RECENZE: Čajovna v Tokiu | Julie Caplinová

Cesta za omamnou vůní sakur
a tradičním čajovým obřadem


Popadněte cestovní pas a vydejte se do země mrakodrapů, tradičních chrámů, čajových rituálů a rozkvetlých sakur. Užijte si romantiku s šálkem lahodného čaje a nechte se unášet příběhem, který si vás získá od první stránky.

Fiona je vášnivá fotografka, má cestovatelský blog a už dlouho se touží podívat do Japonska. Když vyhraje čtrnáctidenní cestu do Tokia, má pocit, že se jí splnil sen.

Jenže na místě s hrůzou zjistí, že jejím průvodcem je muž, který jí před deseti lety zlomil srdce – přitažlivý a úspěšný fotograf Gabe.

„To jsou…“
 „Rozkvetlé třešně,“ dokončila za ni Maju a teatrálně zívla, ale v očích jí rošťácky zajiskřilo.
 „Kvetou jen jednou za rok,“ vyplísnila ji Haruka. „Jednou za rok. A pokaždé jinak. Když začne vítr foukat moc brzy…“ Máchnutím rukama naznačila, že se okvětní plátky rozletí k nebi. „Je to koloběh života.“
 „A právě tím jsou rozkvetlé třešně výjimečné,“ vysvětlila Setsuko. „Jejich čas trvá tak krátce a my bychom si ho měli co nejvíc užít. Existuje dokonce speciální zpravodajství, které lidem radí, kdy je nejlepší přijet, aby viděli stromy v tom nejkrásnějším rozpuku. Také v něm varují před bouřemi. Opadávání je také nádherné, ale znamená konec období rozkvetlých sakur. Je to příroda. Zrození, krása a smrt.“
 „Všechno pomíjí,“ kývla Fiona. Okamžitě pochopila, kam Setsuko míří.
 „Ano.“ Setsuko jí věnovala souhlasný jemný úsměv a Haruka na dceru výmluvně pohlédla.


Čas strávený s Gabem je pro Fionu zpočátku za trest. Fotograf jí dává najevo, jak ho obtěžuje, že se jí musí věnovat. Tři generace místních žen ji ale přijmou mezi sebe a Fiona v jejich domě a rodinné čajovně nachází lásku a vřelost, která jí schází. Užívá si s nimi piknik pod sakurami, poznává pravý japonský čajový obřad. A právě díky nim se jí postupně vrací sebevědomí, které jí dávný incident pořádně pochroumal.

Mezitím k sobě s Gabem při toulkách Tokiem pomalu nacházejí cestu a začíná to mezi nimi znovu jiskřit…


Troufám si tvrdit, že série Romantické útěky u nás opravdu válí. Nadšené čtenářky se pokaždé nemohou dočkat dalšího dílu a já mezi ně patřím taky. Nyní jsme se konečně dočkali a já vám můžu představit další knihu z této série, tentokrát s názvem Čajovna v Tokiu.

Obálka se opět velice povedla. Tentokrát je vyvedena do růžových barev, které si jistě mnoho z nás s Japonskem spojí.
Uvnitř se ukrývá celkem 29 kapitol.

Pokud sérii čtete poctivě od začátku, tak vás jistě potěší hlavní hrdinka. Tou je totiž Fiona, se kterou jste se mohli setkat v prvním díle (Kavárna v Kodani).

Fiona je bloggerka, která vyhrála soutěž ve focení a mohla se tak podívat do Japonska. Jejím úkolem zde je, načerpat inspiraci a nafotit fotky, aby mohla po návratu domů uspořádat výstavu.

Fiona je hned po příletu v šoku. Nečekala totiž, že jejím průvodcem po Japonsku bude Gabe - muž, který byl jejím učitelem a také tajnou láskou. Muž, díky němuž přišla o značnou část sebevědomí a stala se z ní zakřiknutá dívka, netoužící po pozornosti.

Autorka se opět vyznamenala s popisem daného místa. Všude davy lidí, rychlovlaky a shon na jedné straně, zatímco na druhé straně můžeme obdivovat krásy Tokia v pomalejší verzi. Vůně kvetoucích sakur, uvědomění si sebe sama, nebo čajové dýchánky, tvoří vyvážený mix, který si jistě zamilujete. 

