RECENZE: Stříbrná relikvie | Patricia Briggs

Pátá kniha s Mercedes Thompsonovou 
v hlavní roli!


Vrátit knihu by mohlo být docela jednoduché, kdyby v tom neměli prsty fae. K tomu všemu vlkodlaci protestuje proti přijetí Mercy do smečky a v boji proti ní používají nečestné zbraně, jak ji a Adama rozeštvat.

Když se Mercy Thompsonová pokusí vrátit mocnou faeskou knihu, kterou si před nějakou dobou vypůjčila, najde knihkupectví prázdné a zavřené. Zdá se, že kniha obsahuje tajné informace – a fae udělají naprosto vše, aby nepadla do nesprávných rukou.

Chtěla jsem, aby to vyznělo jako žert, ale oči se mu rozjasnily, až v jejich tmavých hlubinách tančily zlaté flíčky. „Měla jsi šanci utéct, kojote. Teď už je příliš pozdě.“ Usmál se. „Tvoje matka bude šťastná, že bude moct použít některé z věcí nakoupených na svatbu tvé sestry, když se nakonec nekonala.“
 Srdce mi sevřela panika. „Nemluvil jsi s ní o tom, že ne?“ Na mysli mi vytanuly obrázky kostela plného lidí a záplavy bílého saténu. A holubic. Matka měla na svatbě holubice. Moje sestra utekla, aby se mohla vdát v klidu. Matka je jako parní válec a neposlouchá… nikoho.
 Vlk mu ustoupil z očí a Adam se zakřenil. „Nevadí ti provdat se za vlkodlaka s pubertální dcerou a smečkou, která se mu rozpadá pod rukama ? ale děsí tě vlastní matka?“
 „Znáš moji matku,“ řekla jsem. „Taky by tě měla děsit.“
 Zasmál se.
 „Nestrávil jsi s ní dost času.“ Bylo to férové varování.


A jako by to nestačilo, Mercyin přítel Samuel bojuje se svou vlčí stránkou a Mercy ho musí krýt, aby ho vlastní otec neodsoudil k smrti.

Když se to tak vezme, zažila Mercy už lepší dny. A pokud si nedá dobrý pozor, dlouho nepřežije…


Po Zkřížených hnátách jsem byla zase nadšená a těšila jsem se na další díl. Konečně jsem se k němu dostala a tak se pojďme podívat, jak se mi Stříbrná relikvie líbila. Jestli se autorce povedlo si udržet vysoko posazenou laťku nebo přišlo zklamání.

Obálka se tentokrát docela povedla a na první pohled nepůsobí tak zvláštně, jako obálky u předchozích knih.

Uvnitř knihy nás kromě velice jednoduché mapky Tri-Cities čeká také patnáctka kapitol, ve kterých rozhodně nebude nouze o napětí.

I když nejsem pravidelným čtenářem fantasy a tuto sérii jsem v podstatě vyzkoušela na doporučení, tak jsem se do ní naprosto zamilovala. 

Autorka si dává záležet nejen při popisu scén, ale doslova vdechla život svým postavám. Báječně nás seznámila s fungováním smečky a její hierarchií takovým způsobem, že se čtenář báječně zorientuje a zároveň se tak trochu stane jedním z jejích členů.

V každém díle se dostane do popředí jedna z nadpřirozených bytostí a nejinak je tomu i tentokrát, kdy se blíže seznámíme s fae, kteří si rozhodně nehodlají brát servítky a při honbě za mocnou faeskou knihou se nebudou bát ukázat svou moc.

Nejen faeská linka je v tomto příběhu dominantní. Setkáme se zde také se Samem, který se rozhodl všechno vzdát a je velice důležité, aby se opět se svým vlkem spojil a utvořil jeden celek. Mercy je rozhodnutá ho v tom nenechat a pomoct mu, aby zase dostal chuť do života. 
Díky tomu Sama poznáme v jiném světle a pevně věřím, že si ho oblíbíte, stejně, jako já. 

Tentokrát se však, narozdíl od předchozích dílů, nebude v příběhu střídat akce s akcí, ale kniha se nese spíše v poklidnějším duchu, a to i přes to, že se s našimi přáteli fae rozhodně nehodlají mazlit. 

Také vývoj postav jde hezky kupředu a je zajímavé sledovat, jak je smečka nejednotná, co se týče přijetí Mercy, jakožto družky Alfy. A i když se nám zde Mercy tentokrát ukazuje spíše ve své lidské podobě, nic to nemění na tom, že jako kojotka je prostě úžasná.

I když se v tomto díle nesetkáme s hromadou akce a příběh se nese spíše v poklidnějším duchu, tak se rozhodně jedná o pokračování, které si vysokou laťku jistě udrželo a pevně věřím, že si ji udrží i v následujících dílech.

Příjemným bonusem je i fakt, že jednotlivé díly jsou vždy řádně ukončeny, takže se série dá číst i jednotlivě. Přesto ji však doporučuji číst přesně tak, jak jde za sebou. Mohli byste se ochudit o vývoj jednotlivých postav a být tak trochu zmatení. A to i přes to, že autorka jejich vývoj nenásilně zopakuje v průběhu děje. 


Za zaslání recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství Fantom Print,
kde si knihu Stříbrná relikvie můžete zakoupit.





Název: Stříbrná relikvie
Série: Mercedes Thompson (5. díl)
Autor: Patricia Briggs
Překlad: Kateřina Niklová
Nakladatelství: Fantom Print
Počet stran: 256
Rok vydání: 2011
Vydání první


1 komentář: