RECENZE: Není úniku | Taylor Adams

Sněhová bouře.
Pět cizích lidí.
Kdo z nich je psychopat?



Darby Thorneová je mladá studentka, která cestuje za svou nemocnou matkou, která je v nemocnici a čeká na důležitou operaci.
Venku však zuří sněhová bouře a Darbyno auto není zrovna v nejlepší kondici, proto se rozhodne zastavit na odpočívadle a to nejhorší přečkat v relativním bezpečí osamělé budovy.

Parkoviště před odpočívadlem zdobí pár zapadaných aut a uvnitř se ukrývá hrstka lidí, kteří jsou ve stejné situaci jako ona. K dispozici je káva a kakao a všichni se zdají být v rámci možností přátelští.

Jelikož zde není mobilní signál, tak se Darby vydá na průzkum kolem budovy, třeba bude mít štěstí. Když prochází parkovištěm tak si všimne dětské ruky, která se mihne před oknem u zaparkované dodávky. 

Darby je naprosto v šoku, kde by se tady v téhle zimě vzalo uvězněné dítě v autě? Snaží se proto zjistit více, ale dodávka je samozřejmě zamčená. Před Darby je teď nelehký úkol, musí zjistit kdo z neznámých společníků je dívčiným únoscem a zároveň se musí pokusit dívku zachránit.

Ještě něco tady nesedí, uvědomila si Darby. Početně to nevychází. Kromě jejího auta stály venku tři vozy. V místnosti jsou tři podezřelí. Jenže Ed se ženou téměř jistě přijeli spolu. Je to tak? Takže na odpočívadle musí být ještě čtvrtá osoba. Ale kde?
Těkala očima z Ashleyho na Eda a pak na Edovu ženu, přejížděla místnost pohledem sem a tam, srdce se jí svíralo plíživou hrůzou. Kde jinde by mohl…
Vtom ucítila na zátylku teplý dech. Někdo stál za ní.


Loni na podzim vyšla u Knižního klubu kniha, o které bylo hned ze startu hodně slyšet a i dnes je poměrně diskutovanou knihou. Lákavá obálka i anotace, spolu s nadšenými reakcemi mne na knihu navnadily a tak jsem se do ní pustila také. Jestli jsem byla stejně nadšená, jako mnoho tleskajících čtenářů vám nastíním v dalších řádcích.

Obálka knihy je v tomto případě opravdu vyvedená. Osamělá dodávka ve sněhové bouři rozhodně zaujme na první pohled. Na obálce nechybí ani stříbrná placka Světového bestselleru, která však na mnoho čtenářů působí spíše jako červený hadr na býka, než jako lákadlo k přečtení knihy.

Kapitoly v této knize jsou kratší, ale nejsou standardně číslovány nebo označeny. Celý děj se odehrává v průběhu jedné noci, jednotlivé kapitoly jsou proto označeny časem.

Není úniku je bezesporu kniha s velice zajímavým tématem. Pět cizích lidí odříznutých od okolního světa díky sněhové bouři, z toho jeden je psychopat, který vězní malé dítě v dodávce na parkovišti před odpočívadlem.
Čtenář se tak nemusí bát, že by se ztrácel v nepřehledných situacích nebo hromadách postav, které by byly k danému příběhu pouze navíc.

Autor si s tímto omezeným prostorem skvěle poradil. Jeho vyprávění působí přirozeným dojmem a velkým plusem je postupné budování napětí. Ze začátku se tak lehce seznamujeme s danou situací a postupně se pouštíme do pátrání po neznámém únosci.

Charaktery jednotlivých postav jsou spíše jen lehce nastíněny a čtenář tak nemá šanci odhadnout, kdo je vlastně ten dobrý a kdo ten zlý. Každý z nedobrovolných vězňů působí tajemným dojmem a tak se spolu s Darby vydáváme vstříc hře na kočku a myš. 

Jako poměrně zajímavý se jeví i fakt, že se celý příběh odehrává během jedné noci. Noc to bude opravdu nezapomenutelná, na to se můžete spolehnout. Po lehkém počátečním oťukání se rozjíždí poměrně nebezpečná hra, která má za úkol jediné - zachránit unesené dítě.
Adrenalin stoupá a před námi se z pouhých písmenek stává jedna velká akční jízda, při které si budeme nervózně okousávat nehty a hltat každé slovo.

Přesto jsem s knihou nebyla tak spokojená, jak jsem si přála. Určitě vás teď zajímá proč, když hovořím o tom, že je kniha napínavá a čtivá. Hned vám to vysvětlím.
První dvě třetiny knihy byly opravdu super, četly se samy a já jsem byla opravdu napnutá a zvědavá, jak celý příběh skončí a to i přes jistou předvídavost, která se knize nevyhnula.