Nejde jen o to, že autorka opravdu ovládá popisy daných míst, ale jde především o to, že vás s lehkostí přemístí přímo do Tokia, kde se stanete součástí příběhu. Budete, stejně jako Fiona, naprosto v šoku z toho, jak kontrastní může Japonsko vlastně být. 
Je až nepochopitelné, že Japonci dokáží na jedné straně ctít tradice svých předků a na straně druhé doslova bláznit s digitálními muzei a podobnými vymoženostmi, které jsou na hony vzdálené od tradičního Japonska. 

I když čtenář hned ze začátku ví, jak celý příběh dopadne, tak to vůbec nevadí. Šokující zvraty v tomto případě vůbec nejsou potřeba. Čtenář oba hlavní aktéry pomalu poznává a mnohdy se v nich sám vidí. Fiona je totiž zakřiknutá a zakomplexovaná mladá žena. Vůbec v sobě nevidí pohlednou dívku, ale má pocit, že je nemehlo, které vždy vykukuje z davu a to nejen díky své výšce.

Také Gabe nepůsobí úplně vyrovnaným dojmem. Poté, co se nešťastně zamiloval je pořád pod vlivem krásné modelky Jumi, která toho náležitě využívá. Oba dva, jak Fiona tak Gabe se navzájem zase naučí, jaké to je, když člověk věří sám v sebe a je na sebe náležitě pyšný.

Tento romantický příběh je opravdu čtivý a to nejen díky spisovatelskému umu autorky. Jedná se o romantiku, která není hloupá a navíc s krásnou procházkou po Tokiu. Člověk má hned pocit, že si musí sbalit batůžek a vydat se po stopách Fiony. 

Zvlášť v této době působí knihy Julie Caplin jako pohlazení, které vám vykouzlí úsměv na tváři. Ukazuje nám, jak je důležité, abysme se na sebe dívali i z jiných úhlů.
Také japonská srdečnost je zde vykreslena v podobě tří úžasných žen, které nám budou v celém příběhu sekundovat a ukazovat nám Tokio přesně takové, jaké je - úchvatné a dechberoucí.


Prozkoumáme všechny ty krásy Tokia, milé lidi a úchvatnou přírodu. Tak co, přidáte se?



Za zaslání recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství Cosmopolis,
kde si knihu Čajovna v Tokiu si můžete zakoupit na stránkách nakladatelského domu Grada.






Název: Čajovna v Tokiu
Série: Romantické útěky (6. díl)
Autor: Julie Caplinová
Překlad: Michaela Klevisová
Nakladatelství: Grada
Edice: Cosmopolis
Počet stran: 328
Rok vydání: 2021
Vydání první

7 komentářů:

  1. Na Čajovnu v Tokiu jsem se hodně těšila a právě teď ji dočítám. :-) Je to moc příjemné čtení. Ty čaje. A Fudži. Japonská zahrada. Focení. No krása. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasím, autorka fakt umí. Už aby byl podzim, abysme mohli číst další knihu :-)

      Vymazat
  2. Tuhle sérii mám moc ráda a na knihu se chystám v pondělí v hromadném společném čtení. :) Věřím, že bude stejně skvělá jako předchozí díly.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nad hromadným sč jsem původně taky přemýšlela, ale pak jsem dostala strach, aby tam nebyl moc chaos :-)

      Vymazat
  3. Další romantický útěk od reality :) Zní to dobře, po knize se určitě podívám :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě doporučuji celou sérii, autorka píše fakt čtivě :-)

      Vymazat
  4. Krásná kniha a taky zajímavé knižní hodnocení :) Pro mne byla tahle knížka jednou z nejlepších v celé sérii, snad jen Hotýlek na Islandu se mi líbit o trošku více. :) Jsem moc ráda, že se u nás vydává celá série od této skvělé autorky, mám pocit, že je to v tomto žánru poměrně zázrak ... :)

    OdpovědětVymazat