RECENZE: Hotýlek na Islandu | Julie Caplinová

Vydejte se za polární září do země ohně a ledu...

Panenská příroda Islandu a útulná atmosféra ve stylu hygge ve vás vyvolají touhu zachumlat se do hřejivé deky u kamen a popíjet horkou čokoládu...


Lucy nic nechybí, má dobrou práci v hotelu a přítele. Jenže stačí jedna jediná nehoda a vše se změní – dostane padáka a kopačky. Její život je náhle v troskách, nedaří se jí najít novou práci, úspory docházejí a už brzy nezbude nic jiného než se přestěhovat zpátky k rodičům, a to za žádnou cenu nechce. 

Takže když jí personální agentura nabídne místo manažerky hotýlku Polární záře na Islandu, okamžitě přijme i přes to, že nesnáší zimu. Po příjezdu se nemůže zbavit dojmu, že udělala chybu. 

Tmavé nebe rozzářila tichá symfonie pulzujícího zelenkavého světla, které tančilo v nadpřirozených vlnách. Lucy odkopla peřinu, vzala z pohovky deku, přehodila si ji přes ramena a bosa došla k oknu. Užasle položila dlaň na ledově chladné sklo, jako by se mohla tančících světel dotknout. Uchváceně zírala na oblohu a srdce se jí dmulo okouzlením.
V tajuplném, magickém světle ze tmy vystoupila krajina. Moře se ve svůdné křivce setkávalo s pevninou a omývalo skalnaté úbočí kopce, hrající studenými barvami. Lucy si přitáhla deku blíž k tělu, sedla si na podlahu a fascinovaně sledovala pokojné, nezvučné představení, které se před ní odehrávalo s elegancí něžného baletu.

Jako šéfová se navíc uvede naprostým trapasem, takže pochybuje, jestli ji podřízení přijmou. Jenže pak jako by jí osud dal znamení, že má zůstat. V noci se na nebi roztančí polární záře a Lucy se při sledování toho fascinující podívané rozhodne vytěžit z téhle životní příležitosti co nejvíc. Využije všech svých znalostí a zkušeností a postará se, aby se z Polární záře stal nejúžasnější romantický hotel na celém Islandu! 

Hotel má špatné hodnocení a je poloprázdný, takže ji čeká pořádně tvrdá práce. Lucy dělá, co může, ale má pocit, že se jí někdo snaží škodit. 
Jsou k ní všichni kolegové upřímní? Může jim důvěřovat? Navíc ji začíná zneklidňovat barman Alex… Mezi ním a Lucy to sice jiskří, ale záhy se ukáže, že Alex skrývá nějaké tajemství…


Dlouho očekávané pokračování oblíbené série Romantické útěky před nedávnem spatřilo světlo světa a tak bylo více než jasné, že si jej nenechám ujít a ještě "vlažné" ho budu chtít co nejdříve okusit. Julie Caplin je se svými knihami sázka na jistotu a to mi jistě potvrdí nejedna fanynka této milé série.

Obálka je jako vždy kouzelná, a zároveň je věrná svému stylu pohledu z okna. Myslím si, že tento styl knihám určitě sluší a zásluhy na tom má Kateřina Brabcová.

Uvnitř knihy se ukrývá celkem 31 kapitol, které jsou zakončeny epilogem. 

V samotném závěru nechybí ani výčet předchozích knih, které v této sérii vyšly a mnoho čtenářek jistě potěší, že je zde i malá "lákačka" na Čajovnu v Tokiu, která by měla vyjít příští rok.

Série Romantických útěků je psána podle stejného manuálu - žena, která chce začít znovu, získat zpět své ztracené sebevědomí a tak cestuje daleko od domova, kde nejen, že se stane opět sebevědomou a prožije spoustu nečekaného, ale také potká zajímavého muže.

Ano, dalo by se říci, proč tyto knihy číst, když se v podstatě jedná o stále stejný příběh, jen v jiných kulisách. 
Kromě uvěřitelných hrdinek, ve kterých se samy můžeme místy poznávat, se také jedná o popisy krajin, místních zvyklostí nebo profesí. 
Autorka zde totiž ukazuje, že když svou práci opravdu milujeme, tak můžeme dosáhnout toho, že budeme jedni z těch, kterým budou ostatní smekat pomyslným kloboukem. Je úplně jedno, jestli jste cukrářka, novinářka nebo pokojská.

Hrdinkou tohoto románu je Lucy, zlomená mladá žena, která po příležitosti vést hotel na Islandu sáhla téměř bez přemýšlení. Má za sebou nepěknou zkušenost, která jí zničila slibnou kariéru v hotelnictví a tento úprk se zdá být poslední šancí, jak v oboru zůstat.

