RECENZE: Dívka beze jména | Lisa Reganová

Další případ Josie Quinnové!


Vedle lehátka se válel malý vycpaný slon a zmačkaná zelená deka, dost velká jen na to, aby do ní zabalili novorozeně.
„Tady bylo mimino? Ona měla dítě? Je…?“
„Dítě tu není.“


Když detektiv Josie Quinnová dorazí na místo činu na okraji města Denton, je zděšená brutalitou útoku. Jeho oběť bojuje o život a novorozené dítě zmizelo.

Na jiném místě se snaží ukrýt krásná mladá žena. Vypadá to, že by mohla být Josiiným vodítkem k případu uneseného dítěte, ale záhadná žena neví, kdo je, kde se vzala ani čeho se tak bojí. Jisté je, že je vyděšená k smrti… Nebo je možné, že svou amnézii jen předstírá?

Je dívka beze jména svědkyně, podezřelá, nebo možná budoucí oběť?

„Skutečný živý sériový vrah,“ řekl Luke. „Mohl jsem ho zatknout já. Kolik lidí může prohlásit, že zatkli sériového vraha?“
 Josie mohla. „Není to tak skvělé, jak si asi představuješ,“ poznamenala, ještě jednou vzala ovladač a vypnula televizi.
 „Lukeu, dneska můžeme být spolu. Vážně jsem si myslela, že bychom mohli…“
 Posadil se zpříma a v obličeji zrudl. „Hej, já se na to díval.“
 Vytrhl jí ovladač z ruky a znovu televizi zapnul, přičemž řvala ještě víc než předtím.
 „Lukeu, snažím se s tebou mluvit,“ naléhala Josie.
 Jeho oči dál zůstávaly přilepené na obrazovce. „O čem?“
 „O čemkoli chceš.“
 Přejel pohledem přes konferenční stolek a pak se jejich oči setkaly. „Prosím, Josie, jsem unavený.“
 Chystala se mu odpovědět, ale už byl opět zabraný do zpravodajství. Milion kilometrů od ní, i když jejich těla dělí jen pár centimetrů. Nebylo to poprvé, kdy přemýšlela, co se s ním stalo. Jeho něha, vrozený cit jednat jako rytíř a absolutní normálnost - to ji kdysi na Lukeovi přitahovalo. Věděla, že tyto záchvaty lhostejného chladu se netýkají jí osobně. Rozuměla tomu. Jen si nebyla jistá, kolik ještě dokáže vydržet.
 Už dříve mu navrhla, aby zašel na terapii, protože zjevně nezpracoval, co se stalo jeho přátelům. A také měla podezření, že se obviňuje. Kdyby přijel o pár minut dřív, možná by mohl celé té záležitosti zabránit.


Později Josie nachází indicie, které ji utvrzují v přesvědčení, že pohřešované novorozeně a neznámá žena mají něco společného, že ten, kdo je spojuje, je velice nebezpečný a že se jí případ začíná dotýkat velmi osobně.

Měla by Josie riskovat život dítěte, aby zachránila mnoho dalších? Nebo dokáže najít jiný způsob, jak zastavit nelítostného vraha?


Loni jsme si mohli přečíst první díl z nové detektivní série, která rozhodně zaujala širokou škálu čtenářů. Letos konečně vychází další díl se sympatickou Josie Quinnovou, který si můžeme vychutnat pod názvem Dívka beze jména.

Obálka perfektně zapadá do série a působí depresivním dojmem stejně, jako samotný případ. 

Uvnitř se ukrývá celkem  72 kapitol, které jsou rozhodně čtivé a tak vám stránky budou doslova ubíhat mezi prsty.

Josie Quinnová nás překvapila loni, kdy vlítla na knižní trh doslova jako uragán a spolu s ní jsme řešili případy Mizejících dívek, které se nám nakonec vyřešit podařilo. 

Nyní Josie žije spolu s Lukem a je prozatímní šéfkou na zdejší policejní stanici. 
Bohužel však její život není úplně ideální. Ze svatby s Lukem zatím sešlo a celkově k sobě už nemají tak blízko, jako měli dříve. 

