Více než 300 rad,
technik a výrobních tajemství!
Máte dojem, že by to chtělo při pečení dortů něco nového, nápaditého, co by z vašich výtvorů udělalo obdivované originály? Kniha vám poradí spoustu praktických řešení a překrásných sladkých dekorací. A co je nejlepší? Jejich výroba je až překvapivě snadná a levná.
Dozvíte se, jaký je rozdíl mezi fondánem a marcipánem, jak se s nimi má zacházet, jak se zdobí krémem nebo čokoládou, jak se dortové ozdoby tvarují, barví, mrazí, přilepují... Jaké nástroje budete potřebovat a jak přesně při své cukrářské tvorbě postupovat. Tři sta tipů, rad, nápadů a návodů vám poradí, jak na to.
Veselé dortíky pro děti, vtipné dorty pro přátele, krémové košíčky, romantické svatební dorty... to všechno bude potěchou nejen pro mlsné jazýčky, ale i pro oko. Vaše dorty zkrátka odteď budou vypadat, jako by vyšly z dílny profesionálního cukráře.
Pokud jste jedním z těch, které baví pečení a rádi byste se něčemu přiučili i u tvorby dortů, popřípadě vyzkoušeli upéct svůj první dort, tak je kniha Pečeme a zdobíme dorty: Jak na to, pro vás tou pravou. S její pomocí vytvoříte díla, na která budete nejen pyšní, ale budou vypadat jako od profesionála.
Kniha je rozdělena do čtyř zásadních kapitol a to:
- Dorty
- Fondán
- Máslový krém
- Čokoláda
Kromě nožů, vařeček, metel, misek a dalších nezbytností, budete ke zdobení potřebovat například párátka nebo list na česnek.
Už jste někde zahlédli muffinky, které v sobě při rozkrojení skrývaly například srdíčko z jiné barvy těsta? Zaujala vás dortová lízátka (cake pops) a přemýšlíte, že byste jimi ozvláštnili oslavu?
Ano, v kapitole Dorty vás autorka zasvětí i do tajů menších dezertů, jako jsou výše zmíněné.
V kapitole Fondán se naučíte, jak tuto sladkou hmotu obarvit, jak nejlépe s ní dort potáhnout, jak se fondán a figurky z něj, uskladňují a nebo jak z něj vlastně modelovat.
Autorka vše vysvětluje velice srozumitelně a u ukázek modelování je opravdu pečlivá, spolu s jednoduchým fotonávodem se vám tak nemůže stát, že by se vám daná postavička nebo zvířátko nepovedly.
Díky tomu, že je tato kapitola opravdu obsáhlá, tak se v ní dozvíte, jak postavičkám vymodelovat různé výrazy tváře, nebo nás naučí opravdu jednoduchá, ale velice efektní zvířátka, která váš dort báječně doplní.
Ano, autorka se zde věnuje i modelování květin, ať už se jedná o růže, které jsou královny dortů, tak o květiny vypichované, které můžou váš dort nebo zákusek velice efektně ozdobit.
Pokud jste fanoušky čerstvých květin, tak je zde věnována i dvojstrana o zdobení právě těmito květinami. Najdete zde spoustu tipů, jak květiny používat tak, aby na dortu vznikla opravdu dechberoucí ozdoba.
Jestliže nejste úplně fanoušky klasického fondánu, třeba pro jeho velmi specifickou a sladkou chuť, tak se nemusíte bát.
V knize najdete i recept na klasický mandlový marcipán.
Jak jej vyrobit, obarvit a tvořit z něj.
Hodí se nejen na plnění korpusů a jejich potahování, ale také se z něj dají dělat doslova zázraky při výrobě krémových květin.
Nevěřili byste, jak je snadné pomocí krému, cukrářského sáčku a pár zdobících špiček, vytvořit nejen růže, které budou vypadat jako skutečné, ale třeba i fialky nebo hyacinty.
Díky krému se z vašich muffinků malým kouzlem stanou nádherné cupcakes, se kterými budete hvězdou na každé oslavě.
Čokoláda není jen klasická, tabulková, která se dá rozehřát, ale s čokoládou se dají dělat zázraky.
Existuje velké množství čokolády, se kterým nás autorka hned v úvodu seznámí. Naučí nás, jak se s čokoládou pracuje a na co bysme si určitě měli dát při práci s čokoládou pozor.
Naučíme se zde například vyrobit ganache a nebo velice efektní ozdoby za pomocí těch nejjednodušších pomocníků, jaké si dovedete představit - listů.
Jste jedním z obdivovatelů, kteří se nemůžou vynadívat na jednoduché čokoládové ornamenty, které jsou ozdobeny různými potisky? Ano, i tato kouzla se díky knize hravě naučíte. Můžete si jimi pak ozdobit třeba cake pops, které tyto ozdoby vystřelí zase o pořádný kus výš.
Autorka si pro vás v závěru knihy připravila i hezky zpracované šablony, díky kterým si vytvoříte zajímavé dekorace na vaše dorty.
Myslím si, že tato kniha je opravdu jednou z mála, díky které pochopíte cukrářské umění a sami se mu naučíte. Všechny rady, tipy a triky jsou srozumitelně znázorněny a vysvětleny, takže se nemůže stát, že byste tápali v tom, jak připravit krém nebo potáhnout a ozdobit váš dort.
Spolu s nepřeberným množstvím nádherných fotografií se jedná o knihu, kterou opravdu s čistým štítem doporučím každému, který by se chtěl naučit, jak si doma udělat dort, který nebude jen tak nějakým dortem, ale doslova profesionálním výrobkem, se kterým vaší rodině a přátelům vyrazíte dech.
Pokud vás baví pečení, tak už stačí jen pár kuchyňských pomocníků, trocha trpělivosti, spousta odhodlání a hlavně kniha Pečeme a zdobíme dorty: Jak na to. Myslím, že opravdu nebudete litovat.
Za zaslání recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství Metafora,
knihu Pečeme a zdobíme dorty: Jak na to si můžete zakoupit na stránkách nakladatelského domu Grada.
Tahle kniha vypadá hodně dobře už podle obálky. Souhlasím s tebou, člověk má opravdu hned chuť začít knihou listovat, případně něco ochutnat... :)
OdpovědětVymazatŽe? Vypadá fakt perfektně a hlavně je i pro amatéry, takže fakt pecka :-)
VymazatTento komentář byl odstraněn autorem.
OdpovědětVymazatJá peču ráda, ale dorty fakt NE! :-D
OdpovědětVymazatI když podle obrázku to všechno vypadá moc "mňam" :)
Ono je to v podstatě i strašně jednoduché :-)
Vymazat