RECENZE: Dolanův cadillac | Stephen King

Noční můry Stephena Kinga
vás spolehlivě připraví
o klidný spánek!


Noční můry a snové výjevy


Z odpadu umyvadla v koupelně vykoukne prst a zaútočí. Zuby na klíček z obchodu se suvenýry se promění v krvežíznivého dravce. Dálnice v Nevadské poušti pohřbí luxusní cadillac i s jeho majitelem. Americká letiště terorizuje upír s pilotním průkazem a špičky tenisek vykukující zpod dveří kabinky na toaletě neznamenají, že nohy v nich patří živému člověku. A Janis Joplin by na vás už dávno neměla promlouvat z reálu, tím méně vám proslulým chraplákem nabízet účast na koncertě pekelně dobré kapely...

Povídky uveřejněné v této knize jsou první polovinou rozsáhlého povídkového souboru, který na začátku devadesátých let v USA vyšel pod názvem Nightmares & Dreamscapes. Reedici druhé poloviny, pod názvem Pátá čtvrtina, nakladatelství Beta připravuje na září 2020 - toto vydání bude rozšířeno o nově přeloženou povídku.


Jelikož mám docela ráda Kingovy knihy, ale ještě jsem nečetla žádnou jeho povídkovou, tak pro mne byla přímo nutnost vyzkoušet Dolanův cadillac, který u nakladatelství Beta před nedávnem vyšel v reedici.

Obálka knihy se váže hned k první povídce, která zároveň dala jméno celé knize.

Dolanův cadillac je souborem jedenácti povídek, které svou kvalitou mnohdy docela kolísají. A stejně rozmanité jsou i se svými náměty. 

Od, řekněme, těch ze života (např. Dolanův cadillac), přes ty méně pravděpodobné (např. Nechte dítek jíti ke mně), až po povídky s upírskou tématikou (Taťka).
Díky tomuto širokému spektru námětů, si zde jistě každý čtenář nalezne to své.  

Mne osobně zaujalo pár povídek, které se staly jakýmisi favority celé knihy. Jako první bych ráda zmínila právě Dolanův cadillac.
Tato povídka byla opravdu úžasná. Byla o velké trpělivosti a ještě větší touze po pomstě. Kolik lidí by zvládlo čekat dlouhá léta na okamžik "O", který by znamenal pomstu mrtvé ženy? 

Prst určitě taky stojí za zmínku. 
Dovedete si představit, že si tak sedíte v obýváku a z ničeho nic slyšíte škrábání z koupelny? A co se stane, když vejdete dovnitř a uvidíte, jak na vás z výlevky umyvadla kouká lidský prst, který se ke všemu hýbe? Přesně tohle se totiž stalo Howardovi Mitlovi z této povídky.

Do třetice bych ráda zmínila povídku Víte, že tam mají pekelně dobrou kapelu?
To si tak jedete autem na výlet jako Mary s Clakrem, přičemž někde špatně odbočíte. Po dlouhé a strastiplné cestě se dostanete do kouzelného městečka, které vám doslova vyrazí dech. Obyvatelé tohoto městečka však nejsou jen tak obyčejní lidé. Manželé v nich poznají Rock 'n' Rollové legendy jako Janis Joplin nebo třeba Elvise Presleyho. 
A co teď, když všichni obyvatelé jsou již dávno zesnulými legendami?

Příjemným bonusem jsou i závěrečné autorovy poznámky, ve kterých nás seznamuje s tím, co jej vedlo k sepsání jednotlivých povídek. Myslím si, že je báječné, že nás autor takto nechává nahlédnout "pod pokličku".

Bohužel mne docela mrzí již zmíněné kolísání kvality u jednotlivých povídek, jak už jsem říkala výše. V této knize je to tak půl na půl - ty dobré vs ty horší. U těch horších jsem si říkala, proč měl autor potřebu něco takového vůbec vydat a co mi zde vlastně uniká. Opravdu nechápu smysl té nebo oné povídky a nebo se opravdu řadí do kolonky nic moc? Jednalo se například o povídky Noční letec nebo Věnování.

I přes některé drahokamy, které v knize jsou, se asi nebude jednat o úplně nejlepší autorův počin. Alespoň v to doufám. Bohužel toto byla má první povídková kniha, takže nemám úplně s čím porovnat.
Nicméně i tak si myslím, že za přečtení stojí. Alespoň já jejího přečtení nelituji a jsem zvědavá na Pátou čtvrtinu.


Za zaslání recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství Beta,
kde si knihu Dolanův cadillac můžete zakoupit.



Název: Dolanův cadillac
Série: Noční můry a snové výjevy (1. díl)
Autor: Stephen King
Překlad: Ivan Němeček
Nakladatelství: Beta - Dobrovský
Počet stran: 392
Rok vydání: 2020
Vydání druhé


4 komentáře:

  1. Kinga mám moc ráda, ale též jsem od něj nečetla žádnou povídkovou četbu. Vypadá to, že vím, co si od něj jako první přečtu. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já doufám, že další povídková, po které sáhnu, bude lepší. Tahle se mi zdála tak půl na půl :-) Ale snad se ti bude líbit! :-)

      Vymazat
  2. Od Kinga jsem četla jen Carrie a bohužel mi vůbec nesedla, takže se mu od té doby spíš vyhýbám... :) V nejbližší době se tedy nechystám ani na tuhle kniha, i když podle recenze nevypadá špatně. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak zkus třeba Zelenou míli, nebo doporučím Osvícení, či Řbitov zviřátek. Já teď propadla sérii Temná věž, ale člověk se nesmí nechat odradit Pistolníkem, ten je teda strašný.

      Vymazat