RECENZE: Tiché lži | Sarah Pinborough

Sliby trvají jen tak dlouho,
dokud věříte tomu, kdo je dal...



Lisa je svobodná matka se čtyřicítkou na krku, která věnuje veškerý svůj volný čas šestnáctileté dceři Avě.
Nemá a ani netouží po mužské náruči, nemluví o své minulosti ani otci Avy. Jediná její kamarádka je Marylin, která je zároveň její kolegyní. 

Marylin by si přála, aby se Lisa trochu uvolnila a začala normálně žít. Třeba si našla partnera a byla více spontánní. Nový klient, který je u nich v práci poslední dobou docela často by byl tím pravým adeptem. Navíc si Marylin všimla, že po Lise pokukuje. 

Všechno však není tak jednoduché, jak by se mohlo zdát. Ava má matčiných přehnaných starostí plné zuby. Chtěla by začít fungovat jako její vrstevníci, chodit na plavání nebo na mejdany a nemuset být ve střehu před vycukanou matkou, která co chvíli dělá zbytečné scény.
Co by teprve řekla matka na to, kdyby věděla, že v jejím životě je někdo tajemný, díky komu se Ava cítí důležitá a ženská.

Dnes ráno to celé působí jako něco, co se možná stalo ve snu, ale mírná tupá bolest v rozkroku mi připomíná, že to byla skutečnost. Můžu ho teď poslat k vodě? Ne. Vypadala bych jako coura a on by byl zničený a kdo ví, co by udělal, co by o mně trousil, tweetoval a podobně. Říkal by, že jsem tlustá a šeredná a jiné hnusárny. Pamatuju si na všechnu špínu na snapchatu, která se snesla na Meg z oktávy, když poslala Christianovi fotku svých prsou.

Lisa už dlouho žije v neustálém stresu a pozorně sleduje, co se kolem ní děje. Když s ostražitostí trošku poleví, tak se začnou dít divné věci. Záhadné připomínky minulosti v ní rozsvítí varovné světlo a její pečlivě střežený život se začíná pomalu hroutit...


Předloni u nakladatelství Metafora vyšla autorčina prvotina s názvem Ví o tobě, ze které jsem byla nadšená a v případě vydání další autorčiny knihy rozhodnutá, že si ji určitě přečtu. Ta chvíle konečně přišla a já jsem tady s recenzí na Tiché lži.

Obálka této knihy je v podobném duchu jako u knihy předchozí. Jednoduchá šedivá obálka s výrazným názvem je přesně tím, co knize sluší. Nic okázalého nebo přeplácaného, přesto se jedná o styl, který si v budoucnu k autorčiným knihám jednoduše vybavím.

Samotná kniha je rozdělena na tři části a obsahuje celkem 78 kapitol. Vypravěči jsou zde tři - Lisa, Ava a Marylin, které se ve vyprávění pravidelně střídají. Díky třem pohledům máme možnost objektivnějšího zhodnocení celé situace. Navíc příběh vyprávěný více osobami bývá plastičtější, což je jistě pro většinu čtenářů plusem.

Celá kniha je přímo nasáklá hromadou tajemství, lží a podvodů. Ať už to je Ava, která před matkou tají svůj vztah, kterému naprosto propadla. Marylin, která své nejlepší kamarádce lže o své rodinné situaci, která je více než smutná a pak samotná Lisa. Ta má z těch tří nejvíc másla na hlavě a to hlavně díky své minulosti, o které se s nikým nehodlá bavit a vlastně ji už dávno pohřbila kdesi hluboko v sobě.

První část knihy se mnohým může zdát poměrně utahaná a nudná, ale osobně si myslím, že má své opodstatnění. Seznamujeme se v ní s našimi hrdinkami a pomaličku se dostáváme do příběhu. Autorka umí mistrně budovat napětí a nejinak je tomu i zde. 

Kromě výše zmíněných vypravěčů se v příběhu vracíme i do minulosti, kde se dozvíme, jaké strašlivé tajemství Lisa vlastně skrývá nejen před svou dcerou, ale také před svým okolím. Díky spojení minulosti, současnosti a vypravěčského umu autorky tady máme bombu, která nás doslova vtáhne a nepustí dříve než po dočtení poslední stránky.

Tiché lži se dotýkají také vážnějších témat, jako je domácí násilí, dětská prostituce, nebo nebezpečí sociálních sítí. I když se jedná o smyšlený příběh, tak jsou zde pasáže, nad kterými se dá uvažovat i tak, že se někde opravdu dějí, což je o to horší. Při čtení jsem to vnímala tak, že se autorka snaží nenásilnou formou upozornit i na jistá nebezpečí, která jsme schopni ve svých životech ovlivnit.

Celkově se jedná o více než povedený psychologický thriller, který je snad povinností pro všechny milovníky tohoto žánru. 
Co se týče srovnání s autorčinou předchozí knihou, tak zde by to bylo asi stejné jako srovnávat hovězí maso s mrkví. Absolutně nesrovnatelné, každé úplně jiné. Přesto jsou Tiché lži v něčem stejné, jedná se o autorčino vyprávění, které si vás prostě a jednoduše získá už od první věty.


Za zaslání recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství Metafora,
kde si můžete knihu Tiché lži zakoupit.



Název: Tiché lži
Autor: Sarah Pinborough
Překlad: Hana Sichingerová
Nakladatelství: Metafora
Počet stran: 320
Rok vydání: 2018



8 komentářů:

  1. Toto vyzera ako dobry thriller aj ked asi dost tazky vzhladom k tomu o ake temy sa jedna. Vi o tobe som tiez necitala ale je mozno dam autorke sancu. Ci s jednou alebo tou druhou knihou momentalne mam chut na nejaky dobry psychothriller.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě doporučuju, obě byly skvělé, nicméně každá úplně jiná. Je třeba počítat s tím, že tato byla více ze života, kdežto Ví o tobě, tam byly i jiné prvky :-)

      Vymazat
  2. Tuto knížku si chci rozhodně přečíst!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak snad se ti bude líbit. Já jsem s autorčinou tvorbou více než spokojená :-)

      Vymazat
  3. Rozhodně ji mám na seznamu, i když jednu dobu jsem ji opravdu moc chtěla. Pak jsem se někde dočetla, že v ní jde snad o zneužívání dětí (ty píšeš dětská prostituce), a upustila jsem od ní. Ale recenzí si mě nalákala, takže jí dám asi šanci (jen netuším, kdy to bude :D).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono to zneužívání/prostituce tam sice je, ale není to jakoby hlavním tématem, je spíše okrajová, takže se nemusíš úplně bát :-)

      Vymazat
  4. Skvělé, ještě jsem nečetla Ví o tobě a už chci i tuhle :D Vážně to zní nadějně a napínavě a psychologický thrillery já můžu, takže díky :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Za málo! Autorčin styl je fakt bomba, moc jsem si ji oblíbila a doufám, že brzy zase něco vyjde :-)

      Vymazat