RECENZE: Rodina z podkroví | Lisa Jewellová

Pozor, koho si pustíte domů...


Londýn, módní čtvrť Chelsea. Honosný dům na nábřeží a v něm kolébka s nakrmeným a spokojeným miminkem, které čeká, až ho někdo pochová.
O patro níž, v kuchyni, leží tři rozkládající se mrtvá těla.


Kdo se doteď o dítě staral? A kam zmizel?


Když jsem v květnu roku 1991 slavil čtrnáctiny, platila už u nás pravidla. Ne ale normální rodinná pravidla, jako že se nedávají nohy na nábytek nebo že si nejdřív musíme napsat úkoly a teprve pak se můžeme dívat na telku. Ne pravidla, jaká jsme dodržovali celý život. 
Ne, tehdy už u nás platila šílená, despotická pravidla napsaná černým fixem na velkém plakátu, přilepeném na zdi v kuchyni.
Pamatuju si je dodnes: 
Zákaz stříhání vlasů, POKUD HO NEPOVOLÍ David nebo Birdie;
Zákaz televize;
Zákaz návštěv, POKUD JE NEPOVOLÍ David nebo Birdie;
Zákaz marnivosti;
Zákaz chamtivosti;
Zákaz opouštět dům, pokud to VÝSLOVNĚ NEPOVOLÍ David nebo Birdie;
Zákaz masa;
Zákaz výrobků ze zvířat;
Zákaz kůže/semiše/vlny/peří;
Zákaz plastových nádob;
Nanejvýš čtyři odpadky na osobu a den, a to včetně zbytků jídla.
(...)
Tenhle soupis pravidel byl zpočátku poměrně krátký, ale postupně se rozrůstal s tím, jak sílila Davidova nadvláda nad naší domácností.


Rodina z podkroví je další knihou z pera Lisy Jewellové. Od autorky jsem již četla knihu Beze svědků, která se mi opravdu líbila a tak jsem byla zvědavá, jak si autorka poradí s další knihou.

Obálka je sice jednoduchá, ale už na první pohled zaujme a donutí vás se u knihy zastavit a prozkoumat ji blíže.

Uvnitř se pak ukrývá celkem 69 kapitol, které jsou nejen krátké, ale opravdu čtivé. 

Samotný děj se odehrává ve dvou časových rovinách a to v přítomnosti, kdy jde zde hlavní postavou Libby, která zdědila dům. 
A samozřejmě také v minulosti, kdy odkrýváme střípky ze života, který se změnil v noční můru.

Námět knihy byl opravdu výborný. Obyčejná rodina, která k sobě postupně nastěhovala různé lidi, až se obyčejný život jedné obyčejné rodiny úplně otočil.

Namísto poklidného života, spolu se svými dětmi, se u nich doma pomalu a plíživě všechno měnilo, až do té doby, že se v jejich domě stalo sídlo sekty. 
Spousta různých lidí, spousta pravidel zakazujících obyčejný život a hlavně doslova vymytý mozek paní domácí, je lákadlem této knihy. 

Autorka navíc opravdu umí psát a tak není pochyb o tom, že Rodina z podkroví je opravdu čtivou knihou, při jejíž čtení se nejednomu čtenáři doslova zastaví dech a mráz mu přeběhne po celém těle. 

Její popisy chování postav a hlavně domácího řádu, jsou opravdu šílené, stejně tak jako kapitoly, při kterých čteme o tomto soužití z pohledu dětských očí. Čtenář má chvílemi pocit, jako kdyby četl knihu, která byla sepsána podle skutečné události. A to jen díky spisovatelskému umu autorky.

Přesto má však Rodina z podkroví tak trochu problém se zápletkou, jako takovou. I když se postupně odkrývá život, který rodina vedla, tak zde chybí jakýsi náboj, který by knihu posouval trochu kupředu. Detektivní linka je zde nevýrazná a nudná a šokující informace o fungování rodiny/sekty, vyprávění zas až tak nezachrání.

Čtenář pořád čeká na "to něco", co s ním pořádně zamává, na odkrytí dávných tajemství a vyřešení záhady, na kterou se prášilo tolik let. Tohle autorka, bohužel, úplně nezvládla a i když je příběh opravdu čtivý, tak hlavní vyústění není úplně tím, co by si tato kniha zasloužila a celkový dojem z knihy pak docela sráží, což je opravdu velká škoda.  

Možná, že ani zařazení mezi thrillery/psychothrillery není úplně šťastné. Osobně bych se přikláněla spíše k rodinnému dramatu, ale nejsem úplně expert na rozlišování knižních žánrů.
Osobně mě také překvapuje tak vysoké hodnocení, protože, byť byla kniha opravdu čtivá, tak jí něco málo k dokonalosti chybělo. 

Zarážející pro mě byla i informace o druhém dílu. Nejsem si úplně jistá, jestli to byla šťastná volba a hlavně jsem tedy opravdu zvědavá, o čem zde chce autorka psát. 

Pokud vás kniha zaujala, tak si ji rozhodně přečtěte. I když se nejedná o autorčinu nejlepší knihu, tak rozhodně nepostrádá čtivost a v konečném důsledku dokáže zabavit. Přesto si dovolím tvrdit, že Lisa Jewellová má rozhodně na víc. 


Za zaslání recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství Cosmopolis,
knihu Rodina z podkroví si můžete zakoupit na stránkách nakladatelského domu Grada.






Název: Rodina z podkroví
Série: Rodina z podkroví (1. díl)
Autor: Lisa Jewellová
Překlad: Milan Lžička
Nakladatelství: Cosmopolis
Počet stran: 352
Rok vydání: 2021
Vydání první

3 komentáře:

  1. Pěkná recenze :) Od autorky už jsem jednu knihu četla a ta se mi líbila, takže zkusím i tuto. Jen asi nebudu čekat, že bude lepší :)

    OdpovědětVymazat
  2. Tak já teda měla u téhle knihy "wow" afekt! Já z ní byla nadšená na 5* :-D
    Ale každý čtenář to má jinak :))
    Ale tu knihu Beze svědků jsem od autorky nečetla, jen tento titul a pak Pod dohledem.

    OdpovědětVymazat
  3. On bude druhý díl? Tak to jsem opravdu netušila. :)

    OdpovědětVymazat