RECENZE: Les a louka na talíři | Gisula Tscharner

Recepty z divoké kuchyně


Od svěží zelené louky a okraje lesa až po pastviny a zahrady kolem domů: všude tam najdete chutné divoké byliny a plody, které navíc blahodárně působí na váš organismus.

Autorka vám bude vyprávět jejich příběhy a ukáže, kdy a kde najdete ty nejlepší z nich. Nabídne vám také víc než 150 zdravých a levných receptů. Většinu z nich připravíte velmi jednoduše z toho, co nasbíráte kolem domu. Některé vyžadují víc času při přípravě i hledání a občas narazíte i na recept, který naši předkové používali při různých rituálech.

Pomalu totiž znovu začínáme chápat, co oni věděli po staletí: to nejlepší, co si můžeme dopřát, roste v našem bezprostředním okolí.


Pokud rádi vaříte a zkoušíte nové věci, zvláště z darů přírody, tak zbystřete. Myslím, že by bylo fajn se na chvíli zastavit a blíže se podívat na trochu netradiční kuchařku s názvem Les a louka na talíři.

Obálka se opravdu povedla. Při pohledu na sendviče mám okamžitě chuť nejen chystat něco dobrého, ale hlavně jíst.

V knize najdeme celkem devět základních kapitol, kterým přechází slovo úvodem. V tom nás autorka seznamuje s krajinou a hlavně nám dává cenné rady při sběru divokých rostlin.

Při sbírání však dbejme nejen na to, abysme přírodě zbytečně neubližovali, ale hlavně sbírejme rostliny, které bezpečně poznáme.

V knize je opravdu nepřeberné množství receptů, ať už na použití ve studené nebo teplé kuchyni, které jsou doplněny dechberoucími fotografiemi, které podnítí naši chuť tvořit a konzumovat. 

Pro velkou spoustu lidí je docela nepředstavitelné jíst například chleby s jedlým kvítím, ale i tyto dary přírody mohou být pochoutkou, zvlášť, když se umí dobře a chutně připravit. 
No řekněte sami, neochutnali byste takovou nádheru se zvědavostí?

V kuchařce se však nedozvíme jen recepty na studenou kuchyni. Autorka nás stejně tak, jako na rozkvetlé chleby, dokáže nalákat na recepty z tolik oblíbeného medvědího česneku, jako na polévku z mrkve a jeřabin.

Také plevele, které nám běžně rostou na zahradách, se dají v kuchyni báječně využít. Z pampelišek tak můžeme vyrobit nejen chutné víno, které zná kdekdo z nás, ale například i chutný salát nebo špenát.

Les a louka na talíři, to však nejsou jen bylinky a květinky, ale také houby. Češi jsou národem houbařů a ani v této knize nejsou tyto plodiny opomenuty. 
Bohužel jim však není věnováno moc prostoru.

Pokud byste rádi také uvařili nějaký nápoj, který na vás dýchne přírodou, tak vás potěším. 
Autorka myslela opravdu na vše a tak si díky knize můžete připravit například Jalovcovou pálenku, Stromové víno, Modřínový ocet nebo magicky znějící Čarodějný nápoj.

Autorka se však v knize nevěnuje pouze receptům, ale připravila si pro nás také poutavé vyprávění. Dozvíme se, kde jaká bylinka roste, a před každou kapitolou na nás čeká krátké povídání o dané lokalitě. 

Milovníky přírody tato kniha prostě musí zaujmout. Je libo čipsy z kopřiv a nebo zajímavě znějící polévku z kostivalu? Ano, i takovéto kousky si pro nás autorka připravila a já jsem opravdu zvědavá, až některý z receptů vyzkouším na vlastní kůži (a chuťové pohárky).

Pevně doufám, že budou zmíněné recepty stejně tak chutné, jak lákavě vypadají na fotografiích. 

Ano. Fotografie, které celou knihu doprovází, jsou opravdu více než vydařené a je to právě zásluha oněch kouzelných obrázků, díky kterým mám chuť okamžitě zkoušet nepřeberné množství nových, a jistě také zajímavých, chutí.


Za zaslání recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství Grada,
kde si knihu Les a louka na talíři můžete zakoupit.






Název: Les a louka na talíři
Autor: Gisula Tscharner
Fotografie: Ulla Mayer-Raichle
Překlad: Lucie Rybová
Nakladatelství: Grada
Počet stran: 160
Rok vydání: 2020
Vydání první 




6 komentářů:

  1. Moc mě nezaujala :-/ ale obálka se opravdu povedla a fotografie uvnitř jsou krásné.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, je fakt, že to není úplně kniha pro každého :-)

      Vymazat
  2. Mě osobně tahle kniha zaujala na první pohled a po pročtení jsem ještě nadšenější. :) Určitě budeme v průběhu roku doma mnohé recepty zkoušet. :)

    OdpovědětVymazat
  3. To by se asi mohlo líbit mamce - škoda, že je už po Vánocích... :-D

    OdpovědětVymazat