RECENZE: Kavárna v Kodani | Julie Caplinová

Vtipný příběh o lásce, štěstí a cestování,
který vás chytne od první stránky!
Popadněte teplou deku, hrnek horké
čokolády a začtěte se...


Kate je úspěšnou manažerkou, pracuje pro jednu z nejlepších PR agentur v Londýně, je okouzlující a její přítel, který pracuje ve stejné firmě, je sympaťák každým coulem.

Až do doby, než Kate pěkně podfoukne a ukradne jí její nápady, díky kterým je povýšen. Kate je z jeho jednání zaskočená, jelikož práce, kterou jí za zády ukradl a odprezentoval jako svou, měla Kate otevřít dveře k povýšení.

Jelikož je její práce vším, tak se rozhodne všem ukázat, že není tak mladá a nezkušená, jak si vedení myslí. Jejím úkolem číslo jedna se stává pořádná výzva - získat náročného klienta, Larse, velkého dánského prodejce bytových doplňků, který má v plánu otevřít obchodní centrum, které by lidem v Londýně ukázalo, co přesně znamená Hygge.

Aby Kate přesně pochopila, co vlastně hygge znamená, musí sestavit tým šesti novinářů a společně se vydat do Kodaně. To, co ze začátku vypadá jako otravný výlet s ještě otravnějšími novináři, se během cesty pořádně změní...

„Volám vám, abych se zeptala, jestli byste nechtěl jet na press trip do Kodaně, abyste zjistil, proč jsou Dánové pokládáni za jeden z nejšťastnějších národů na světě. Jednalo by se o týden a jelo by se na různá místa, včetně Dánského institutu pro štěstí.“
„Ne.“ A položil to. Oddálila jsem telefon od ucha a nevěřícně ho pozorovala. To je teda nevychovanec.
Pak jsem s telefonem mrskla na stůl. To je přece arogantní idiot. Kdo si proboha myslí, že je? Jak si dovoluje chovat se takhle sprostě?
Znovu jsem vytočila jeho číslo.
„To jste takhle nezdvořilý vždycky?“ zeptala jsem se.
„Ne, jen když mi volají lidi z PR, pojišťováci s nabídkou lepší smlouvy a všichni ostatní, co mě zdržují od práce. Jste jeden jako druhý.“

Poslední dobou jsou docela v kurzu knihy, které se zabývají tématikou hygge. Sama jsem ještě žádnou takovou knihu nečetla a když loni vyšla u nakladatelství Cosmopolis Kavárna v Kodani, tak jsem neváhala a po knize s očekáváním sáhla.

Už obálka je na první pohled hřejivá a dýchá z ní atmosféra hygge. Myslím, že nejedna čtenářka má chuť si připravit horký nápoj, pohodlně se usadit, přikrýt se hřejivou dekou a pustit se do čtení.

Kniha je rozdělena na tři části a odehrává se v Londýně a Kodani. Obsahuje celkem 33 kapitol, které jsou spíše kratší. Nejen díky tomu se kniha čte doslova sama.

Hlavní hrdinka Kate je sympatickou ženou, která se snaží ve světě PR prosadit stůj co stůj. 
Když se jí naskytne příležitost jet do Kodaně, je nejprve zoufalá, hlavně díky složení jejího "týmu."

Fiona, zakřiknutá bloggerka o životním stylu, která má neskutečný cit pro fotografii. Conrad je novinář z časopisu o interiérech, kterému nevadí utrácet z cizích peněz a držet si svůj standard ke kterému bezesporu patří lahvinka dobrého vína. Avril, snobská panička, David, Sofie a nakonec Benedikt, namyšlený novinář, který si myslí, že PR je něco pod jeho úroveň. Naprosto opovrhuje nejen Kate, ale celým tímto výletem, ke kterému byl proti své vůli donucen.

