Láska ve světě lichých ponožek | Marie Vareilleová

Ve dvou je vždycky lépe!



Alice má ráda, když je vše, jak má být a v naprostém pořádku. Ať už jde o její nový byt nebo perfektně srovnané tužky na stole. Napůl Američanka, napůl Francouzka právě přijela do Francie, aby unikla nedávné tragické události. Po úspěšné kariéře ve finančnictví v Londýně a New Yorku ale v Paříži najde práci jen v malém start-upu, který vyvíjí aplikaci na hledání ztracených ponožek.

Ačkoliv malá firma je bezpochyby předem odsouzená k selhání, pro Alici představuje jediný záchytný bod. A zatímco majiteli několikrát denně připomíná, že by neměl utrácet víc peněz než vydělá, začíná pomalu přemýšlet, zda to není náhodou ona a její kolegové, koho se její šéf snaží zachránit, a že o ponožky jde až na posledním místě.

..."máme velkolepý, zcela jedinečný projekt, který v životě lidstva způsobí revoluční změnu! V současné chvíli vyvíjíme tajnou numerickou metodu, která pomůže vyřešit celosvětový problém a zlepší každodenní život milionů lidí!"

Ohromuje mě zápal, s nímž to Chris pronáší, a opatrně se ho zeptám:
"To zní nesmírně zajímavě. A jakého problému že se to týká?"
Uvažuju, jestli přišel na to, jak vyléčit rakovinu, nastolit světový mír nebo vymýtit hladomor. Oči mu svítí vzrušením a v tom jeho sympatickém nadšení je i něco nakažlivého. Před mými překvapenými zraky si vyleze na stolek, zhluboka se nadechne a s teatrálním máchnutím ruky zadeklamuje:
"EverDream si klade za cíl po celém světě párovat liché ponožky!"
V této fázi je velmi obtížné určit, jestli je Christopher Lemonie šílený, zfetovaný nebo vpravdě geniální.
Na okamžik ztratím řeč.

Alicině sestře Scarlett matka neustále připomínala, že její narození bylo neplánované a že to byla její chyba, že je otec dívek opustil. A tak bylo na Alici, aby na ni vždy dohlížela a starala se o ni, i když se jejich životní cesty časem rozdělily.

Osud Scarlett, která se nakonec stala rockovou hvězdou, ale brzy jako mladá zemřela, je něco, o čem Alice nemluví a snaží se to udržet v tajnosti.
Není to však její jediné tajemství…


Edice 7lásky, ve které vychází knihy, které nejsou klasickou romantickou literaturou, je velmi oblíbená. Tentokrát bych vám ráda představila "fialovou" sedmilásku s názvem Láska ve světě lichých ponožek. S autorkou už jsem se setkala u knihy Někdy je hezké, že mě miluješ,  a tak jsem byla zvědavá, s čím přišla tentokrát.

Obálka je opět vyvedena v klasickém "sedmiláskovém" stylu, který je rozpoznatelný už na první pohled a knihám opravdu sluší.

Kapitoly v knize nejsou klasicky číslované, ale střídají se zde zápisky z Alicina deníku, které začínají v srpnu 2011 s kapitolami ze současnosti.

Po přečtení názvu by se mohlo zdát, že se jedná o klasický, sladký román, ale není tomu tak. Láska ve světě lichých ponožek je románem, který má hloubku a jistě si vás získá.

Díky kapitolám z deníku se dá tušit, že v životě Alice nešlo všechno jako po másle. Spolu se svou mladší sestrou vyrůstaly s matkou, avšak matka dávala přednost právě Alici. Malá Scarlett byla vždy ta problémová a špatná. I když se snažila sebevíc, tak u matky nikdy neuspěla. Měla totiž jeden zásadní problém - velmi se podobala svému otci, který rodinu opustil.

Tento román, který odkrývá krůček po krůčku život Alice Smith Rivièrové je nejen čtivý a hluboký, ale místy také humorný a citlivý. Celá tato kombinace knize neskutečně sluší a nejedna čtenářka bude jistě nadšená. 

Marie Vareilleová je totiž spisovatelkou, která má cit a při psaní neklouže pouze po povrchu, ale jde do hloubky. Přesto její román nepůsobí tuctově, ale opravdu připomíná reálný život, který si s námi někdy umí opravdu nehezky zahrávat.

Také psychologie postav je skvěle vykreslená, hlavně tedy hlavní hrdinka, kterou trápí psychické potíže a má sklony k záchvatům paniky, které se jí neustále vracejí, hlavně se situacemi, které jí připomínají milovanou sestru.

Láska ve světě lichých ponožek je takovou příjemnou směsicí emocí. Budete zde cítit nejen zvědavost, ale také radost, humorné pasáže vás rozesmějí a ty vážnější možná doženou k slzám. A to je v pořádku, myslím, že díky tomu si knihu dokážete lépe užít. Tato fialová "sedmiláska" se tak stane knihou, na kterou nezapomenete po jednom dni, ale jistý druh pocitů ve vás zůstane i dlouhou dobu po dočtení.

Myslím si, že si Alice získá sympatie nejedné čtenářky, která jí bude v její cestě fandit. 
A kniha samotná? Ta je, i přes svůj zvláštní název, dojemným čtením plným čisté radosti i nefalšovaného smutku, který byste si rozhodně neměli nechat ujít.


Za zaslání recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství Metafora
knihu Láska ve světě lichých ponožek můžete zakoupit na stránkách nakladatelského domu Grada.






Název: Láska ve světě lichých ponožek
Autor: Marie Vareilleová
Překlad: Hana Davidová
Edice: 7lásky, kniha čtrnáctá
Nakladatelství: Metafora
Počet stran: 352
Rok vydání: 2020
Vydání první

4 komentáře:

  1. Naprosto souhlasím. :) Z počátku se to nezdá, ale tahle kniha je vážně skvělá, silná a ještě dlouho po dočtení v mysli čtenáře rezonuje... :)

    OdpovědětVymazat
  2. Souhlasím! Tohle byla hodně silná a poutavá kniha.

    OdpovědětVymazat