RECENZE: Rande na balkoně | Felicia Kingsley

Romantiku a humor
nepřemůže ani zákaz vycházení!


„Zůstaňte doma! Zůstaňte doma!“ znělo z reproduktorů opuštěnými ulicemi Milána. Nikdo nebyl připravený na to, že život najednou zamrzne. Alex se ocitl zavřený doma s tím posledním člověkem, se kterým by chtěl dýchat stejný vzduch: se svou bývalkou. 

Hned za zdí uvízla Didi v bytě přeplněném hlučnou rodinou. Milující a milovanou rodinou, před níž se ale v této situaci dalo uniknout jen na balkon. Na tom sousedním se snažil najít chvilku klidu Alex. 

"Můj život právě skončil!"
"Camillo, neječ! Jestli tě uslyší správce domu, bude z toho povyk. Už je čas nočního klidu," řeknu.
"Chci umřííít!"
Tak, ještě jsem to zhoršila.
Camilla chce umřít? A co bych měla říkat já, když budu muset příštích třicet dní (minimálně) bydlet s matkou v menopauze, závislou na Facebooku, otcem, hyperaktivním manažerem, co ráno vstává za zpěvu "Já se vznáším, já si létám...", a skoro plnoletou sestrou, která se snaží prosadit jako influencerka a se kterou se budu muset dělit o pokoj, protože v mé staré ložnici je teď dědeček?

Jejich náhodná setkání a povídání přes balkon se změnila v příjemné každodenní schůzky. Samozřejmě s dodržením nařízeného odstupu. Může za tak zvláštních okolností vzniknout láska?


Bylo jen otázkou času, než se některý ze spisovatelů chytne stávající situace a napíše knihu, ve kterém bude hlavním problémem virus nebo karanténa. Ano, vím, že jste na tato dvě slova už nejspíš alergičtí, ale rozhodně zbystřete. Ráda bych vám totiž představila román Rande na balkoně.

Už samotná obálka působí opravdu příjemným dojmem, který ve vás jistě vzbudí zvědavost.

Uvnitř se ukrývá celkem 35 kapitol, které jsou zakončeny epilogem. Kapitoly jsou střídavě vyprávěny z pohledu Alexe a Didi, takže si čtenář o to více toto romantické pohlazení užije.

Děj se odehrává v Itálii, která je nejhůře zasaženou oblastí, co se týče viru. Lidé musí být doslova uvězněni doma. Neexistuje, že byste se šli projít, do práce nebo si třeba zacvičit.

Celá země je v podstatě zavřená ve svých domovech. Pokud nemáte propustku, tak máte smůlu. A právě ve chvíli, kdy k takové uzávěře dojde, se Alex po dlouhých letech rozešel se svou přítelkyní. Kvůli karantény se nemůže sebrat a odstěhovat. Za prvé nemá kam a za druhé se nejedná o nic, co by nemohlo počkat do uvolnění restrikcí.

Tak je nucen se svou bývalou láskou trávit čas ve společném bytě. Alex je z této situace opravdu znechucený a neví kudy kam. Proto si čas od času dojde odpočinout na balkon.

A právě na balkoně se seznámí s Didi. Mladou sousedkou, která měla stejný nápad a balkon využila jako útočiště, kde by mohla mít alespoň na chvíli klid. Po pár dnech oba zjišťují, že je jim spolu vlastně dobře.

Autorka zasadila příběh do situace, která je důvěrně známá hlavně Italům. Byli to právě Italové, kdo byl ve svých domovech takto uvězněn na dlouhou dobu a myslím si, že italské čtenářky tento román náležitě ocení.

Je to, jako kdyby četli o něčem, co důvěrně znají a zároveň jim svitla jiskřička naděje, že všechno jednou pomine a bude zase dobře. Věřím, že spousta žen bude u čtení dojatá až k slzám, ne však kvůli příběhu, ale právě kvůli atmosféře, která celou knihou prostupuje.

Přesto je Rande na balkoně knihou, která je nejen milá a romantická, ale také plná humoru, při kterém si mnoho čtenářů báječně odpočine a to i přes to, že se odehrává v první vlně pandemie.

Alex spolu s Didi tvoří dvojici, kterou si jistě zamilujete. Jedná se o lidi, kteří se nebrání poznávat nové věci a to i přes to, že nesmí opustit dům, ve kterém žijí. Že to zní poněkud divně? Rozhodně budete překvapeni, co ti dva vymyslí, aby si spolu mohli povídat nebo se lépe sblížit.
Právě díky ztížené situaci si ti dva uvědomí, že spolu tvoří něco kouzelného.

Ano, mohlo by se na první pohled zdát, že autorka vzala dnešní nelehkou situaci, dva zavřené lidi a uplácala příběh plný romantiky a klišé. Možná to tak i bylo. Ale je potřeba říci, že Rande na balkoně je opravdu kouzelnou jednohubkou, kterou stačíte slupnout za jedno odpoledne a v břiše budete mít strašně příjemný pocit.

Netvrdím, že se jedná o bůhví jakou literaturu, ale tato humorná romantika vás pohladí po duši a vykouzlí úsměv na tváři. A o to jde především, ne?


Za zaslání recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství Cosmopolis,
knihu Rande na balkoně si můžete zakoupit na stránkách nakladatelského domu Grada.








Název: Rande na balkoně
Autor: Felicia Kingsley
Překlad: Petra Královcová
Nakladatelství: Grada
Edice: Cosmopolis
Počet stran: 184
Rok vydání: 2020
Vydání první

4 komentáře:

  1. Můžu jedině souhlasit. Autorka na koronavirovou situaci opravdu rychle zareagovala a vykouzlila moc pěkný romantický příběh. :)

    OdpovědětVymazat
  2. To zní jako velice zajímavý příběh. :-)

    OdpovědětVymazat