RECENZE: Dračí oči | Stephen King

Co uvidíte, když se podíváte
na svět očima draka?


Bylo nebylo jedno království, dračí srdce, zlý čaroděj a princové. Jak už to v pohádkách bývá, střetnou se i tady síly dobra a zla, ale protože jde o magický svět stvořený Stephenem Kingem, můžete čekat i ledové sevření děsu a napětí, podobně jako v příběhu o Temné věži.

Pohádku plnou králů, královen a kouzelníků psal autor původně pouze pro svou dceru Naomi. Tatínkovy děsivé horory ji příliš nezajímaly, nebyl by to však Stephen King, kdyby se do vyprávění nevložil naplno se vším, co umí. 

Výsledkem je klasicky kingovský napínavý příběh, jehož hrdinové, byť pohádkově typizovaní, cítí skutečnou radost, bolest i strach, a mistrně stupňované napětí čtenářům nedovolí knihu odložit do poslední stránky.

Král Roland byl starý - přiznával sedmdesát let, byl však určitě starší - ale syny měl mladé. Dovolili mu, aby se oženil později, protože dlouho nepotkal ženu, ve které by našel zalíbení, a protože jeho matka, velká královna vdova, byla patrně nesmrtelná, jak se zdálo Rolandovi a všem okolo - včetně královny. Vládla království skoro padesát let, když si jednou, při popíjení čaje vložila do úst čerstvý plátek citronu, aby utišila svízelný kašel, který ji už asi týden soužil. Během svačiny vystupoval pro pobavení královny vdovy a jejího dvora žonglér. Žongloval pěti krásně vybroušenými křišťálovými koulemi. Právě ve chvíli, kdy si královna vložila plátek citronu do úst, žonglér jednu skleněnou kouli upustil. Koule se na dlažbě velké Východní síně roztříštila, až se do daleka rozlehla ozvěna. Královna vdova se při té ráně úlekem nadechla. Plátek citronu jí vletěl do hrdla a v okamžiku ji zadusil. Za čtyři dny se na náměstí Jehly konala Rolandova korunovace. Žonglér se jí neúčastnil; tři dny předtím přišel na popravčím špalku za Jehlou o hlavu.


Víte o tom, že Stephen King nepíše pouze horory, ale že své dceři napsal i pohádku, která nese název Dračí oči? Já jsem byla také docela překvapená, když jsem se to dozvěděla. Spojení Kinga a pohádky se jeví jako něco neskutečného. 
Tak pojďte, ráda vám knihu blíže představím.

Obálka se opravdu povedla a já se na ni nemohu vynadívat. Už na první pohled evokuje temný pohádkový příběh a rozhodně láká k bližšímu prozkoumání.
Uvnitř knihy se ukrývá 142 krátkých kapitol.

Jak se vlastně stane, že se král hororů pustí do psaní pohádky? 
Dračí oči mistr napsal pro svou dceru Naomi, která moc ráda poslouchala, jak jí otec čte, ale jeho horory ji moc nezajímaly.
Tak proč nenapsat pohádku vlastní.

Dračí oči jsou ideální volbou pro milovníka pohádek, kterého už omrzely klasická a všem známá vyprávění o princeznách a dracích. 

A proč ideální volbou? 
Autor zde použil opravdu pohádkový jazyk a celé vyprávění je předvídatelné, stejně, jako to u pohádek bývá. Dokonce si myslím, že byste knihu klidně mohli číst spolu se svými staršími dětmi nebo jim Dračí oči dát pod stromečkem a možná v nich probudíte lásku k Temné věži, jejíž postavy se zde objevují. 

Už od začátku je jasné, že se nejedná o klasickou Kingovu tvorbu a to nejen tím, že se jedná o pohádku, ale také stylem vyprávění, který je zde opravdu jednoduchý a pohádkový. 

Na první pohled by člověk ani neřekl, že knihu psal král hororu a to hlavně díky stylu, jakým je napsána. Už od začátku kniha působí zvláštně a přiznám se, že jsem první třetinu knihy ani netušila, jestli příběh vůbec dočtu. Asi jsem od knihy čekala něco trochu jiného. 

Také samotné postavy a jejich charaktery, nebyly úplně rozvinuté, ale byly klasicky pohádkově černobílé. Myslím si, že mistr popisů a detailů si zde mohl dát trochu více práce a stvořit pohádkové vyprávění, nad kterým čtenářům spadne brada a zastaví se srdce. 
Namísto toho jsou Dračí oči průměrnou knihou, kterou mohl stejně dobře napsat i kdokoliv jiný a dokonce lépe. 

Příběh samotný je dost dobře předvídatelný a chybí mu alespoň nějaký prvek překvapení. Vlastně, když se nad tím tak zamyslím, tak by Dračí oči mohly dost dobře fungovat spíše ve formě povídky než klasického románu. Ten je v tomto případě opravdu místy poněkud rozvleklý. 



Za zaslání recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství Beta,
kde si knihu Dračí oči můžete zakoupit. 





Název: Dračí oči
Autor: Stephen King
Překlad: Linda Bartošková
Nakladatelství: Beta - Dobrovský
Počet stran: 304
Rok vydání: 2021
Vydání třetí

 

1 komentář:

  1. Hned první věta o pohledu na své očima draka zní zajímavě. :) Škoda, že kniha nenaplnila tvá očekávání.

    OdpovědětVymazat