RECENZE: Když teče krev | Stephen King

Čtveřice povídek v podání mistra hororu


Čtyři dosud nepublikované povídky v souborném vydání, které v angličtině vyšlo v dubnu 2020, dostávají v éře světové pandemie nový rozměr.

Kromě očekávaných nadpřirozených hororových témat a nové pohledy na povahu zla jsou Kingovy příběhy podtrženy veskrze pozemskými strachy, jako jsou obavy z blížící se smrti. 

V jedné z povídek se Stephen King vrací ke svému oblíbenému hrdinovi – spisovateli, tentokrát neúspěšnému, a fanoušci předchozí „kingovky“ Outsider budou potěšeni návratem Holly Gibneyové v titulní povídce.


V loňském roce u nás vyšla novinka z pera krále hororu s názvem Když teče krev. Jedná se o čtveřici nových povídek, ve kterých se však vrátíme i ke starým známým.

Obálka je opět temná a slušivá, jak se ke Kingovým knihám patří. 

Uvnitř se ukrývají celkem čtyři povídky, které jsou rozděleny na jednotlivé kapitoly a podkapitoly tak, jak jsme u autorových knih zvyklí. 

A o jaké povídky se vlastně jedná? 

Jako první si můžeme přečíst povídku Telefon pana Harrigana - tato povídka vypráví o malém chlapci, který chodí jednomu postaršímu muži předčítat. Později se však, jak už to tak bývá, všechno pořádně zvrtne.

Tato povídka se mi líbila a svým námětem a stylem mi malinko připomínala povídku Nadaný žák, která byla obsažena v knize Čtyři roční doby. Rozhodně se jedná o dílo, u kterého si nejen nostalgicky zavzpomínáte, ale zároveň si povídku jistě báječně užijete. 

Chuckův život je povídka s pořadovým číslem dvě. Tato povídka začíná koncem světa a je vyprávěna pozpátku. Také tato povídka je opravdu čtivá a autor v ní dokázal barvitě vykreslit postapokalyptickou atmosféru.
Netradičně je rozdělena do tří jednání a já jsem byla nadmíru spokojená.

Když teče krev je titulní povídkou, která je zároveň nejdelší z celé knihy. Zde se znovu setkáme s již známou postavou Holly Gibneyové, kterou už můžeme znát ze série Právo nálezce nebo z knihy Outsider, kde se také objevila. 
Holly je poměrně svéráznou postavou, kterou jsem si však do jisté míry oblíbila. Rozhodně doporučuji číst před tím alespoň Outsidera, jinak byste mohli být trochu zmatení a nemuseli byste si příběh vychutnat. 
I když by si tato povídka možná zasloužila spíše rozpracování do plnohodnotného románu, tak její děj krásně odsýpá a čtenář si ji jistě dosyta užije. 

Poslední povídkou je Krysa, ve které je hlavní hrdinou Drew, jehož snem je napsat úspěšný román. Jednoho dne dostane báječný nápad a tak se vydává do hor, kde chce svůj nápad přenést na papír. Bohužel nic nejde jednoduše a tak se stane, že se mu psaní nedaří.
Příběh začne pořádně nabírat na obrátkách ve chvíli, kdy Drew uzavře smlouvu, kterou uzavírat neměl.
Osobně bych však řekla, že je povídka spíše jednodušší a v porovnání s ostatními také nejslabší. 

I přes to se jedná o povedenou sbírku, která jistě potěší každého fanouška Stephena Kinga. Povídky jsou vyvážené a jejich kvalita nijak dramaticky nekolísá, ale drží se poměrně vysoko. Dokáží udržet nejen čtenářovu pozornost, ale také napnou všechny jeho smysly, přesně tak, jak je u autora zvykem. 

Myslím si, že by byla škoda, kdybyste tuto povídkovou knihu přešli bez zájmu. Já jsem si její čtení užila a příběhy si vychutnala až do poslední stránky. 


Za zaslání recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství Beta,
kde si knihu Když teče krev můžete zakoupit.





Název: Když teče krev
Autor: Stephen King
Překlad: Linda Bartošková
Nakladatelství: Beta - Dobrovský
Počet stran: 348
Rok vydání: 2021
Vydání první

2 komentáře:

  1. Mám fobii z myší, takže už jen kvůli té obálce bych do knihy asi nešla. :D

    OdpovědětVymazat