Vzhledem ke špatným recenzím hotelu Polární záře se rozhodne zabojovat, stmelit kolektiv a zútulnit tento jinak hezký hotel na kouzelném místě. Netrvá dlouho a Lucy si s místními zaměstnanci vytvoří vřelý, přátelský vztah. 
Bohužel brzy přichází první nepříjemná situace, která rozhodně nebude poslední. Někdo jim záměrně hází klacky pod nohy tak, aby hotel zůstal neprosperující boudou se špatnými recenzemi. Lucy ani zbytek personálu se však nenechají vyvézt z míry a jsou rozhodnutí zabojovat o dobrou pověst Polární záře.

Tato kniha, stejně jako Kavárna v Kodani, se věnuje stylu hygge, který se na Islandu nazývá huggulegt, a proto vás jistě nepřekvapí, že  je Hotýlek na Islandu knihou, která na vás dýchne pohodovou atmosférou a donutí vás se zachumlat do deky, popíjet horkou čokoládu a vychutnávat si tento příběh hezky po doušcích až do poslední kapky. Autorka rozhodně umí psát tak, abyste se do příběhu naplno ponořili a písmena před očima se vám začala zhmotňovat v kouzelný film.

Při čtení se ve vás jistě probudí chuť sbalit si kufr a vyrazit na Island do Polární záře, která bude skvělým útočištěm k vaší návštěvě této nádherné země. Polární záře je totiž vykreslena jako hotel, který na vás dýchne správnou hygge atmosférou a ve kterém bude radost trávit čas mezi výlety v islandské přírodě.

Také hlavní hrdinka byla popsána reálně. Po příjezdu se jí moc nedaří, ale postupně se přizpůsobí zdejšímu okolí a ze zlomené mladé ženy se pomalu stává žena, která je pyšná sama na sebe. Tyto proměny mám v knihách neskutečně ráda, neboť nám ukazují, že i my, obyčejní lidé, můžeme zatnout zuby, odrazit se ode dna a pomalu plout k hladině, kde se z nás zase stanou lidé, kteří budou spokojeni sami se sebou.

Také Alex, jakožto mužská postava byl vykreslený jako milý muž, který není žádným dravcem, ale rovným chlapem, který vám s radostí pomůže se od toho dna odrazit. Myslím, že by bylo fajn, kdyby mohl mít každý takového Alexe ve svém okolí. Muže, který vycítí, že se necítíte úplně komfortně a tak vás vytáhne na výlet, abyste si vyčistila hlavu a užila přírodu. V tomto směru naprosto dokonalý muž.

Jiskření, které mezi hlavními hrdiny pomalu a pozvolně rostlo bylo fajn a já nebudu určitě jediná, kdo byl z tohoto páru nadšený a Lucy to ze srdce přál. Emoce, které díky tomu doslova prosakovaly celou knihou, byly téměř hmatatelné a celý příběh krásně podtrhovaly.

Za mě se jedná o knihu, kterou slupnete za jedno odpoledne a budete si přát přídavek. Čím dříve, tím lépe. A ten hřejivý pocit ve vás ještě chvíli po přečtení zůstane, nebojte. Tak pojďte, uvařme si horkou čokoládu a pojďme se podívat na Island a jeho krásy. 
Ubytujeme se v Polární záři a s Lucy, spolu s Alexem a ostatními uděláme z tohoto hotelu kouzelné obydlí, prostoupené hygge a obklopené polární září.


Za zaslání recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství Cosmopolis,
knihu Hotýlek na Islandu si můžete zakoupit na stránkách nakladatelského domu Grada.




Název: Hotýlek na Islandu
Série: Romantické útěky (5. díl)
Autor: Julie Caplinová
Překlad: Michaela Klevisová
Nakladatelství: Grada
Edice: Cosmopolis
Počet stran: 360
Rok vydání: 2020
Vydání první

10 komentářů:

  1. Super recenze. Díky ní se na knihu těším o to víc. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Pěkná recenze :) Vypadá to na stejný příběh, jako vždycky u této série :) Ale to nic nemění na tom, že toje milé odpočinkové čtení a už jen z té obálky jsem doslova nasála islandskou hygge atmosféru :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :-) Určitě ano, ta atmosféra byla opravdu kouzelná :-)

      Vymazat
  3. Pro mě to bylo první seznámení s touhle volnou sérií a byla jsem strašně nadšená. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je paráda! :-) Doufám, že doženeš i předchozí knihy :-)

      Vymazat
  4. Toto vyzerá ako super tip na čítanie na také tie melancholické jesenné dni :D

    OdpovědětVymazat