Hlavním útočištěm nejen pro Kate, ale pro celou skupinu se stává kavárna Varme, kterou provozuje Eva, matka Larse. A právě zde zažíváme tu správnou hygge atmosféru. Všude voní dánské pečivo a horká káva a Eva se stává nejsympatičtější postavou z celé knihy. 
Je moudrou ženou, která ráda vyslechne a popostrčí ke správnému rozhodnutí, přesto nikdy nikomu nenutí svůj názor.

Autorka opravdu bravurně popisovala krásy Kodaně, až jsem při čtení měla chuť okamžitě vyrazit a místa, o kterých tak hezky psala, sama navštívit. Také se jí povedlo vykreslení jednotlivých charakterů hlavních postav. Líbilo se mi, jak se všichni postupně poznávali a pomalu si začínali skvěle rozumět. Nechyběly ani humorné situace, které celý příběh ještě více odlehčily.

Ano, jedná se o romantiku, které se nevyhýbá jistá dávka předvídavosti a klišé, a přesně tak je nutno ke knize přistupovat. Jako k romantické knize, která díky svému tématu doslova pohladí po duši a vy si její čtení příjemně užijete. 

Kniha totiž není pouze tuctovou romantikou, ale ukáže nám, že hygge, to nejsou jen svíčky a šátky, ale jedná se o životní filozofii. Není to styl, který se dá zařadit do nějakých tabulek nebo škatulek. Je to něco, co každý z nás vnímá úplně jinak. 

Osobně knihu doporučuji všem ženám, které potřebují vydechnout u knihy, která doslova zahřeje. Já sama jsem se nemohla odtrhnout a čtení si náležitě vychutnala. Rozhodně si nenechám ujít další autorčinu knihu, která nás tentokrát zavede do Brooklynské pekárny.


Za zaslání recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství Cosmopolis,
kde si můžete knihu Kavárna v Kodani zakoupit.


Název: Kavárna v Kodani
Série: Romantické útěky (1. díl)
Autor: Julie Caplinová
Překlad: Jana Chartier
Nakladatelství: Grada
Edice: Cosmopolis
Počet stran: 352
Rok vydání: 2018






8 komentářů:

  1. Uz mam tuto knihu zapisanu na wishliste tak dufam ze sa k nej v najblizsej dobe dostanem. Len ked ten zoznam je tak dlhy...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak s tím seznamem to mám úplně stejné :-) Já jen doufám, že se ti bude líbit, jak se k ní dostaneš :-)

      Vymazat
  2. I mě se kniha moc líbila, byla svižná, vtipná a velmi čtivá. Jen jsem místo horkého nápoje popíjela víno :D A ano, autorka skvěle popsala krásy Kodaně, že i já bych se okamžitě rozjela poznat to místo sama. Stejně tak se mi líbilo popisování onoho známého hygge a dokonce jsem se rozhodla, že si o tom zjistím více :) Skvělá recenze a rovněž se těším na pokračování :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No autorka si mě opravdu získala, snad se co nejdříve dočkáme další knihy. Hlavně doufám, že tato série bude mít více dílů, pokud si udrží tento standard, tak to bude skvělé :-)

      Vymazat
  3. To byla mňam kniha :D Tu kavárnu bych chtěla navštívit, pak bych se odtamtud už nehla :D Jsem ráda, že si ti knížka taky líbila, pěkná a sladká romantika, která naprosto splnila svůj účel. Vytkla jsem sice pár drobností - jak se všichni rychle změnili a poučili se z toho - ale celkově fajn :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je správný výraz! "Mňam kniha" si musím zapamatovat :-D Je fakt,že celá skupina rychle zkrotla, ale byla jsem tak unešená, že jsem to autorce odpustila :-))

      Vymazat
  4. Jak píše Marcela... mňam kniha. Neustále jsem měla chuť si dát kávu v té kavárničce :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Skvělé přirovnání, že? :-) No, sama bych taky nejraději vyrazila do Varme za Evou :-))

      Vymazat