RECENZE: Carrie | Stephen King

Kdo si hraje s ohněm,
spálí se


Kultovní dílo mistra hororu

Nešťastné neatraktivní Carrie se spolužáci smějí a doma ji krutě trýzní její vlastní matka, náboženská fanatička. Tyranizovaná dívka se rozhodne za své trápení krutě pomstít. 

Využije k tomu své nečekaně objevené paranormální schopnosti. Přetrhá dráty vysokého napětí, zvedne do vzduchu kostelní lavice, nechá vybuchnout benzinovou pumpu, spustí na střechy ničivý déšť kamenů, zboří domy, způsobí neuhasitelné požáry… 

"Ó Pane," deklamovala matka se zakloněnou hlavou, "pomoz této hříšné ženě vedle mne uzřít její hřích a její scestí. Řekni jí, že kdyby byla nehřešila, nebyla by na ni seslána kletba krve. Třeba zhřešila chlípnými myšlenkami. Třeba poslouchala v rádiu rokenrol. Třeba byla pokoušena Antikristem. Ukaž jí svou laskavou mstící ruku a..."
"Ne, nech mě odejít!"
Pokoušela se vstát, ale matčina ruka, těžká a nelítostná jako železné okovy, ji srazila znovu na kolena.
"...a dej jí znamení, že odsud musí odkráčet, přímou a úzkou cestou, má-li se vyhnout plamenům pekelným. Amen."
Obrátila své planoucí zvětšené oči k dceři. "A teď jdi do komory."
"Ne!" Cítila jak se jí dech úží hrůzou.
"Jdi do komory. Modli se. Pros za odpuštění svého hříchu."
"Já jsem nezhřešila, mami. To ty jsi zhřešila. Nic jsi mi neřekla a ony se mi smály."
Znovu se jí zazdálo, že spatřila v matčiných očích záblesk strachu, který se v nich objevil rychle a tiše jako záblesk z letní oblohy. Matka začala dceru postrkovat do modrého světla komory.
"Modli se k Bohu a tvé hříchy budou smyty."
"Mami, nech mě být."
"Modli se, ženo."
"Mami, já znovu přivolám kameny."
Matka se zarazila.

Carriin vzrušující příběh vytvořený autorovou bezbřehou fantazií vyústí v děsivou tragédii, ba spíše apokalypsu.


Carrie je jistě knihou, kterou zná každý čtenář, byť alespoň z doslechu nebo díky filmovému zpracování. Nakladatelství Beta teď vydává dotisk tohoto románu a tak bylo na čase, abych se s Carrie opět setkala. 

Obálka knihy se tentokrát nakladatelství moc nepovedla, a dle mého byla zvolena docela nešťastně. Na první pohled působí jako béčkový horor, což zrovna tomuto, dnes již kultovnímu dílu, moc nesluší. 
Škoda.

Samotný příběh tentokrát není rozdělen do jednotlivých kapitol, ale celá kniha je rozdělena do tří hlavních částí. 

Příběh se odehrává v roce 1979, Carrie je nešťastná, nehezká holka, která je terčem posměchu a šikany svých spolužáků. 
I když by si strašně přála být normální a někam patřit, tak se jí to moc nedaří.
To není všechno. Po pekle, které zažívá ve škole, nemá klid ani doma, kde žije spolu se svou matkou, fanatickou křesťankou, ze které má právem hrůzu.

Po nešťastném incidentu ve školních sprchách, kde Carrie dostala prvně měsíčky a vůbec netušila, která bije, po záplavě nejen posměšků, ale také vložek od svých spolužaček a ponížení, se začínají dít věci, které vyústí až v katastrofu, na kterou celé městečko jen tak nezapomene.

King je naprosto právem označován za krále hororu a hlavně mistra, co se týče charakterů svých postav. To nám ostatně dokazuje i ve svém prvním vydaném románu, který dnes patří k nesmrtelné klasice, a hlavně se jedná o román, díky němuž se pustil s vervou do psaní knih, která mu začala nakladatelství vydávat. 

Postava ušlápnuté dívky, kterou mají jako svůj terč šikany její spolužáci, je postavou, do které se bez sebemenších problémů dokáže vcítit každý, který se s šikanou na škole setkal. Ta Carriina touha patřit do kolektivu a mít kolem sebe kamarádky, kterým by na ni záleželo, je doslova hmatatelná, stejně tak jako frustrace z jejího života.

Vyprávění, které je protkáno úryvky z novinových článků a knih je docela zajímavě řešeno a díky tomu celý příběh působí o to více realističtěji. Mínusem však může být fakt, že díky těmto prvkům čtenář již brzy začne tušit, jakým směrem se bude příběh Carrie ubírat a tak jej samotný závěr, i když je opravdu velkým finále celé knihy, moc nepřekvapí.

Také myšlenky postav, které jsou v textu vepsány v závorkách, působí mnohdy trochu zmatečně a přerušují plynulost děje. Občas je tedy nutné se v textu zase o kousek vrátit, což mírně narušuje čtenářský požitek.

Přesto se však jedná o román, jehož čtení si jistě náležitě užijete a vyvolá ve vás spoustu pocitů, které celý vjem ještě umocní. 
I když se nejedná o autorovo nejlepší dílo - jak by také mohlo, když měl tou dobou před sebou pecky jako Dallas 63, Nezbytné věci nebo Osvícení, -  jedná se o příběh, který si zaslouží být čtený a hlavně je ideální volbou pro ty, kteří by autorovu tvorbu chtěli vyzkoušet, ale neví, kterou knihou začít. 


Za zaslání recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství Beta,
kde si knihu Carrie můžete zakoupit.





Název: Carrie
Autor: Stephen King
Překlad: Ivan Němeček
Nakladatelství: Beta - Dobrovský
Počet stran: 216
Rok vydání: 2022
Vydání čtvrté


Žádné komentáře:

Okomentovat