RECENZE: Magie mrtvých | Ilona Andrews

Atlanta by byla příjemným místem k životu, 
jen kdyby nebylo magie...


Když magie pohltí svět, objevují se monstra a odpadlí mágové spřádají svá kouzla. Pistole se zasekávají a auta odmítají startovat. Ale pak se technologie znovu přihlásí o slovo a magie ustoupí stejně nevypočitatelně, jako se předtím objevila. Jen po ní zbudou nejrůznější druhy paranormálních problémů.

Kate Daniels, žoldačka, které se smůla lepí na paty a do kapsy má hluboko, se živí odstraňováním právě takovýchto magických potíží. Ale když je zavražděn její opatrovník, honba za spravedlností ji vtáhne do mocenských bojů mezi dvěma nejsilnějšími frakcemi magických bytostí v Atlantě. 

Mezi Pány mrtvých, nekromanty ovládajícími upíry, a Smečku, polovojenský klan kožoměnců. Tyto dvě strany se vzájemně obviňují ze série nezvyklých vražd – a smrt Katina opatrovníka by s tou záhadou mohla být spojená. 
Obě organizace na Kate vytrvale tlačí, aby případ vyřešila a ona si začíná uvědomovat, že si ukousla větší sousto, než dokáže zvládnout…


Jelikož jsem mírně odbočila, ze své komfortní zóny, tak jsem začala koketovat s žánry, pro mě dosud neznámými. Prvně jsem začala se sérií od Patricie Briggs a zároveň jsem rozečetla i sérii Kate Daniels, kterou napsala Ilona Andrews
Pojďme se podívat, jak se mi tato série líbila.

Obálka knihy je pro mě opravdu zvláštní, stejně, jako většina knih z žánru fantasy. Nicméně není úplně nejhorší.

Uvnitř se ukrývá celkem deset kapitol, které jsou značeny pouze číslicí.

Ještě je nutné dodat, že pod jménem Ilona Andrews se ukrývá spisovatelská dvojice, která je zároveň dvojicí manželskou a jejich pravé jméno je Ilona a Andrew Gordonovi.

V prvé řadě bych ráda dodala, že fantasy není mým primárním žánrem a teprve se trochu oťukáváme. Je tedy více než jasné, že co se mi líbí dnes, na to můžu mít za pár let jiný názor. Bohužel nemám tolik načteno, abych mohla objektivně hodnotit, i když se o to, samozřejmě, snažím. 

Magie mrtvých nezačíná úplně šťastně, autoři nás hází přímo do vody, bez toho, aniž by nás nějakým způsobem uvedli do světa, ve kterém se příběh odehrává. To sebou nese samozřejmě komplikace v podobě spousty otázek, na které nám autoři v průběhu příběhu nejsou schopni moc odpovědět.

Teprve později jsme schopni se, jakous takous, orientovat, ale přesto zde zůstávají otázky nejen ohledně pulsů magie, které přicházejí, ale také ohledně světa jako takového. I když působí poměrně moderním dojmem, mají zde elektřinu i auta, tak jako spolehlivější dopravní prostředek používají koně. Toto zjištění opět vyvolává další nezodpovězené otázky. 

Kate Daniels je však jako hrdinka docela sympatická. Je to ženská, která si nenechá nic líbit, na všechno má svůj názor a nikdo a nic ji nezlomí. Vzhledem je opravdová sexbomba, která je však drsnější než šmirgl papír a není radno si s ní zahrávat.

Vztah mezi ní a Curranem je docela zábavný, zvláště díky jejich neustálému popichování. Také vyobrazení upírů se mi docela líbilo. Nebyli to žádní přátelští tvorové, ale něco, s čím se opravdu setkat nechcete. 

Kniha je po celou dobu protkaná i humorem, který je mnohdy opravdu černý. Nicméně hlášky hlavní hrdinky jsou něčím, co vás nejen pobaví, ale hlavně vám také zůstanou v hlavě. 

Také příběh není nijak předvídavý a mohl by se líbit i širší sortě čtenářů, neboť se zde hlavní hrdinka pouští do hledání vraha svého přítele. V podstatě by se dalo říci, že se jedná o detektivku, přičemž hlavní hrdinové nejsou klasičtí zloduši a gangsteři, ale upíři a kožoměnci. 

Myslím si, že se před námi otevírá série, která bude jistě zajímavá a podle hodnocení také velice oblíbená. Já rozhodně zkusím i další díl a teprve poté se rozhodnu, jestli budu v sérii pokračovat, či nikoliv. 

Pokud bych měla porovnat s výše zmíněnou P. Briggs, tak jsem cítila jisté zklamání, ale nikdy neříkej nikdy. Třeba se série vyšvihne a nakonec se stane jednou ze sérií, které si oblíbím.


Za zaslání recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství Fantom Print,
kde si knihu Magie mrtvých můžete zakoupit.





Název: Magie mrtvých
Série: Kate Daniels (1. díl)
Autor: Ilona Andrews
Překlad: Hana Vrábelová - Šimečková
Nakladatelství: Fantom Print
Počet stran: 256
Rok vydání: 2011
Vydání první

8 komentářů:

  1. Myslím, že zrovna Kate Daniels mám v plánu si přečíst. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Jednou za čas si fantasy přečtu moc ráda. :) Kdybych se ale měla vybrat asi spíš sáhnu po výše zmíněné P. Briggs.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ta je naprosto úžasná. Úplně jsem té sérii propadla :-D

      Vymazat
  3. Fantasy mi nevadí, ale poslední dobou ho moc nevyhledávám - tuhle knihu (sérii vůbec neznám).

    OdpovědětVymazat