RECENZE: Zkrátka se zamilujte | Ali Bergová, Michelle Kalusová

Jak se stát knižní vílou
a sbalit kluka svých snů


Frankie je sympatická mladá žena, která touží po lásce. Bohužel muži z jejího okolí nepřipadají v úvahu a tak si zatím musí vystačit sama se svými přáteli.

Pracuje v jednom malém sympatickém knihkupectví, jehož majiteli jsou její nejlepší kamarádka Cat se svým manželem. Cat spolu s Frankie v knihkupectví prodává a čeká svého prvního potomka, zatímco její manžel, Claud, spíše řeší papírování a hlavně jakožto milovník pletení, jednoduše stále drží jehlice v rukou. 

Jelikož je Cat pro každou špatnost, tak Frankie podpoří v jejím bláznivém nápadu, rozmístit knihy svých oblíbených autorů v prostředcích hromadné dopravy s jednoduchým vzkazem, pokud dotyčného zaujala, ráda se s ním sejde. Celou tuhle akci má na svědomí pod pseudonymem Scarlet O', pod kterým začíná vést i blog, kde hodlá čtenáře o svých schůzkách patřičně informovat.

K mému stolu si přisedla drobná žena. Měla šaty z fialového sametu a na krku se jí houpaly velké pryskyřicové korále. A potom:
"Vy jste určitě Frankie," prohlásila s nezaměnitelným britským přízvukem.
"Promiňte, ale asi jste si mě s někým spletla. Já tu na někoho čekám," ohradila jsem se poněkud příkře.
"A nejmenuje se ten někdo náhodou Ashley? To jsem já. Omlouvám se za zpoždění."
Hlavou mi projelo, to snad nemůže být pravda!
Jak se ukázalo, Ashley je opravdu architektka, dobrovolnice, miluje psy, je skalní fanynkou Austenové a přistěhovala se z Oxfordu.
A krom toho je taky lesba.
- z blogu Scarlet O'

No a pak se objeví Sunny. Pohledný mladý muž, který se Frankie líbí, nehledě na to, že se s ním dá i dobře popovídat. Má to však jeden háček - Sunny čte knihy spadající do žánru young adult, kdežto Frankie holduje klasice...


V loňském roce vyšla u nakladatelství Fortuna Libri kniha, která podle anotace vypadala jako zajímavý román, který pobaví. Ale bylo tomu skutečně tak?

Obálka této knihy je vyvedena v jednoduchém stylu, kdy je hlavní dominantou název. Již z obálky se dá tušit, že román bude hlavně o knihách a to díky vyobrazení, jak jinak, než knih.

Kniha je rozdělena na dvě části a celkem v ní objevíme 53 kapitol, přičemž některé jsou v podstatě přepisem stránek z blogu, který si Frankie začala psát díky svému experimentu.

V prvé řadě bych ráda podotkla, že romantická literatura není můj primární žánr. Přesto si ráda oddechnu právě u romantických knih, u kterých se nemusí přemýšlet, příběh krásně plyne a hlavní hrdinové jsou sympatičtí se vším všudy. 
Přesně takový nenáročný a milý příběh jsem očekávala i v této azurové krásce. 

Bohužel jsem se moc nedočkala, ale pěkně popořadě. 

Zkrátka se zamilujte je bezesporu románem pro všechny milovnice knih, vždyť knihy jsou ústředním tématem celého příběhu. Hlavní hrdinové pracují v knihkupectví, Frankie je vášnivou milovnicí klasické literatury a kniha je doslova prošpikovaná citáty z nesmrtelné klasiky. Tomu říkám lákadlo s velkým "L!"

Autorky píší lehkou rukou, takže se příběh čte doslova sám a stránky příjemně ubíhají. Dokonce ze začátku příběh vypadá vtipně, vždyť už jen Claudův koníček, kterým je pletení, vykouzlí úsměv na tváři nejedné ženě. Vlastně Claud působí až groteskně, při představě přitažlivého muže, který se zapálením plete svetřík.
Nicméně postupně se z knihy s milým humorem stává zvláštní směsice podivínů doplněných o kýčovité situace, které knize moc nesluší.

Maminka Frankie jako bláznivá hippiesačka, která se jí podivným způsobem neustále plete do života. Cat, která Frankie radí v milostném životě, přičemž má sama máslo na hlavě, nebo samotná Frankie, která, ač je sečtělá a sama napsala knihu, která jí byla vydána, milovnice klasické literatury, se v knize chová jako ztřeštěná puberťačka. Nad chováním Frankie bych možná ještě zavřela obě oči, ale co jsem bohužel nepřenesla přes srdce je fakt, že Frankie odsuzovala Sunnyho, který se jí líbil ve všech směrech, právě kvůli tomu, že čte YA literaturu.

Příjemným oživením celé knihy pak byly přepisy z blogu, který Frankie vedla jako Scarlet O'. Zde se svým čtenářům svěřovala se svými zajímavými zážitky ze schůzek s muži, kteří se jí ozvali na základě nalezené knihy se vzkazem. Nutno podotknout, že tyto schůzky povětšinou končily nějakým trapasem a celkově se mi zdály nejvtipnější z celé knihy.

Opravdu jsem si přála, abych byla z knihy stejně nadšená, jako ostatní čtenářky, ale bylo zde hodně věcí, které byly opravdu divné. Moc mě mrzelo, že autorky udělaly z ústřední postavy milovnici klasické literatury, která však svými názory působí docela omezeně a svým chováním nepřipomíná dospělou ženu, nýbrž mladé nezkušené děvče.

Přesto, pokud máte chuť na něco odpočinkového, u čeho nemusíte příliš přemýšlet, tak Zkrátka se zamilujte bude nejspíš dobrou volbou. Taková čtivá kniha o knihách. 


Za zaslání recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství Fortuna Libri,
kde si můžete knihu Zkrátka se zamilujte zakoupit.


Název: Zkrátka se zamilujte
Autor: Ali Bergová, Michelle Kalusová
Překlad: Alexandra Niklíčková
Nakladatelství: Fortuna Libri
Počet stran: 384
Rok vydání: 2018


6 komentářů:

  1. No akurát ma tato kniha caka na nocnom stoliku po tom co dokoncim momentalnu dystopiu, aby som si oddychla. Po tvojej recenzii sa vsak na nu uz tak netesim. Ale snad po tom post-apocalyptickom kusku snad na mna bude posobit inak.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, tak to jsem nechtěla, tě takhle odradit. Kniha má docela dobré ohlasy, takže je možné, že mi jen nesedla, i to se stává. Určitě budu ráda, jak pak dáš vědět, jestli se ti líbila nebo ne :-)

      Vymazat
  2. Popravdě, už ona obálka mě odrazuje, protože to prostě vypadá na velmi jednoduchý, ne-li přímo primitivní příběh. Přesto námět to má vcelku dobrý. Ale už jen díky tvým postřehům si jsem jista, že to nebude to pravé ořechové. Přesně ty samé vady by mi beztak taky vadily. Takže díky, po knize se dívat opravdu nebudu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mi se právě ta obálka docela líbila, kvůli té jednoduchosti :-) Ale čekala jsem od knihy více, alespoň chytrou hlavní hrdinku, no :-)

      Vymazat
  3. Měla jsem s knihou přesně ten stejný problém. Po pár stránkách se zvrhla v sérii bizarních a trapných situací, kterým hlavní hrdinka svým absurdním chováním jenom nasadila korunu. Možná by to obstálo jako parodie žánru romantické literatury, ale jinak to stálo za starou bačkoru.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasím, jako parodie dobrý. Inteligentní žena se tak jako hlavní hrdinka, opravdu nechová. Bohužel škoda, potenciál to mělo.

      Vymazat