RECENZE: Krásné věci | Janelle Brownová

Bestseller deníku New York Times
a nejlepší kniha měsíce na Amazonu


Jako malá toužila Nina po umělecké kariéře v New Yorku. Její sen se však nakonec rozplynul, a tak začala se svým přítelem Lachlanem okrádat zlatou mládež v Los Angeles. Měla k tomu ostatně ty nejlepší předpoklady: i její matka byla totiž zkušená podvodnice.

Když se ale matce vrátí rakovina, musí jinak rozvážná Nina jednat velmi rychle, aby sehnala peníze na drahou léčbu. Rozhodne se tedy vydat i s Lachlanem k jezeru Tahoe do sídla Stonehaven, kde žije mladá dědička Vanessa, a uskutečnit tam svůj dávný plán.

U baru nastává rozruch a já zvedám hlavu právě ve chvíli, kdy jeden z fotbalových fanoušků zvrací na podlahu. Jeho kamarádi se řehtají, jako by to byla úžasná bžunda. Barmanka, světlovlasá holka se souvisle potetovanýma rukama, se se mnou střetává pohledem. V očích má vražedný výraz a já vím, že tenhle svinčík bude muset uklízet ona. Tahle práce vždycky připadne ženským.
 Obracím se zpátky k Lachlanovi.
 „Náhodou někoho mám,“ říkám mu. „Slyšels někdy o Vanesse Lieblingové?“
 Vanessa Lieblingová. Jméno a obličej, které jsem sledovala dvanáct let, přestože na sociálních sítích vyplavaly až v posledních čtyřech. Dědička klanu Lieblingových ze západního pobřeží, jedné z těch starosvětských rodin, které mají prsty ve všech možných aktivitách od nemovitostí po kasina. Vanessa se však nepotatila. Na rodinný byznys se vykašlala a místo toho udělala kariéru jako „instagramová influencerka“. Přeloženo do normální řeči: Jezdí po světě a nechává se fotografovat v oblečení, jehož cena převyšuje roční příjem šiček, které daný model spíchly. A tahle prostoduchá aktivita – obléct si Balmaina na Bahrajnu, Pradu v Praze a Celine na Cejlonu – jí už vynesla půl milionu sledujících. Svému instagramovému účtu dala název V-Life.


Milí čtenáři, dnes bych vám ráda představila Krásné věci. Tato bichlička nejen, že klame tělem, ale rozhodně si zaslouží vaši pozornost. Už dlouho jsem nečetla nic takového, jako jsou právě Krásné věci.

Obálka se nese v jednoduchém stylu, nicméně rozhodně stojí za povšimnutí a myslím si, že knize sluší. 

Samotný příběh začíná prologem, po kterém následuje celkem 35 kapitol, které jsou zakončeny epilogem. Kapitoly jsou standardně číslované ale jsou rozdělené do sedmi týdnů a  vypravěčem je zde nejen Nina, ale také Vanessa. 

Díky oběma ženám se vrátíme pátrat do minulosti, ale prozkoumáme i současnost.

Hlavní hrdinka Nina se živí jako zlodějka. Není to však nějaká tuctovka, ale v rámci své "práce" se seznamuje s bohatými influencery, a když se dostane do jejich bytu, tak jej prozkoumá a dá vědět svému společníkovi, co by asi tak mohli vzít a prodat.

I ona má nějakou morálku a tak se řídí heslem nebrat všechno, ale vzít jen pár kousků, které stejně onomu boháči chybět nebudou. Tohle všechno dělá hlavně kvůli své matce, která se léčí s rakovinou a výdaje za léčbu se pohybují ve vysokých částkách.

Když po Nině začne pátrat policie, tak se rozhodne, že bude nejlepší zmizet. No a kam jinam než za novou prací? Přemístí se proto, i se svým společníkem k jezeru Tahoe, kde žije Vanessa. Zbohatlická dcera, kterou už delší dobu Nina sleduje. 
Vanessa totiž představuje článek k pomstě za všechno, co Nina kdysi ztratila. 
Ale opravdu je to tak, jak to vypadá?  

Krásné věci jsou knihou, která rozhodně klame svým obalem. Při prvotním nahlédnutí by se mohlo zdát, že se jedná o jakýsi román, který by mohl snadno zapadnout, ale to by byla chyba. Krásné věci jsou hlavně thrillerem, který opravdu baví a i když se jedná o docela tlustou knížku, tak děj odsýpá a stránky doslova mizí pod rukama.

Autorka nás báječně seznamuje se světem influencerů, kde je v hlavní roli pozlátko, společně s instagramem a je až mrazivé sledovat, jaký rozdíl je mezi těmito sociálními sítěmi a obyčejným životem, kdy zářivé úsměvy a krásné šperky mnohdy vystřídá samota a úzkost.

Tato kniha je opravdu silným příběhem, kde nám autorka ukazuje rozdíly nejen mezi ekonomickými vrstvami, ale hlavně mezi osobami jako jednotlivci a tím, že opravdu nemůžeme porozumět danému člověku a jeho činům do té doby, než si obujeme jeho boty a projdeme se jeho životní cestou.

I když se většinu času pohybujeme v příběhu, který plyne pohodlně, jako říčka údolím, tak poslední třetina dostane pořádné obrátky a autorka si pro čtenáře nachystala i pár zajímavých zvratů, které báječně zahýbou celým dějem.

Za mě se jedná o opravdu povedenou knihu, jejíž čtení mě nesmírně bavilo a rozhodně se nestydím ji doporučit dál. Myslím si, že by byla škoda kolem Krásných věcí projít jen tak, bez povšimnutí.


Za zaslání recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství Cosmopolis,
knihu Krásné věci si můžete zakoupit na stránkách nakladatelského domu Grada.






Název: Krásné věci
Autor: Janelle Brownová
Překlad: Jiří Kobělka
Nakladatelství: Cosmopolis
Počet stran: 448
Rok vydání: 2021
Vydání první


6 komentářů:

  1. Super recenze! Na knihu se chystám a teď už se jí ani tolik nebojím :)

    OdpovědětVymazat
  2. Co do obsahu mě kniha tolik nezaujala, ale obálka je nádherná a myslím, že si jí každý všimne na první pohled. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Tahle kniha mě minula, moc mě svým tématem nezaujala, myslím si, že to není úplně čtení pro mě...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem nad ní tenkrát taky přemýšlela, ale nakonec překvapila :-)

      Vymazat