RECENZE: Stíny nad zálivem | Lucy Clarkeová

Před sedmi lety unese dva desetileté chlapce
proud příliš daleko od břehu.
A na pevninu se vrátí jen jeden...


Sára a Isla byly nejlepšími přítelkyněmi již dlouhá léta. Vyrůstaly spolu, byly si navzájem oporou a snily, že jednou budou mít plážové chatky hned vedle sebe. Prostě nerozlučná dvojka.

Nakonec se Sáře a Isle podařilo mít chatky téměř vedle sebe a to na poloostrově Sandbank. Dokonce se jim ve stejném roce narodily děti, synové Jacob a Marley, kteří byli, stejně jako jejich matky, nerozlučnou dvojkou.

Bylo to téměř dokonalé.
Byly jsme nejlepší přítelkyně.
Trávily jsme každé léto na písečné pláži, v chatách, které spolu sousedily.
Otěhotněly jsme v témže roce – a synové se nám narodili tři týdny po sobě.
Naši chlapci vyrůstali na pláži, která pro ně byla dětským hřištěm.
Tenkrát se zdálo být nemožné, že by mezi nás něco mohlo vstoupit.
A přece, dokonalost je vysoká věž, na níž lze tančit – a dole není nic, jen velmi hluboká propast…

Před sedmi lety se však stala tragédie, proud oba chlapce zanesl dál od břehu a na pevninu se vrátil pouze Jacob. V den výročí této hrozné tragédie se po hádce se svou matkou Jacob sebere a odchází neznámo kam.

Sára si ze začátku snaží udržet chladnou hlavu, ale čím déle je Jacob pryč, tím více podléhá panice. V komunitě kde si každý vidí doslova do talíře, najednou nikdo nic neslyšel a neviděl. Postupně se však začínají vynořovat i dávno zapomenutá tajemství...


V loňském roce vyšla u nakladatelství Cosmopolis nová kniha Lucy Clarkeové. Osobně jsem od autorky ještě nic nečetla, když jsem si však přečetla anotaci, tak jsem měla jasno. Tento příběh bude jistě trefou do černého!

Obálka této knihy je vyvedena v jednoduchém stylu, kdy můžeme vidět otisk chodidla v písku. Dominantou celé obálky je název knihy, který je vyvedený v červené barvě. Nechybí ani "placka," která čtenáři oznamuje, že se jedná o psychothriller.

V knize na nás čeká 54 kapitol, které se střídají ve vypravěčích. Hlavními vypravěči jsou kamarádky Sára a Isla, ale svůj pohled nám zde představí i Jacob.
V kapitolách se vracíme i do minulosti, kdy byly obě ženy ještě mladými dívkami. Každá kapitola je přehledně označena, takže nehrozí, že byste se při čtení zamotali.

Autorka napsala více než slušný psychothriller, který však klame tělem hned od začátku a v mnoha rovinách. Začátek knihy totiž nevypadá moc lákavě a vyprávění je velmi opatrné. Postupně se zdá, jakoby autorka konečně zapudila počáteční nejistotu a rozjíždí se nebezpečným tempem plným zvratů a překvapení.

Když už si totiž myslíte, že nejspíš tušíte, jakým směrem se bude vyprávění ubírat, nebo o co v příběhu vlastně kráčí, tak vám autorka ukáže, že jste úplně vedle. Je to nejen vyprávění z více pohledů a krátké kapitoly, ale hlavně zvědavost a napětí, co čtenáře ke knize doslova připoutá.

Ztráta dítěte je jistě pro každou matku noční můrou. Zde tuto noční můru zažíváme hned ze dvou pohledů. Na jedné straně odchod Jacoba, který o sobě nedává vědět, vypnutý telefon a spousta nejasných vodítek, která vedou k tomu nejhoršímu. Zoufalá Sára, která pátrá na vlastní pěst.

Na straně druhé je zde Isla, která svého Marleyho milovala celým svým srdcem. Na jeho výchovu byla sama a on pro ni byl celým vesmírem až do doby než jej proud odnesl neznámo kam. Vzpomínky na tuto bolestivou událost nás postupně provází celou knihou.

Autorka příběh zasadila na sympatický poloostrov plný zahradních chatek, přátelských sousedů, kouzelné pláže a uklidňujícího šumění moře. Osobně bych na tomto krásném místě také jednou zahradní chatkou nepohrdla. 

Jsem si naprosto jistá, že po další autorčině knize opět sáhnu, Lucy Clarke totiž ukázala, že psát opravdu umí. Na každé z postav si dala záležet, aby ji probudila k životu. Jejich charakter, vzhled i myšlenkové pochody jsou opravdu bravurně vykresleny a je úplně jedno, jestli se jedná o postavu hlavní nebo vedlejší. Díky tomu vám bude při čtení představivost pracovat na plné obrátky a nejen, že postavy z knihy doslova ožijí, ale vy sami budete mít pocit, že jste jedním z obyvatel Sandbanku.

Pro milovníky thrillerů je tato kniha doslova povinností. Pevně věřím, že z ní budete stejně nadšeni jako já.


Za zaslání recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství Cosmopolis,
kde si můžete knihu Stíny nad zálivem zakoupit.


Název: Stíny nad zálivem
Autor: Lucy Clarkeová
Překlad: Alena Peisertová
Nakladatelství: Grada
Edice: Cosmopolis
Počet stran: 368
Rok vydání: 2018



8 komentářů:

  1. Jsem ráda, že se ti knížka líbila, i když se ti do ní nechtělo. Myslím, že by to byla škoda si ji nepřečíst :-) Mě nadchla hodně, líbilo se mi prostředí a celkový příběh.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máš pravdu, autorka skvěle popsala i prostředí. Jako kniha mě fakt vsucla, za odpoledne nebylo co číst :-)

      Vymazat
  2. Autorku mám moc ráda, četla jsem od ní všechny tři knížky, co vyšly :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nevím, jestli se budu k autorčině tvorbě vracet, každopádně, jak zase něco napíše, tak si to ráda přečtu :-)

      Vymazat
  3. Povinnost pro milovníky thrillerů? Tak to zní naprosto skvěle, určitě se po knize podívám :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Za sebe 100% doporučuju, od knihy jsem se nemohla odtrhnout :-)

      Vymazat
  4. Psychothrillery sú moje, takže si toto musím prečítať :) Ďakujem za tip! :)
    What A Fancy World

    OdpovědětVymazat