RECENZE: Dítě „L“ | Tammy Cohen

Za chyby se platí...


Některá životní rozhodnutí mají své následky a můžeme za ně zaplatit i daň nejvyšší.

Když byla mladá psycholožka Anne požádána, aby se zapojila do případu Dítěte L, netušila, že už první setkání s Laurie navždy změní její život. 

Laurie a její bratr zažili trauma, s jakým se dětská mysl dokáže jen stěží vyrovnat. Vidina profesního růstu díky medializovanému případu byla pro Anne hnacím motorem. 

O třicet let později si ale uvědomí chybu, které se tenkrát dopustili. A ta chyba teď stála lidský život.

Na obrazovce hovořila žena v modrém kabátě. Stála před soudní síní a uváděla stručná fakta, která se týkala tvého případu.
"V prvním soudním slyšení byla potvrzena identifikace," cedila přes své úzké rty. "Soudce také stanovil datum procesu."
Pak se na obrazovce objevila široká ulice v Londýně, lemovaná stromy. Jakási žena pokládala kytici na velkou hromadu květin, navršenou před černou lesklou bránou střežící hezký georgiánský dům.
"Zločin, který šokoval celé město," znělo z obrazovky. "Obviněný se znal s obětí z jejich společného pracoviště. Otřesný byl zejména brutální způsob, jakým byla vražda provedena."
Kamera se poté zaměřila na moderní kancelářskou budovu, která dominovala samému srdci finančního centra v Londýně. 
Mladík, kterého před hlavním vchodem zpovídali reportéři, nevěřícně kroutil hlavou. 
"Byl tak obyčejný," opakoval.
Ale já znám pravdu. 
A nic nebylo obyčejné.

Amira, Sarah, Paula, Ewan a Charlie spolu pracují roky. Vědí o sobě, jakou kdo má rád kávu, vzájemně znají svůj soukromý život i noční můry. Jednoho dne se ale všechno změní... 

Nový nadřízený má za úkol restrukturalizovat oddělení. To zamíchá nejen jejich vztahy, ale na povrch začnou vyplouvat i skutečné povahy dosud přátelských kolegů. Co dokáže s dobrým týmem udělat nabídka na povýšení a jaké hry budou rozehrány, aby si lidé zachránili vlastní kůži?

... dvě různé dějové linky spojené v jeden příběh... 
příběh, ze kterého mrazí...


Dítě „L“ je další knihou z nakladatelství Katto, která patří do kategorie psychothrillerů. Pojďme se tedy podívat, jestli stojí za přečtení nebo se jen zařadí do řady průměrných thrillerů.

Obálka se opravdu povedla a už na první pohled láká k přečtení. 
Uvnitř se ukrývá celkem 46 kapitol, které jsou zakončeny epilogem. 

Každá z kapitol má svého vlastního vypravěče a vystřídají se zde psycholožka Anne, která nám přibližuje svůj případ Dítěte L, jenž řešila jako mladá, ještě se svým kolegou a z něhož si do budoucna vzala opravdu velké ponaučení. 

Dalšími vypravěči jsou kolegové z kanceláře a tato dějová linka se odehrává v nedaleké minulosti.

Ze začátku může být trochu zmatečné si zapamatovat, který vypravěč je který a hlavně ze začátku může být trošku matoucí střídání přítomnosti v kanceláři, s minulostí s psychologickým zkoumáním, evidentně týraných dětí. 

Samotný děj je vlastně také tak trochu zahalen tajemstvím. Od začátku je jasné, že děti, které byly odebrány rodičům, nejspíš prožily opravdové trauma, ale autorka nezachází úplně do detailů a spíš jen tak jemně nastiňuje. I tak si však čtenář snadno dokáže představit hrůzu, kterou musely prožít. 
Tyto děti jsou zkoumány psychology, aby se zjistilo, kolik škody na křehké dětské psychice vlastně napáchaly "rodiče" oněch dětí. 

Dějová linka z kanceláře pojednává o jediném - o rozvratu, do teď fungujícího, kolektivu. 
Když do úřadu nastoupí nová šéfová, parta pracující spolu v jedné kanceláři doufá, že si spolu tak nějak sednou a budou společně i nadále fungovat v přátelském duchu, jako tomu bylo doposud. 
To se však nemohli více mýlit a postupně jsou nevědomky stavěni proti sobě. 

Postupně poznáváme chod kanceláře a její pracovníky. Autorka zde rozvíjí příběh, který se dotýká křehkých vztahů v zaměstnání a ukazuje nám, jak jednoduché je ovlivnit názory spolupracujících kolegů. 

Nutno také podotknout, že tato linka v knize zabírá mnohem více místa, než případ oněch dětí. Další z věcí, které jsou na první pohled patrné je fakt, že styl psaní, byť je čtivý a autorka opravdu dokáže zaujmout, působí dojmem, jako by knihu psali minimálně dva lidé. 

I když se dějové linky s postupem času začnou protínat a nakonec vyústí v nečekaný závěr, tak jsem, upřímně, čekala spíše thriller, ve kterém budou tyto dějové linky tak nějak půl na půl, ale po dočtení jsem měla pocit, že ta psychologická linka zde byla jen tak na dokreslení atmosféry.

Autorka rozhodně umí psát, a čtenáře svými popisy zaujmout. K vytvoření mrazivé atmosféry toho nepotřebuje zas až tolik a bohatě si vystačí s náznaky, které celý příběh posouvají dopředu a nutí čtenáře přemýšlet nad dějem. 

Mrazivá atmosféra je protkána celým příběhem a čtenář nemá úplně šanci prokouknout, jak celý příběh skončí. Myslím, že kniha, jako taková, je napsána dobře a splňuje požadavky na dobrý psychologický thriller. Nakonec, ohlasy čtenářů dokazují, že kniha není vůbec špatná. 

Přesto jsem se však nemohla ubránit jistému zklamání, ale to bude můj problém očekávání versus realita. Osobně určitě doporučuji k přečtení a pevně doufám, že se mi v budoucnu do rukou dostane další autorčin počin. 


Za zaslání recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství Katto
kde si knihu Dítě „L“ můžete zakoupit.





Název: Dítě „L“
Autor: Tammy Cohen
Překlad: Tereza Ledecká
Nakladatelství: Katto
Počet stran: 348
Rok vydání: 2021
Vydání první


1 komentář: