RECENZE: Pod dohledem | Lisa Jewellová

Každý má svoje tajemství.
Ale ne vždy je dobře skryté.


Melville Heights patří k nejhezčím čtvrtím v Bristolu. Na takovém místě se přece brutálně nevraždí. Jenže… každý tu má svoje tajemství. A každý je trochu pod dohledem.

Toma Fitzwiliama, ředitele školy, mají všichni rádi, i jeho nová sousedka Joey Mullenová se do něj rychle zamiluje. Je přesvědčená, že o jejím poblouznění nikdo neví, jenže Tomův syn Freddie bedlivě sleduje dění v blízkém okolí a neunikne mu, že se Joey vůči jeho otci chová zvláštně.

Byl to on.
Tom Fitzwilliam.
Ředitel školy.
Svlékl si sako obleku, přehodil si ho přes opěradlo židle a na sedátko si položil koženou brašnu. Pak se krokem, který svědčil buď o nesmělosti, anebo o její naprosté absenci, pomalu odšoural k baru. Barman ho očividně znal. Namíchal mu sodovku s limetkovou šťávou a řekl, že jídlo mu přinese ke stolu, až bude hotové.
Joey sledovala, jak se vrací ke svému stolu. Na sobě měl modrou košili s jemnou kostkou. Spodní knoflíčky, jak si všimla, mu velice zlehka napínalo nepatrné bříško a Joey pocítila zvláštní vlnu rozkoše, záchvěv vzrušení z neprovinilých kontur jeho těla, z náznaku toho, že si rád pochutná na dobrém jídle a nijak se netrápí kvůli lahvi kvalitního vínka. Bezděky mu zatoužila vklouznout prsty mezi ty napnuté knoflíky, aspoň na okamžik se dotknout měkkého masa pod nimi.
To pomyšlení ji až šokovalo, trochu se z něj zadýchala.

O pár ulic dál bydlí studentka Jenna, která má podezření, že ředitel není až tak bezúhonný, jak se zdá. Projevuje nezvyklou náklonnost její nejlepší kamarádce a Jennina máma je přesvědčená, že jí Fitzwilliam ztrpčuje život.

A už dvacet let před těmito událostmi se jistá školačka v tajném deníku vyznává z lásky ke svému pohlednému mladému angličtináři…


Autorka je u nás známá svými povedenými knihami (Beze svědků, Rodina z podkroví) a troufám si tvrdit, že také oblíbená, díky vystavění svých příběhů, kterým nechybí napětí a hlavně nejsou průhledné hned od začátku. 

Pod dohledem je další knihou, která u nás vyšla již před nějakou dobou a myslím, že by měli zbystřit převážně ti, kteří mají rádi thrillery.

Obálka knihy zaujme především barvou názvu knihy, která je vyvedena v hráškově zelené. Jinak je, bohužel, nicneříkající a nebýt oné výrazné barvy, nejspíš i lehce přehlédnutelná.

V knize je, kromě prologu a epilogu, také 69 kapitol, které jsou krátké a svižné.

Jednou z ústředních postav je Joey Mullenová, která se nedávno se svým manželem přestěhovala do domku ke svému bratrovi a jeho manželce. 

Jejich sousedem je Tom Fitzwilliam s rodinou, do kterého se Joey zamiluje. Není divu, jedná se o přitažlivého muže, který má své kouzlo a to nejen pro ženy, ale také pro děvčata ze školy, ve které je ředitelem. 

Další postavou je zde Jenna, studentka z Tomovy školy, která však, snad jako jediná, nemá pro Toma žádnou slabost. To se však nedá říct o její nejlepší kamarádce Bess, která je z ředitele úplně na větvi a jde mu krásně na ruku.

Jenna je z Bessiiny posedlosti ředitelem docela otrávená a jednoduché to nemá ani doma. Její matka je totiž tak trochu zvláštní a hlavně je Tomem Fitzwilliamem, a jejich domem, úplně posedlá a rozhodnutá, stůj co stůj, si dát na tuto rodinku pozor.

Autorka ví, jak čtenáře zaujmout a tak příběh začíná v březnu, na místě činu, kde byla zavražděna nějaká osoba. Nevíme, jestli se jedná o muže, či ženu, víme jen, že na místě činu zůstal červený střapec, který by mohl pomoci k vyřešení tohoto zločinu. 

Poté se ocitáme v lednu téhož roku, kde se začíná odvíjet náš příběh, který čtenáře pohltí hned od prvních stran a donutí jej přemýšlet nad tím, co se vlastně stalo a kdo mohl být onou záhadnou obětí.

Děj pomalu posouvá kupředu také přepis výslechu, který autorka vsadila mezi jednotlivé kapitoly. Díky tomu se pomalu dovídáme, jaká je vlastně Melville Heights a její obyvatelé. Jestli v této nobl čtvrti, která na první pohled působí pohádkově, náhodou není něco zkaženého.

I když je ze začátku trochu matoucí, zorientovat se ve všech postavách a vztazích ve čtvrti, tak se jedná o "problém", který se postupně sám vyřeší a čtenář si za chvíli na všechny obyvatele zvykne a vezme Melville Heights za svou.

Může za to také samotný příběh, který je opravdu skvěle vymyšlený, a i když se v knize objevuje větší množství postav, tak se v něm autorka neztratila a dovedla ho opravdu k dokonalosti. 
Hlavně tajemno, které se nese celým příběhem, je jistě bonusem, který donutí čtenáře, nejen vnímat příběh jako takový, ale doslova se do něj pohroužit. 

Co se týče žánru, tak tady je to takový mixík románu, šmrncnutého trochu psychologickým thrillerem s prvky detektivky. Myslím si, že se nedá čistokrevně zařadit do jedno z výše jmenovaných, ale to vůbec nevadí. 

Za mě se totiž jedná o povedený kousek, u kterého je velice snadné zapomenout na okolí i čas a strávit s touto knihou příjemné chvíle, kterých rozhodně nebudete litovat.


Za zaslání recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství Cosmopolis,
knihu Pod dohledem si můžete zakoupit na stránkách nakladatelského domu Grada.






Název: Pod dohledem
Autor: Lisa Jewellová
Překlad: Milan Lžička
Nakladatelství: Cosmopolis
Počet stran: 376
Rok vydání: 2020
Vydání první

Žádné komentáře:

Okomentovat