Chladnokrevně | Robert Bryndza

Inspektorka Erika Fosterová přichází 
s dalším případem!



Jednoho chladného londýnského rána vyplaví Temže velký kufr. Je přivolána policie a na místě jsou nejen technici, ale také Erika s Mossovou, ty si také všimnou čouhajícího prstu.

Když se jim kufr konečně podaří otevřít, tak je jim jasné, že se nejedná o obyčejnou vraždu, jelikož si dal někdo pořádnou práci a mrtvého nezapomněl před nacpáním do kufru také zohavit.

Pro všechny je tento nález poněkud šokující a policie zjišťuje, že se před nedávnem našel velice podobný kufr a v něm byla obětí mladá žena.

Tato fakta přivádí Eriku i její tým k teorii sériového vraha, avšak na tyto závěry je ještě brzy. Pouští se tedy pečlivě do vyšetřování, nicméně nemají téměř nic. 
Když už se věci začnou konečně trochu hýbat, a kousky skládačky do sebe pomalu zapadají, tak se stane něco, co nikdo nečeká. Erika je brutálně napadena ve svém autě po cestě do laboratoře.

Erika viděla, že zbraň, kterou na ni míří, je Smith & Wesson opatřený podomácku vyrobeným tlumičem. Sirény na jejím neoznačeném autě dál vřeštěly a malou nákladovou rampu osvětlovalo blikající modré světlo.
„Ruce vzhůru!“ zařval. Jeho plné růžové rty se obscénně dmuly v díře kukly.
Erika pomalu zvedla ruce zkroucené u sedadla spolujezdce.
„Otevři kufr!“ zařval hlas. Patřil muži, který dobře artikuloval. „Udělej to, nebo tě zastřelím!“
„Je vedle sloupku řízení,“ řekla Erika a nespouštěla z něj pohled. „Chcete ty drogy?“
„Jo! Otevři ten kufr!“ Hlas se mu třásl.
Předpokládají, že jsem je dala do kufru, napadlo ji. Zaujímala podivně zkroucenou pozici na sedadle a taška s nápisem Tesco pro život, která obsahovala narkotika, jí ležela pod nohama. 

Erika je však žena přímo z oceli a tak ji nezastaví ani tento útok. Je sice nucena nastoupit na dlouhodobou nemocenskou, aby se pořádně vyléčila, přesto však případ úplně k ledu nepustí...


Všichni milovníci detektivek Roberta Bryndzy netrpělivě čekají na den, kdy skončí předprodej a budou se moci začíst do nejnovější knihy, na kterou se již netrpělivě těší.
Já jsem měla to štěstí a mohla jsem si přečíst další díl ze série s Erikou Fosterovou v předstihu a jsem za to moc ráda! Jeho styl psaní i promyšlenost jeho příběhů mě prostě baví a na Chladnokrevně jsem se těšila a náležitě si ho užila.

Obálka knihy je vedena v podobném stylu, jako předchozí knihy, což z ní činí lehce zapamatovatelnou. Miluji ty detaily spolu s velkým názvem na obálce, opravdu hezky se na ně dívá a nejeden z vás mi dá jistě zapravdu, že grafik zde odvedl opravdu skvělou práci.

V samotné knize na nás čeká 81 kapitol, které jsou svižné a nutí číst dál a dál, díky čemuž stránky mizí doslova pod rukama.

Tentokrát zde sledujeme dvě časové roviny, které se později protnou v jednu, jsou tedy zde také dvě dějové linky. Vyšetřování začíná v říjnu 2017, ale druhá dějová linka se odehrává již v srpnu 2016. Kapitoly jsou přehledně označeny datem a rozhodně se nemusíte bát, že byste se v ději nějak ztráceli.