Josie zavolána k případu a popravdě to bere jako úlevu. To však netuší, jaké překvapení ji čeká a rozhodně z něj nebude nadšená. Při vyšetřování případu zmlácené ženy a únosu jejího miminka pomalu zabředává do vysokých her a podvodů, ze kterých nekouká nic dobrého. 

Když Josie nalezne dívku, která netuší kdo je ani kde se tady objevila, začne pořádně přituhovat. Ona neznámá by totiž mohla být vodítkem k vyřešení celého případu. 

Lisa Reganová se s tím moc nepáře a vyvaruje se zbytečné omáčky okolo. V podstatě hned ze startu jsme vhozeni do případu, který ještě ze začátku nevypadá, že bude až tak komplikovaný. Josiiným úkolem je nalézt člověka, který ukradl čerstvě narozené miminko a zjistit, kdo a proč tak jeho matku zřídil. 
Ve vyšetřování jí bude kromě celého týmu hlavně k dispozici Noah, který je takovou její pravou rukou. 

Dívka beze jména rozhodně nepatří mezi ty detektivky, kde by byly na každé stránce potoky krve, na druhou stranu však nezapadá ani do škatulky pomalých detektivek. Autorka stvořila sérii, která je někde mezi těmito dvěma tipy a tak tady máme knihu, která je drsná a hlavně rychlá, přičemž čtenář má možnost si hlavní hrdiny oblíbit nebo se s vyšetřovatelkou dokonce i místy ztotožnit. 

Kromě klasického vyšetřování se nám i poodkrývá soukromý život vyšetřovatelky, která si už od malička rozhodně užila svoje a bohužel ji její zážitky poznamenaly i do dospělosti. Možná díky tomu se snaží být drsnou ženskou, kterou jen tak něco nerozhodí. 

Autorka si pro nás v tomto díle kromě šokujícího případu také připravila spoustu nečekaných zvratů, které nás budou provázet celým příběhem. Čím více se případ zamotával, tím rychleji rostlo napětí, které se dalo téměř krájet. 

Popisy, které Reganová používá jsou opravdu skvělé. Myslím si, že nebudete mít problém se do příběhu pořádně položit a užívat si tak vyšetřování jako další člen týmu, nikoliv jen jako čtenář. Překvapivý a zároveň potěšující je i návrat některých postav z předešlé knihy a další rozvíjení jejich linky.

Pokud jste nečetli předchozí díl, a chtěli byste začít až tímto, tak to až tak nevadí. Ty nejhlavnější a nejpodstatnější věci jsou zde zopakovány, rozhodně byste se neměli cítit zmateni nebo ochuzeni. Přesto se v knize pár návratů k předchozímu dílu odehraje a čtenář si je asi víc užije, když ví, o co se jedná.

Osobně vám doporučuji začít prvním dílem, který je stejně čtivý a dechberoucí, a byla by škoda jej vynechat. 
Myslím, že čtenář pak lépe pochopí hlavní hrdinku, respektive to, co má za sebou. A hlavně se chvílemi nebude cítit malinko ochuzený, i přes to, že odkazy na předchozí díl, které jsou v knize použity, jsou také vysvětleny.

Pokud máte chuť na lehčí krimi, která vás vtáhne do děje hned od začátku a pořádně si ji užijete a zároveň u ní odpočinete, tak Dívku beze jména rozhodně doporučuji. 
Věřím, že se vám Josie Quinnová dostane pod kůži stejně, jako mně. 

A mám pro vás dobrou zprávu, na podzim se můžeme těšit na další díl. 


Za zaslání recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství Cosmopolis,
knihu Dívka beze jména si můžete zakoupit na stránkách nakladatelského domu Grada.






Název: Dívka beze jména
Série: Josie Quinn (2. díl)
Autor: Lisa Reganová
Překlad: Kateřina Elisová
Nakladatelství: Cosmopolis
Počet stran: 384
Rok vydání: 2021
Vydání první

6 komentářů: