RECENZE: Nezbedné příhody malého Mňouka | Lenka Jakešová

 Pojďte spolu s Mňoukem objevovat svět!


Na jednom dvorečku žije šťastně pejsek Azor, kočka Mína, kohoutek Ryky, slepičky Koko, Kdák. A také malý mourovatý kocourek Mňouk.
Je to pěkné číslo. Co jen se natropí lotrovin!
Přesto ho mají všichni rádi.
V jádru je to totiž moc prima koťátko!


Nezbedné příhody malého Mňouka jsou další dětskou knihou z pera Lenky Jakešové.  Autorce u nás již vyšla například kniha Pohádky z lesa (recenze zde).
Dnes bych vám ráda přiblížila tuto dětskou knihu, ve které je hlavním hrdinou malinký kocourek Mňouk.

A kdo je vlastně Mňouk? 
Jedná se o pár dní starého kocourka, který se všechno teprve musí naučit. A tak spolu se svou maminkou Mínou zjišťuje, jaké to vlastně je, být kočičkou, a spolu se svými kamarády objevuje okolí dvorku, kde se narodil. 

Asi je všem jasné, že nic není tak jednoduché a malé kočičky jsou na tom stejně, jako malé děti - občas vyvedou i nějakou lotrovinu, ze které si můžou vzít ponaučení pro příště. 

Mňouk tyto průšvihy tak trochu přitahuje a tak se děti nejen poučí, ale také se nebudou při čtení nudit.

Autorka tentokrát vydala knihu samonákladem a dala si opravdu záležet neboť knihu si děti můžou přečíst nejen v této klasické formě, ale byla vydána i jako audiokniha a aby toho nebylo málo, tak ke knize patří i pracovní listy, které dětem báječně doplní celou knihu. 

Hned na první pohled kniha zaujme svými netradičními ilustracemi, které jsou tentokrát klasicky kreslené. Ilustrace jsou tedy amatérské, malované pastelkami a plné veselých barev.

Autorka si pro děti připravila celkem 12 příhod, které jsou svou délkou ideální nejen jako odpolední nebo první čtení, ale také jako pohádka před spaním. 

Jednotlivé kapitoly jsou pojaty jako jednotlivé příběhy/příhody, přičemž některé jsou úplně uzavřené a některé jsou navazující. 

Tyto příhody jsou hojně doplněny také o ilustrace, které jsou, jak už jsem psala výše, sice netradiční, ale děti, které ještě nejsou připraveny o svou bujnou fantazii, jsou z nich stejně nadšené, jako z každých jiných. 

Tím samozřejmě nechci říct, že jsou ilustrace ošklivé, to mne ani nenapadlo. Spíš jsem měla na mysli, že díky netradičnímu pojetí s nimi mohou mít dospělí trochu problém. 

Doporučuji se od toho však oprostit, neboť příběhy jsou opravdu kvalitní i s nenásilným poučením. 

Každá kapitola je navíc doplněna písničkou, včetně not. 
Toto pojetí velmi chválím, myslím si, že je originální. Navíc jsou písničky jednoduché, jednoduše zapamatovatelné a navíc opravdu chytlavé. 
V audioknižní podobě je autorka doplnila hrou na klavír a opravdu jsme si je doma broukali všichni. 

Ke knize jsou také zmíněné pracovní listy.
Pracovních listů je celkem 18 a kromě klasické omalovánky s předlohou nebo pexesa, jsou zde také různé vyplňovačky, spojovačky a také listy, které obsahují říkanku, při které se děti zapojí i různými aktivitami, jako jsou například dřepy, apod.

Díky tomu je Mňouk vhodný také do školky. Spolu s pracovními listy tvoří ideální duo, které děti zabaví, poučí i procvičí. 

Rozhodně Mňouka doporučuji, myslím, že budete překvapeni, jak se dětem, spolu s pracovními listy, líbí. 


Za zaslání recenzního výtisku mnohokrát děkuji Lence Jakešové
knihu Nezbedné příhody malého Mňouka si můžete zakoupit na jejích webových stránkách.




Název: Nezbedné příhody malého Mňouka
Autor: Lenka Jakešová
Ilustrace: Nikola Hauptigová
Nakladatelství: Akcent
Počet stran: 80
Rok vydání: 2021
Vydání první v nákladu 1000 ks



Ukázka z knihy - první kapitola


2 komentáře:

  1. Když jsem byla malá, měli jsme kočičku Mňouka. :) Že by to byla kniha přímo pro mě? :D

    OdpovědětVymazat