RECENZE: Hugo a Vánoce pod psa | Sophie Pembrokeová

Vánoce bez rodiny a lahodných perníčků?
To je snad zlý psí sen!


Hugo je rozkošný, věčně hladový francouzský buldoček, který miluje svoji rodinu. Potom, co začnou jeho páníčci říkat slova jako loď, zámek a Francie, Hugo pochopí, že se na Vánoce někam pojede. 

Nikdy by ho nenapadlo, že to bude bez něj. Když zůstane trčet na ulici, zatímco auto s jeho lidmi mizí v dálce, uvědomí si, že zůstal sám. A co je horší, bez všech těch dobrůtek, které k Vánocům patří. 

Kathleen vytáhla ze skříňky talíř a položila ho na zem. A potom na něj k mému překvapení - a podle výrazu Jackovy tváře i k jeho překvapení - položila jednoho perníkového panáčka. Vypadal úplně stejně jako ti na balicím papíru, ve kterém byl zabalený ten ohromný dárek pro dvojčata. Dokonce měl i knoflíky z barevné cukrové polevy!
Loupl jsem očima po Kathleen i po Jackovi a pak jsem se na něj vrhl.
A musím říct, že perník je luxusní záležitost!

Hugova cesta za dobrodružstvím povede přes jedna kočičí dvířka, kolem zlé kočky Perdity a hodného pošťáka Jacka. Dočká se na jejím konci vysněných vánočních perníčků?


Jednou z knih, která na mě čekala pod stromečkem byl i Hugo a Vánoce pod psa a já jsem na sebe pyšná, že jsem jej stihla přečíst ještě před koncem roku. Pojďte se zpátky přenést do období plného voňavého cukroví a sváteční atmosféry ve vzduchu.

Obálka je vyvedena ve vánočním duchu a hlavní hrdina je na ní vyobrazen v Santovském oblečku. Dýchá z ní atmosféra Vánoc, a naštěstí se nejedná o takový ten klasický vánoční "kýč jak bič".

Kapitoly jsou pojaty docela zajímavě. Každá kapitola má svého vypravěče, kteří se střídají. To by nebylo až tak zajímavé, kdyby jedním z vypravěčů nebyl právě buldoček Hugo.

Mezi ostatní vypravěče patří Daisy, což je Hugova panička, Jack, místní pošťák a Holly, jedna ze sousedek. 
Tito hlavní hrdinové nám svými pohledy a příběhy, zaplnili celkem sedmnáct kapitol, které jsou zakončeny epilogem.

Je to také střídání vypravěčů, co celému příběhu dodává šmrnc a posouvá jej krásně kupředu. Moc se mi líbilo, že jedním z vypravěčů byl i Hugo. Je fajn vidět myšlenkové pochody psa, kterého nešťastnou náhodou zapomněli doma. 
Pevně věřím, že v nejednom případě v Hugovi uvidíte vlastního mazlíčka, včetně jeho myšlenek.

Hugo je malý francouzský buldoček, který měl odjet se svou rodinou trajektem do Francie. Bohužel se mu povedlo nenápadně vyklouznout z auta, aniž by si toho ostatní členové všimli. 
Auto odjíždí a Hugo zůstal na ulici sám. Je potřeba s tím něco udělat a tak se rozhodne vydat vstříc svému dobrodružství.

Styl vyprávění, spolu s tématem zapomenutého mazlíčka a Vánoc, které už jsou cítit ve vzduchu, dohromady tvoří kouzelný příběh, který v tomto nejkrásnějším období v roce prostě chcete číst. A je úplně jedno, jestli knihu bude číst dítko na základní škole nebo dáma ve zralém věku. 

Tento příběh je totiž opravdu ideálním parťákem k horké čokoládě a talířku s cukrovím. Spolu s Hugem pak zažijete jedno velké dobrodružství. To však není všechno. Tento příběh je i o naději, lásce a hlavně o sousedech z malého předměstí, kterým tento ztracený buldoček změní život.

Já jsem byla z knihy opravdu nadšená. Jednak jsem velice ráda, že se mi povedlo ji přečíst ještě v čase, kdy mi na stole vonělo cukroví a všichni tak nějak zářili vánoční náladou a hlavně jsem si tento příběh, plný dobrodružství jednoho buldočího kluka opravdu užila. 

Autorka ve mně dokázala zažehnout tu správnou náladu a já jsem se úplně bezproblémově do příběhu ponořila a tvář mi zdobil takový ten typický vánoční úsměv.
Rozhodně knihu doporučuji nejen pro čtenáře kolem jedenácti let, jak se píše na obálce, ale všem, kteří si chtějí vychutnat příběh plný naděje a vánočních zázraků, které má na svědomí jeden malý, roztomilý pejsek.

Knihu si ukládám do knihovny a už se těším, až si ji o vánočním čase vytáhnu. 




Název: Hugo a Vánoce pod psa
Autor: Sophie Pembrokeová
Překlad: Markéta Polochová
Nakladatelství: Fragment
Počet stran: 272
Rok vydání: 2020
Vydání první

6 komentářů:

  1. Vypadá jako dobrá oddechovka. Četla jsem o psovi snad jen jednu knihu a popravdě raději čtu jiné knihy, ale kdybych ji měla doma a byly by Vánoce, tak bych si ji určitě ráda přečetla :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Ten pejsek na obálce je roztomilouš :) Věřím, že na vánoční pohodové čtení je tahle kniha ideální.

    OdpovědětVymazat
  3. tak to je super námět na knížku! :D a obálka je nádherná!!

    OdpovědětVymazat