Levandule | Mirka Koníčková

Recepty, návody a tipy pro pěstování, výrobu domácí kosmetiky,
tvoření dekorací a vaření s levandulí.


Když se řekne "Levandule," tak se většině z nás vybaví Provence a nádherné fotky, na kterých je tato fialová nádhera v neskutečném množství.

V poslední době zažívá boom i v české republice a hojně se vyskytuje nejen na zahrádkách a v truhlících kolem našich obydlí, ale také bývá hojně vysazována ve městech.

Kniha Levandule je určena pro všechny milovníky této úžasné byliny a dozvíte se z ní nejen něco málo z historie, ale také objevíte oblíbené druhy (a že jich je!) 

V knize na nás také čeká kapitola o pěstování, kdy se dozvíme na jaké místo levanduli zasadit, čím hnojit, jak často levanduli zalévat nebo kdy je rostlinka připravena ke sklizni.
Není na světe mnoho bylin, které by člověku přinášely takový užitek
a zároveň tolik potěšení, jako levandule.
Snad právě proto si získává naše srdce už po mnohá tisíciletí.
Léčivé vlastnosti jsou další kapitolou a dozvíme se zde jaké potíže levandule pomáhá léčit. Levandule se dá používat nejen k zevnímu použití, ale je vhodná také k vnitřnímu použití, kdy se dá popíjet čaj z levandule, nebo se dá konzumovat například tinktura.

V kapitole "Recepty na levandulové přípravky" je spousta užitečných receptů. Najdeme zde recept na levandulovou ústní vodu, tinkturu, nebo třeba mast či víno.

Levandulová kosmetika je také velice oblíbenou a proto v knize najdeme recepty na mýdlo, koupelovou sůl nebo na oblíbené šumivé koule do koupele.

V kapitole "Doplňky a dekorace" najdeme návody na svíčky, voňavé sáčky či voničky do prádla.

Levandule je vítaným společníkem nejen díky svým léčebným účinkům, nebo krásným dekoracím. S pomocí levandule můžete v kuchyni vykouzlit i chutné pokrmy. Je vhodná k použití levandulového másla, levandule dokáže ozvláštnit i chuť kuřete, nebo se dá použít do moučníků či dortů.
Toužíte po zahradě plné levandulových květů?
Tak směle do toho - pěstování levandule je jednoduché
a snadno ho zvládne i zahradnický začátečník.
Téměř polovinu knihy zabírají právě voňavé recepty, které máte chuť okamžitě vyzkoušet. Já sama jsem se úplně do vaření s touto bylinkou nepouštěla, nicméně v kuchyni jsem ji taky vyzkoušela.













Myslím si, že kniha potěší opravdu každého, kdo má levanduli alespoň trochu rád. Navíc je doplněna o úžasné fotografie, které vám doslova vyrazí dech. Díky radám, které jsou v knize obsaženy, se již nebudete bát tuto krásku pěstovat a co více, možná si díky knize připravíte i léčivý čaj, tinkturu nebo si uděláte hezký podvečer v teplé vaně, kde budete obklopeni úžasnou levandulovou vůní.

Tipy na domácí tvoření s levandulí jsou báječně vysvětleny a opravdu se nejedná o nic složitého. K dekoracím, které byste si s pomocí knihy chtěli doma vyrobit nebudete potřebovat žádné speciální doplňky. V podstatě se pracuje s věcmi, které máme povětšinou doma.

Já sama jsem z knihy vyzkoušela levandulový cukr, spolu se solí do koupele a také jsem se pustila do výroby levandulového pytlíčku, který krásně voní i na větší vzdálenost. Přemýšlela jsem, že bych si zkusila vyrobit i malý polštářek plněný dutým vláknem a sušenou levandulí. Tento návod v knize bohužel není, ale inspirovala jsem se voničkou do prádla. Vždyť přece usínat s levandulí pod hlavou by mohlo být taky fajn, ne?

Pro ilustraci přikládám fotku levandulového pytlíčku. 


Za sebe knihu rozhodně doporučuji, myslím si, že se stane hojně využívanou knihou od tipů k pěstování až po tipy k vaření.


Za zaslání recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství METAFORA.
Knihu si můžete zakoupit zde.



Název: Levandule
Autor: Mirka Koníčková
Autor projektů a fotografií: Lucie Dvořáková (strany 64 - 77)
Nakladatelství: Metafora
Počet stran: 128

4 komentáře:

  1. Levanduli jsem od mala neměla ráda a strašně mi smrděla. Ale postupem času zjišťuji, že má spoustu využití a tahle kniha by mohla být velikým přínosem. Chtěla bych zkusit ty pytlíčky nebo mýdlo. A možná časem i něco v kuchyni, kdo ví? Díky za skvělý tip, hned jak budu moct, se po knize podívám :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem ráda, že jsem ti mohla knihu ukázat :-) Já levanduli miluji, ale v rozumné míře. Je fakt, že jak jí je více pohromadě, tak mě z ní bolí hlava, bohužel..

      Vymazat