Krásné celostránkové veselé, hravé a barevné ilustrace jistě okouzlí nejen malé čtenáře, ale také jejich rodiče. 

Kromě krátkého textu, který doprovází každou stranu je v závěru knihy každý verš rozvedený tak, aby dítě pochopilo onu zmiňovanou funkci kamene. 

Díky tomu si v závěru můžete popovídat, jestli dítě reagovalo správně nebo se blíže přiučit tomu, co vše v přírodě (a nejen v ní) vlastně kámen je.

Na úplný závěr nesmím zapomenout zmínit ani slovníček pojmů, který bude ke čtení jistě potřeba. Autorka totiž myslela na vše a předpokládala, že děti budou potřebovat vysvětlit pojmy jako například fosforeskující, minerál nebo zemská kůra
Všechny tyto pojmy jsou totiž v knize použity, a tak je báječné, že kniha obsahuje i vysvětlení těchto, pro děti neznámých, slov.

Tato nádherně ilustrovaná kniha bude jistě takovým malým klenotem v knihovničkách malých čtenářů. Dovedla bych si ji představit i ve školách, a to díky jednoduchému textu, ve kterém je ukryto spousta důležitých věcí z přírody, které představují cenné informace.

Pokud máte doma malého čtenáře, nebo čtenářku, kteří by se rádi o přírodě dozvěděli zase o kousek víc tak je Kámen jistě správnou volbou. Myslím, že jeho přečtení nebudete litovat a ke knize se budete rádi vracet.


Za zaslání recenzního výtisku mnohokrát děkuji internetovému knihkupectví Megaknihy,
kde si knihu Kámen můžete zakoupit.



Název: Kámen
Autor: Laura Purdie Salas 
Překlad: Barbora Veselá
Ilustrace: Violeta Dabija
Nakladatelství: Ocelot
Počet stran: 32
Rok vydání: 2020
Vydání první

2 komentáře:

  1. Kámen i Lístke vypadají opravdu skvěle a věřím, že dětem se líbí. :) Líbí se mi, že kromě poutavého obsahu má kniha také "vzdělávací" část.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasím, taky se mi moc líbí, že jsou zároveň poučné ❤️

      Vymazat