RECENZE: Čtyři strany mince | Lukáš Záleský

Čtyři hororově laděné povídky, které vás
rozhodně nenechají klidnými!


Mladému účetnímu a jeho krásné ženě se podaří najít skvělého finančního poradce a peníze se jen kupí. To je skvělé, nebo snad ne? Jen kdyby…

Halloween v malém americkém městě je většinou veselou a radostnou událostí napěchovanou sladkostmi, dětským smíchem a západem slunce. Tenhle ale bude jiný…

Hrdinný doktor vytrhne přejetého chodce ze spárů smrti, lidé ve městě ho pochvalně plácají po zádech. Vše se pak postupně vrátí do starých poklidných kolejí, i když…

Sedmileté holčičky bývají roztomilé a nevinnost sama, tedy většinou…

Sešli jsme se jako obvykle U Slona. Ted tam samozřejmě byl už deset minut předem a se zářivým úsměvem mi nabídl židli u svého stolu v pravém rohu restaurace. Vypadal výborně, snad ještě sebejistěji a zdravěji, než co jsem ho viděl naposled. Posadil jsem se a začal mu děkovat za jeho služby.
"Chtěl jsem jenom říct, jak jsem vděčný za to, jak odvádíte svoji práci. Dokážete vydělat peníze rychleji a efektivněji než kdokoli jiný, koho jsem potkal. Ani ve snu by mě nenapadlo, jak..."
"Těší mě vaše spokojenost, Danieli."
"Taky jsem se chtěl zeptat, jak to vidíte s vaším honorářem. Posledně jste řekl, že..."
"Že to záleží na vaší spokojenosti a toto stanovisko zastávám doteď. Můžete mi platit, kolik jen uznáte za vhodné."
- z povídky Šedé sako


Čeští autoři poslední dobou docela válí a nejinak je tomu i u povídkové knihy Čtyři strany mince z pera mladého Lukáše Záleského. Pojďme se této knize podívat blíže na zoubky, abyste zjistili, že rozhodně stojí za přečtení.

Obálka se opravdu povedla na výbornou. Nejen, že zaujme hned na první pohled, ale hlavně knize ohromně sluší a Ondřej Mikulecký si zaslouží velkou pochvalu.

Uvnitř knihy se ukrývají celkem čtyři hororové povídky, přičemž každá z povídek je ještě rozdělena na kapitoly.
Nejen díky přehledným odstavcům, ale také díky rozdělení na jednotlivé kapitoly, se kniha báječně čte.

Také formát knihy byl příjemným překvapením neboť se svými rozměry jedná o "knížečku", kterou si můžete vzít do jakékoliv tašky a nezabere vám moc místa. Což se, podle mě, báječně hodí zvláště pro čtenáře, kteří se rádi ponoří do psaných příběhů spíše na cestách.

Zajímavostí také je, že ač se jedná o knihu z pera českého autora, tak se děje jednotlivých povídek odehrávají v Americe. V povídkách se tak nesetkáme se jmény Zuzana nebo Tomáš, ale očekávejte spíše Marry nebo Franka.

Autorovo rozhodnutí zasadit děj povídek do amerických měst mne potěšil a díky tomu jsem si knihu o to více užila. Nejsem si úplně jistá, jestli bych měla stejně nadšené pocity, kdyby se děj odehrával třeba v Teplicích a hlavní hrdinové by měli česká jména. Ač člověk chce nebo nechce, v těchto případech pak příběhy působí spíše úsměvně než mrazivě.

Vzhledem k tomu, že kniha má bezmála 150 stran, tak jsou povídky spíše kratší. Díky tomu se autor nerozepisuje nepodstatnými detaily a jede rovnou k věci. Povídky jsou dynamické a neskutečně čtivé. 
Také děj samotných povídek není až tak nereálný, což je dalším plusem a o to mrazivějším čtením. 

Jako nejslabší z celé knihy se mi zdála povídka Šedé sako, nicméně i tak byla svým tématem opravdu šílená. Zvlášť při představě, že by se něco takového, při přivřených očích, klidně mohlo stát.

I když se jedná o hororově laděné povídky, tak nepočítejte s tím, že si budete od strachu okusovat nehty. Zas až tak mrazivá kniha není. Ovšem pár krušných chvilek u ní jistě zažijete. Pokud jste milovníkem povídkových knih, rádi se trošičku bojíte a podporujete české autory, tak neváhejte a knihu si přečtěte.

Kniha je, dle mého, téměř bez chybičky. Jednu chybu však přeci jen má - je moc krátká. 


Za zaslání recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství Cosmopolis,
knihu Čtyři strany mince si můžete zakoupit na stránkách nakladatelského domu Grada.




Název: Čtyri strany mince
Autor: Lukáš Záleský
Nakladatelství: Cosmopolis
Počet stran: 144
Rok vydání: 2020
Vydání první

4 komentáře:

  1. Nad knihou jsem také uvažovala, protože vždycky ráda podpořím české autory... Bohužel v tomto případě, jsem musela říct ne. Žánr hororu moc nemusím a povídkové knihy taktéž... :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je škoda, ale chápu, že ne každý žánr je vhodný pro každého :-)

      Vymazat
  2. U téhle jsem přesně věděla, že se ti bude líbit :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jde vidět, že už mě chvíli znáš :-) Fakt jsem byla příjemně překvapená.

      Vymazat