RECENZE: Řekni mi všechno | Cambria Brockmanová

 

Thriller z prostředí studentského kampusu


Smrtí studenta na elitní univerzitě v Nové Anglii vrcholí rozkol ve skupině přátel, z nichž jeden hraje nebezpečnou hru…


Malin Ahlbergová si vybrala školu co nejdál od domova, aby se odpoutala od traumatizujících zážitků z dětství. Když si v osmi letech hrála s bratrem v domečku na stromě, chlapec vypadl a zabil se. Byla to nešťastná náhoda? 

Malin si tehdy předsevzala, že rodičům vynahradí bolest ze smrti syna. Od té doby se ze všech sil snaží být dokonalá.
Ve škole má skvělé výsledky, stane se důležitou součástí party a důvěrnicí všech jejích členů. 

Zdání pohodového studentského života však postupně naruší vážné trhliny. Snad každý z jejích kamarádů má své tajemství, a to nejděsivější skrývá právě Malin.
Nedokáže se jen tak dívat, jak trpí lidé, na kterých jí záleží, a usmyslí si, že jejím životním posláním bude bránit ty, kteří jsou příliš slabí, než aby to dokázali sami. 

Hodlá je bránit za cenu jakýchkoliv obětí, zcela bez ohledu na všechno a na všechny… ale dokáže ovlivnit život někoho, kdo o to ve skutečnosti nestojí? Opravdu může člověk zasahovat do životů lidí kolem sebe, aniž by narazil na nenávist?
Co když se Malininým přičiněním váhy jen zhoupnou na opačnou stranu?


Když u nakladatelství Leda vyšel thriller z prostředí studentského kampusu, který sliboval mrazivý zážitek s dokonale vygradovaným dějem, tak jsem zpozornila. Opravdu je kniha Řekni mi všechno tak mrazivá, jak slibuje? 
Na to se pokusím odpovědět v následujících řádcích.

Obálka je tentokrát opravdu povedená a jistě zaujme hned na první pohled.

Uvnitř pak obsahuje celkem 48 kapitol. V kapitolách se zabýváme prvním ročníkem, čtvrtým ročníkem, dnem Mazáků a také minulostí, která se odehrává v Texasu v roce 1997.

Kapitoly jsou přehledně označeny, takže se nemůže stát, že byste nevěděli nebo byli ze začátku zmatení, kde se zrovna nacházíte.

Řekni mi všechno slibuje perfektní jízdu, mrazivý thriller, od kterého se vám nebude chtít odejít. Bohužel tentokrát to opravdu nevyšlo.

Malin je mladá studentka, která má svá děsivá tajemství, které se rozhodně nesmí dozvědět její spolužáci. Postupně si nachází přátele až nakonec skončí v partě, která je správně vyvážená. Její nejlepší kamarádkou se stává všemi oblíbená Ruby a Malin se celkově cítí docela dobře.

I když úplně nevyhledává studentské pijatyky, a vlastně ji docela obtěžuje, že by se měla pokaždé účastnit nějakého mejdanu. Když bude chodit sporadicky, alespoň bude její společnost vzácnější. Také s alkoholem není úplná kamarádka a tak dělá vše pro to, aby jej nemusela pít a zároveň neztratila svou tvář.

Autorka celkově nepíše až tak špatně. Její styl je plynulý a čte se opravdu dobře. Problém je však v příběhu jako takovém. Slíbený mrazivý zážitek se totiž ani nemá šanci konat. Záhadné tajemství, nebo gradování a o houstnutí atmosféry si zde čtenář může nechat jen zdát.

Tentokrát ani přeskakování mezi kapitolami ničemu nepomohlo a místo svižného thrilleru zde máme táhlý příběh o partě mladých studentů, kteří prožívají svá studentská léta společně na koleji. Malin, která si o sobě myslí, jak není exkluzivní je nakonec docela nudná holka, která snad ani sama neví, po čem vlastně touží.

Také její přátelé jsou docela nemastní, neslaní a tak tady máme průměrnou skupinku studentů, kteří vymetají jeden večírek za druhým a sem tam řeší nějaké studentské trable. Kdo z nás by takový život neznal? 
Když se podíváme zpětně, tak si jistě uvědomíme, že naše studentská léta nebyla až tak zábavná, aby se o nich četlo v knihách a přesně taková je i tato kniha.

Možná, že kdyby se autorka nenechala tak unést a stvořila trochu dynamičtější příběh, tak bysme se mohli bavit o zajímavém čtení. Takto se veškerá chuť řešit nějaká tajemství pomalu vytrácí. V podstatě posledních sto stran bylo opravdu zajímavých a děj nepůsobil jako přehuštěná omáčka. 

Přesto se nejednalo o dechberoucí odhalení, protože čtenář může očekávat v podstatě záhy po začátku, co je zde asi problémem. Ano, přiznávám, že úplné odhalení je docela neočekávané, ale i tak to nenahradí předcházejících tři sta stran omáčky okolo.

Řekni mi všechno je thriller, který nejspíš čtenáře tohoto žánru asi moc neuspokojí, ale přesto by se mohlo jednat o zajímavou knihu pro první čtení tohoto žánru, nebo pro čtenáře YA literatury, kteří by si rádi přečetli i něco psychologického. 



Za zaslání recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství Leda,
kde si knihu Řekni mi všechno můžete zakoupit.






Název: Řekni mi všechno
Autor: Cambria Brockmanová
Překlad: Gisela Kubrichtová
Nakladatelství: Leda
Edice: Moje knihovnička
Počet stran: 424
Rok vydání: 2020
Vydání první

2 komentáře:

  1. Docela jsi mě překvapila. Ze všech stran jsem zatím slyšela vesměs chválu. :) Jasně se ukazuje, že co čtenář, to názor.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsem ještě nenarazila na negativní recenzi. Ty se na knihu chystáš?

      Vymazat