RECENZE: Láska a sýr v Paříži | Victoria Brownleeová

Nejlepší lék na zlomené srdce
čeká ve městě pod Eiffelovkou


Ella se plná očekávání a vzrušení připravuje na večeři se svým přítelem, se kterým chodí přes osm let. Zdá se, že konečně nadchází chvíle, kdy ji požádá o ruku.

Večeře však skončí překvapivým rozchodem. Se zlomeným srdcem, na prahu třicítky se Ella rozhodne opustit Melbourne, přestěhovat do Paříže a konečně začít žít jinak, dobrodružněji. Neumí jazyk, nikoho tam nezná a neví, čím se bude živit.

Přesto si v Paříži rychle najde práci – myje nádobí v kavárně – a jako každý milovník sýrů si brzy objeví i místní obchod se sýry. Majitel Serge jí ochotně radí, které druhy sýrů má ochutnat.

Nikdy jsem nepatřila k lidem, kteří zveřejňují snímky jídla na sociálních sítích, přesto jsem tentokrát otevřela Instagram. Chvilku jsem se rozmýšlela, a nakonec jsem se rozhodla, že si vytvořím nový účet. Několika kliknutími jsem založila Mých 365 dní se sýrem: fotodeník mého roku v Paříži. Bude to dokonalá dokumentace mého sýrožroutského dobrodružství a jednoho roku v tomto úžasném městě.
Zveřejnila jsem obrázek Sainte-Maure s popiskem "Sýr číslo jedna z mé výzvy Sníst 365 druhů sýra během 365 dní. Sledujte má dobrodružství, během kterých se budu projídat těmi nejsmradlavějšími, nejrozměklejšími a skrz naskrz nechutnými odrůdami francouzských sýrů."

Netrvá dlouho a Ella se ocitá mezi dvěma muži z opačných konců pařížské kulinářské scény. Zatímco dokonale šarmantní Gaston, novinář píšící recenze o jídle, ji zve na večeře a na víno a je ztělesněním dívčích snů o Francouzech, s kamarádským Sergem z obchodu se sýry se neuváženě vsadí, že spolu v průběhu roku každý den ochutnají jiný druh francouzského sýra.

Pokud Ella sázku vyhraje, Serge ji pozve do luxusní pařížské restaurace na večeři, pokud ji nedodrží, pozve ona jeho – na což by ale musela teprve našetřit. Ella si na Instagramu založí fotodeník svého „sýrožroutského dobrodružství“ a brzy má stovky fanoušků. A o to silnější motivaci sázku vyhrát.


Další knihou z edice 7lásky, do které jsem se s chutí pustila byla právě Láska a sýr v Paříži. Paříž je velice sympatické město, které se do románů nesmírně hodí. Jakožto milovnice sýrů jsem prostě nemohla odolat tomuto spojení.

Obálka knihy je opět vyvedena v jednoduchém kresleném stylu, který této edici nesmírně sluší. Hlavní dominantou na celé obálce je sýrové srdce, které báječně vystihuje celý příběh.

Kniha je rozdělena na čtyři části a dohromady čítá 33 kapitol, které jsou zakončeny epilogem.

Jako žena, která má ráda romantiku a sýr, jsem se na knihu opravdu těšila. Přesto jsem však ani náhodou nečekala že mne kniha až tak zaujme. 
Victoria Brownleeová totiž umí opravdu báječně psát, zvláště pak popisy sýra, a všech jeho možných druhů. Protože, ruku na srdce, sýr je tady opravdu v hlavní roli a na každé stránce knihy. 

Popisy vůní, chutí a struktur tohoto skvostu jsou doslova dráždivé a já jsem v danou chvíli opravdu litovala, že v lednici nemám ani zapomenutý kousek tohoto malého zázraku.

Také popisy Paříže autorka vylíčila opravdu barvitě. Kavárny, obchůdky, a celkově město, které nikdy nespí, vás k sobě bude poutat jako magnet. Takové knihy ve mně vždy probudí touhu si sbalit batoh a okamžitě se vydat na průzkum. I když v tomto případě by mi v batohu nesměl chybět onen zmiňovaný sýr.