Vážení milovníci Eriky Fosterové, já mám takový dojem, že se Robert Bryndza pořádně nadechl, protože to, co stvořil v této knize je opravdu neskutečné. I když se jedná o styl, na jaký u něj nejsme úplně zvyklí, narážím teď hlavně na ty dvě časové roviny, nemůžu jinak než nadšeně a s velkým potleskem vykřiknout "Skvělé!"

Možná si teď říkáte, že jsem zaujatá, možná tomu tak opravdu je, ale já jsem jednoduše fanouškem těchto detektivek hlavně díky nenáročnosti celého textu, který se opravdu čte sám a dokáže perfektně vtáhnout do děje. A také díky hlavní hrdince, která je rázná a ostrá jako břitva, na nic nehraje a nebojí se v rámci vyšetřování a dopadení pachatele porušit i přísná pravidla.

Nejen v pracovním, ale také v osobním životě čeká Eriku hned několik změn. Peterson jí chybí v týmu díky postřelení do žaludku, které si odnesl z předchozího případu. Hubne, nechce jíst a ztratil chuť do života, což Eriku velice trápí.
Také Erika se po svém napadení stáhne a rozhodne se jet doléčit a zároveň si od všeho odpočinout za rodinou na Slovensko, což jí velice prospívá.

Když se vyšetřování začíná pomalu rozjíždět, tak sledujeme příběh Niny. Naivní mladé dívky, která brigádničí u Santina, kde se připravují smažené ryby a hranolky. Právě zde se zakouká do mladého a svalnatého Maxe, který toho s nikým moc nenamluví, ale už od pohledu vypadá jako rebel.
Ten Ninu také postupně vtáhne do svého zkaženého světa, ve kterém kralují drogy a šílené teorie o světě.

Bryndza stvořil opravdu ukázkového psychopata, kterým je právě Max. Jeho šílené myšlenky o zdejším světě i umění manipulovat naivní Ninou, spolu s popisováním jeho nálad a zuřivých pohledů mi vyburcovaly představivost na maximum a já jsem ho před sebou viděla úplně stejně, jako když se dívám na televizi. Až mi z něj šel mráz po zádech.

Troufám si tvrdit, že se jedná zatím o nejlepší knihu, kterou Robert napsal. Všechno je opravdu pečlivě promyšlené a čtenář se stává posedlým v touze držet knihu v ruce a číst a číst. Vlastně ne, doslova hltat stránku za stránkou, jen aby věděl, jak celý příběh vlastně skončí.

Já jen pevně doufám, že Robertovi brzy nedojdou nápady, a že se bude této sérii i nadále dařit. Eriku, Petersona i Mossovou jsem si totiž opravdu zamilovala. 



Za zaslání recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství Cosmopolis,
kde si knihu Chladnokrevně můžete zakoupit.



Název: Chladnokrevně
Série: Inspektorka Erika Fosterová (5. díl)
Autor: Robert Bryndza
Překlad: Kateřina Elisová
Nakladatelství: Grada
Edice: Cosmopolis
Počet stran: 416
Rok vydání: 2018




6 komentářů:

  1. Recenzi jsem prolétla (hlavně mě zajímalo tvé konečné hodnocení). Knížka už pozítří vychází a jsem nedočkavá...Pak se k tvé recenzi vrátím a bedlivě přečtu každé slůvko. Teď se chci překvapit, ani anotaci si nečtu :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No já jsem hlavně zvědavá, jak s knihou budeš spokojená a jestli budeš mít stejný názor jako já :-)
      Tak ať se ti kniha líbí a čtení ti fajně uteče :-)

      Vymazat
  2. Tý jo. Ze všech stran se Bryndza valí a já ho ještě nečetla. Já to vážně budu muset prostě vyzkoušet!! :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě vyzkoušej, myslím si, že když se ti bude líbit Dívka v ledu, tak do celé série "zahučíš" jako my ostatní. Bryndza totiž píše díl od dílu líp a líp :-)

      Vymazat
  3. Dorazí mi snad v pondělí, moc se těším :)

    OdpovědětVymazat