RECENZE: Tři vyvolení | Stephen King

Magická směs fantasy a hororu
v jedinečném podání Stephena Kinga!


Série Temná věž se odehrává ve zvláštní zdevastované zemi, která je plná ohromující vizuální představivosti i nezapomenutelných postav a zároveň děsivě odráží náš svět.

Druhá kniha Tři vyvolení začíná přesně tam, kde skončila kniha první, na pobřeží Západního moře o necelých sedm hodin později...

Pistolník Roland je přepaden a zraněn. Spalován horečkou postupuje podél pobřeží a nachází troje dveře.
Dveře do současných světů, odkud si do Středosvěta přivádí nové společníky, kteří ho budou provázet na dlouhé cestě k Temné věži.

Díval se na skvrny, které se objevily na tvrdé zemi, a sledoval, jak se neuvěřitelně rychle vsákly. Jak se ti to líbí krvi? Co ty na to?
Ach Ježíši, jsem v posledním tažení.
Vstal s rukama u hrudi a ta věc, kterou viděl před chvílí, teď stála skoro před ním, takže vykřikl překvapením - duševně zakrákal jako vrána. Bylo to stavení. Ne, dvě stavení obehnaná povoleným plotem. Dřevo vypadalo staré a zkřehlé, skoro neskutečné; bylo to dřevo proměňované v písek. Jedno stavení byla stáj - obrys byl jasný a nedal se s ničím splést. Druhé stavení byl obytný dům nebo hostinec. Stanice dostavníkové linky. Chatrný písečný dům (vítr obalil dřevo jemným štěrkem, až nakonec vypadal jako hrad z písku, do něhož slunce za odlivu pražilo, až ztuhl a proměnil se v dočasné obydlí) vrhal tenkou linku stínu a v tom stínu kdosi seděl a opíral se o stěnu. A stavení vypadalo, že se pod břemenem jeho tíhy naklání.
Takže je to on. Konečně. Muž v černém.


Po nepříliš zdařeném začátku série (Pistolník, recenze zde), jsem se pustila do dalšího dílu s velkým očekáváním. Byla jsem ujišťována, že první díl je nejslabším článkem a tak jsem byla zvědavá, jakým směrem se bude děj dále ubírat. 

Obálka knihy se opět povedla na výbornou. Hlavní roli zde hrají dveře, které nás provázejí celým příběhem. 

Uvnitř nás čeká shrnutí toho, co jsme se zatím dozvěděli v předešlém díle. Následuje prolog a za ním šest hlavních kapitol, nebo částí, chcete-li. Tyto kapitoly jsou rozděleny ještě na další podkapitoly, z nichž každá má svůj vlastní název. 

Pistolník Roland nachází na opuštěné pláži první ze tří dveří. V nich spatří Eddieho Deana, feťáka, který se pokouší propašovat drogy v letadle. Roland se mu dostane do mysli a pomůže mu jeho zakázku doručit tak, že oba vstoupí dveřmi nazpátek na pláž. 
Od té chvíle se stanou parťáky v putování k Temné věži.

Druhé dveře odhalí schizofreničku Dettu Walkerovou, která se o své tělo dělí s Odettou Holmesovou. Jedná se o černošku, která při ošklivé nehodě přišla o obě nohy a dnes je upoutána na vozík.
Odetta je milá dáma z vyšších společenských kruhů, se kterou je radost být v kontaktu. Namísto toho Detta je doslova ďábel. Pro sprosté slovo nejde daleko a co se týče celkového charakteru, je pravým opakem Odetty. Prostituce a slovník, za nějž by se styděl i kdejaký muž, jí nejsou vůbec cizí.

Poslední dveře vydají Jacka Morta. 

Roland je pokaždé velmi zmatený, kam že se to vlastně dostal a já se mu ani nedivím. Při představě, že žijete na místě, které se podobá divokému západu a pak se pomocí dveří dostanete na místo, jako je dnešní New York. Místo přeplněné auty a hlukem, je jasné, že je z toho člověk vedle a nechápe, která bije.

Autor sice nestřídá akci reakcí, nicméně jeho vyprávění je opravdu čtivé. A to tak, že jsem knihu nemohla odložit z ruky. 
Jeho popisy postav včetně charakteristik jsou opět bravurní, ať už se jedná o Eddieho, feťáka, jehož smyslem života jsou drogy, ke kterým ho dostal jeho bratr, tak i Odettu/Dettu. Tato rozpolcená osobnost mne velice bavila.

Líbil se mi ten rozdíl, mezi hodnou Odettou, která byla opravdu dámou v pravém slova smyslu a Dettou, která se chovala jako "dlaždička". Volné chvíle si krátila krádežemi cetek v luxusních obchodech a balením chlapů. 
Také její slovník byl po příchodu Středosvěta opravdovou lahůdkou. Oba muže častovala peprnými výrazy a v bezpečí se před ní nemohl cítit ani jeden z nich.

Oproti předchozí knize se jedná o ucelenější a rozhodně méně zmatečný děj. Avšak tajemství a otazníků je zde pořád více než dost.
Prolínání našeho světa s tím Pistolníkovým bylo bravurně popsáno. Včetně všech rozpaků hlavního hrdiny. 

Myslím si, že nám celá nesourodá sestava putovníků za Temnou věží ještě ukáže, zač je toho loket. Doufám, že se po cestě autor nikde nezatrhne a i ostatní díly budou mít vzestupnou tendenci, co se kvality týče.

Jsem velice ráda, že jsem po Pistolníkovi Temnou věž nezatratila, neboť tohle bylo, dámy a pánové, opravdu skvělé pokračování a já se už teď těším, co si pro nás autor přichystal dále.


Za zaslání recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství Beta,
kde si knihu Tři vyvolení můžete zakoupit.




Název: Tři vyvolení
Série: Temná věž (2. díl)
Autor: Stephen King
Překlad: Linda Bartošková
Nakladatelství: Beta - Dobrovský
Počet stran: 424
Rok vydání: 2020
Vydání třetí


2 komentáře:

  1. Další King a opět vypadá na vynikající čtení, ten snadnikdy nezklame :)Moc pěkná recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :-) Opravdu jsem se do Temné věže asi zamilovala ♥ :-D

      Vymazat