Jenže to, co autor začal předvádět v poslední třetině knihy mi hlava nebere. Z hlavní hrdinky, která byla doteď odvážná a rozhodnutá neznámému dítěti pomoct se stal "kříženec" neohroženého Chucka Norrise a Arnolda Schwarzeneggra z filmů o Terminátorovi. 

To, co hlavní hrdinka prožila a hlavně přežila téměř bez jediného škrábnutí působilo opravdu komicky a ke stylu, jakým byla kniha psána se rozhodně nehodilo. Celý závěr tak připomínal spíše mišmaš, který knize z mého pohledu rozhodně uškodil. 
Opravdu totiž nepůsobí dobře, když jste při čtení napjatí a vzápětí si říkáte, jestli to všechno autor myslí vážně nebo se jedná o nějaký špatný vtip.

Přesto musím říct, že autor měl dobrý nápad a jeho styl psaní mě bavil. Nebýt již výše zmíněného závěru, hodnotila bych určitě výše.
Pokud jste knihu ještě nečetli a láká vás, tak si ji rozhodně přečtěte a udělejte si obrázek sami, třeba budete narozdíl ode mě upřímně nadšení.


Za zaslání recenzní e-knihy mnohokrát děkuji portálu eReading,
kde si můžete e-knihu Není úniku zakoupit.



Název: Není úniku
Autor: Taylor Adams
Překlad: Irena Steinerová
Nakladatelství: Knižní klub
Počet stran: 272
Rok vydání: 2018



12 komentářů:

  1. Mně se na knize líbilo, že byla taková akční, rychlá, napínavá a souhlasím, že konec byl trochu přestřelený, ale já si knihu užila a to jsem autorovi odpustila :-) Četla jsem to s takovým nadšením, že jsem si zklamání ani nepřipouštěla. Na druhou autorovu knihu jsem hodně zvědavá, protože tak nějak doufám, že to bude psáno ve stejném duchu a tempu :-)
    Jinak recenze jako vždy skvěle sepsaná :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Byla super, ale tu poslední třetinu autorovi odpustit nedokážu :-D Vážně jsem si chvílema myslela, že si ze čtenářů dělá blázny.
      A druhou knihu? Určitě do ní jdu, doufám, že se autor trochu polepší :-))

      Vymazat
  2. Knihu jsem si chtěla přečíst, ale teď jí asi posunu o několik řádků níže :D Každopádně jednou - až se k ní nějak dostanu - jsem zvědavá jak jí budu hodnotit já :D

    Klářin Knihokoutek

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Však uvidíš :-) Kniha má opravdu slušné hodnocení a spousty nadšených čtenářů, tak třeba budeš jedním z nich :-)

      Vymazat
  3. Všude jsem četla, jak je kniha super, takže mě tvé nižší hodnocení trochu zaskočilo. Přesto jsem zvědavá, jaká ve skutečnosti bude a zda z ní budu také na větvi. I když, tvé přirovnání "Chucka Norrise a Arnolda Schwarzeneggra z filmů o Terminátorovi" mě spíše vyděsilo..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vyděsit jsem tě opravdu nechtěla :-D Ale takový pocit jsem v závěru prostě měla :-) Nicméně jsem ráda, že jsem nad autorem nezlomila hůl, již mám přečteno i Na dostřel a teda musím říct.. no, řeknu to až v recenzi, kterou chystám :-D

      Vymazat
  4. Nad tímto thrillerem pořád váhám a nevím, zda jo nebo ne :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No to je otázka do pranice. Rozhodně byl čtivý, a bavil mě, ale ten konec... myslím, že na něj budeš mít podobný názor, jako já. Ale je možné, že se pletu. Marcel se kniha líbila a to je především thrillerová čtenářka :-)

      Vymazat
  5. Naprostý souhlas s touto recenzí

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Super! Jsem ráda, že nejsem úplně černá ovce. Ty neskutečné ovace mě začínaly trochu děsit :-D

      Vymazat
  6. Hezká recenze, jen mě mrzí, že se ti kniha tolik nelíbila! :(
    Já jsem na ni po přečtení knihy Na dostřel opravdu zvědavá, ale teď o maličko méně, tak snad to nebude tak špatné. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak doufám, že budeš stejně spokojená, jako u "Na dostřel" :-)
      Osobně jsem se svým názorem trochu vybočila z řady, takže 'no stress' a hezky si čtení užij :-)

      Vymazat