RECENZE: Doktor Spánek | Stephen King

Stephen King navazuje
na svůj slavný román Osvícení


Čtyřicet let po hrůzných událostech v hotelu Overlook se už dospělý Dan Torrance usilovně snaží zapomenout na staré démony i děsivé zážitky z dětství a vymanit se ze závislosti na alkoholu.

Pracuje v hospicu, kde jako "doktor Spánek" doprovází umírající na jejich poslední cestě, spolu s kocourem Azziem.


"Našel mě další obyvatel Overlooku. Kolik pokladniček můžu mít, Dicku? Myslím v hlavě?"
Dick se uchechtl. "Tolik, kolik potřebuješ, Dane. V tom je ta nádhera osvícení..."

Jeho snahu o nalezení klidu v duši však naruší dvanáctiletá Abra, stejně tajuplně nadaná dívka, která potřebuje jeho pomoc.

A tak se Dan znovu vrhá do nemilosrdného souboje na život a na smrt.


Ke konci loňského roku nakladatelství Beta vydalo v reedici volné pokračování fenomenálního hororu Osvícení. Tentokrát se s Dannym setkáváme o pěknou řádku let později a to, co se děje, je stejně mrazivé, jako před lety.

Obálka knihy je vyvedena v jednoduchém stylu, laděna do červené barvy. Jednoduché a hlavně hezky ladí k předcházející knize.

Kapitoly v knize nejsou očíslovány, ale každá má svůj vlastní název, díky čemuž se můžeme dovtípit, co se v dané kapitole nejspíš bude odehrávat.

Pokud jste někdy přemýšleli nad tím, jak asi dopadl malý Danny poté, co se mu spolu s matkou podařilo dostat z Overlooku, tak vám kniha Doktor Spánek prozradí, že se z malého Dannyho stal Dan, který jde ve šlépějích svého otce.

Vede nezřízený život, bloumá se světem zleva doprava a hlavně holduje alkoholu. Alkohol je pro něj taková berlička, jak zapomenout na to, co se kdysi stalo, včetně jeho schopností. Díky tomu se alespoň na chvíli cítí, jako každý z nás.

Jenže všechno se změní ve chvíli, kdy dorazí do malebného městečka, kde se usadí a spolu s místními se z nich stanou přátelé. Dan začne navštěvovat anonymní alkoholiky a začne pracovat v místním hospicu. 
Všechno se zdá na dobré cestě, dokud mu do života nezasáhne Abra. Malá holčina, která má stejně jako Dan, dar Osvícení.

V knize sledujeme dvě dějové linky. V prvé řadě tu Danovu, kde se seznamujeme s jeho dostavadním životem i s tím, jak se snaží dát věci zase do pořádku.
Ve druhé řádě je tady linka s Abrou. Holčičkou, jejíž život sledujeme už od narození a postupně se dovídáme, jaké schopnosti jí byly dány do vínku. 
Tyto dějové linky se pomalu protínají malými záblesky do chvíle, než se životy Dana a Abry střetnou. V podstatě by se dalo říci, že kniha obsahuje dva nezávislé příběhy, které se postupně propojí v jeden celek.

I když se jedná o pokračování hororu Osvícení, tak atmosféra zde není tak mrazivá, jak by se na první pohled dalo čekat. Nečekejte zástupy oživlých mrtvých ani děsivě se pohybující věci. Doktor spánek totiž nejede na stejné hororové vlně, jako jeho předchůdce.

Autor spíše vykresluje psychologii postav a hlavně v knize přivítáme Abru Stoneovou, která ve svém osvícení vedle Dana září jako kometa a tak se ve svých dvanácti letech nebojí ani tlupy šílenců křižující Ameriku ve svých karavanech.

A právě postava Abry byla něco, co mne na knize neskutečně bavilo. Už jako malá holčička dokázala rodičům pořádně zamotat hlavy a teď, jako děvče před branami puberty je hrdinkou, která celý příběh báječně táhne kupředu.

Když jsem v rukách držela Doktora Spánka, tak jsem měla trochu obavy, aby se autor neplácal v něčem, co tady už bylo. A jsem ráda, že to neudělal! Doktor Spánek je v podstatě samostatná kniha, samostatný příběh, jenž jedním z hlavních hrdinů je, dnes již velký, Dan a jeho malá kamarádka a ústředním motivem je schopnost osvícení. A ta se neodpouští!


Za zaslání recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství Beta - Dobrovský,
kde si knihu Doktor Spánek můžete zakoupit.




Název: Doktor Spánek
Série: Osvícení (2. díl)
Autor: Stephen King
Překlad: Linda Bartošková
Nakladatelství: Beta
Počet stran: 456
Rok vydání: 2019
Vydání druhé


Žádné komentáře:

Okomentovat