"Víno a sýr jsou odvěcí společníci,
stejně jako aspirin a bolest,
červen a měsíční noci a dobří lidé
a ušlechtilé činy."
- M. F. K. Fisher

Přesto však příběh zas až tak originální není. Hlavní hrdinka, která své zlomené srdce léčí odchodem někam za lepším, to už tady bylo, a nejednou. Plusové body ale autorka získává za hlavní hrdinku, která se nesebere jen do "Horní, Dolní" někde poblíž, ale cestuje z Austrálie až do Paříže a to ještě bez znalosti jazyka. 

Ruku na srdce, kdo z vás by měl odvahu se do něčeho takového pustit? Já tedy určitě ne. Při představě nejen jiného města, ale dokonce jiného kontinentu a ještě bez znalosti jazyka, děkuji, ale odvaha mi utekla a zamkla se do skříně.

Přesto však není těžké se do příběhu zakousnout a vychutnat si ho až do poslední stránky.
Hlavní hrdinka je totiž odhodlaná změnit svůj život a vychutnat si nejen Paříž, jako takovou, ale také pařížské sýry, po celý rok. 

Její bláznivá povaha je něco, co vás bude bavit a to i ve chvíli, kdy se bude chovat jako typická hrdinka z romantických knih, ztřeštěná, naivní a místy poměrně neohrabaná, zvláště pak ve svých životních rozhodnutích.
Přesto všechno však zůstává postavou optimistickou a laskavou ke svému okolí. 
Čtení proto opravdu rychle odsýpá a to nejen díky sympatické Elle, ale hlavně díky její sýrové vášni.

Také vedlejší postavy nebyly vystavěny jen tak do počtu, ale byly sympatickými společníky. Clotilda, Ellina tajemná spolubydlící, která má spoustu vlastních problémů, se pohybuje ve vyšších kruzích. Přesto je však srdečnou a laskavou ženou, která se s Ellou velice brzy opravdu spřátelí.

Nesmím opomenout zmínit ani Serge, pana sýraře, který je vlastníkem obchůdku se sýrem a u kterého začala Ella tyto pochutiny s radostí nakupovat. Je to právě Serge, který se s ní vsadil, že nebude schopná za rok ochutnat všechny francouzské sýry.
Serge je milý a pro Ellu má nejen očividnou slabost, ale také jí vždy vybere sýry přesně na míru. 

Musím říct, že jsem velice ráda, že se i u nás dá sehnat obchod se sýry, ve kterém pracují milí a usměvaví lidé, kteří rádi a dobře poradí a kde se člověk cítí vítaný a rád se zde vrací.

Sečteno a podtrženo, jedná se o opravdu milý příběh plný dobrých sýrů, skvělých přátel a jednoho velkého dobrodružství, které si užijete od prvního až po poslední sousto.

A díky knize Láska a sýr v Paříži jsem rozhodnutá si koupit i bloček Comté, abych zjistila, jestli je opravdu tak skvělý. 


Za zaslání recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství Metafora
knihu Láska a sýr v Paříži si můžete zakoupit na stránkách nakladatelského domu Grada.





Název: Láska a sýr v Paříži
Série: Láska a sýr (1. díl)
Autor: Victoria Brownleeová
Překlad: Hana Sichingerová
Edice: 7lásky, kniha třetí
Nakladatelství: Metafora
Počet stran: 336
Rok vydání: 2019
Vydání první

4 komentáře:

  1. Tahle romantická edice mě prostě baví :) Moc pěkná recenze, aspoň teď vím, že se musím mrknout i po této knížce :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Super, určitě se po ní podívej :-) Kniha má i pokračování, které vyšlo nedávno ♥

      Vymazat
  2. 7lásky jsou super a ani takhle kniha nevypadá vůbec špatně. :) Obálka se sýrem je super a jasně vystihuje, o co půjde. :)

    OdpovědětVymazat