Temné hlubiny | Robert Bryndza

Šéfinspektor Erika Fosterová řeší další případ!


Šéfinspektor Erika Fosterová se snaží dostat na dlouhou dobu do vězení známého drogového dealera. Dostane skvělý tip, kde hledat klíčový důkaz, který by se mohl ukrývat v zatopeném lomu na okraji Londýna.

Pátrací tým s Erikou v čele proto vyráží a s potřebným vybavením prozkoumává dno lomu. Čas je v tuto chvíli jejich velkým nepřítelem a všichni doufají, že objeví něco pořádného. Potápěčům se podaří vylovit potřebné důkazy a všichni jsou nadšení. Avšak za chvíli přichází s tím, že našli ještě něco zajímavého.

Nakonec zjišťují, že nalezli lidské ostatky, pečivě zabalené a zatížené. Okamžitě je všem jasné, že se jedná o dětské ostatky, které v lomu ležely nejspíš dlouhá léta.

Světlo z videokamery osvětlilo obsah balíku. Uvnitř ležela malá kostra - změť kůstek v tenké vrstvě bahna. Zbytky oblečení, jen pár kousků hnědé látky, ulpělo na hrudním koši. Okolo páteře stále spojené s pánví byl ovázaný malý úzký pásek s rezavou sponou. Lebka se uvolnila a zaklesla mezi žebra. Na horní části hlavy zůstalo několik pramínků tmavých vlasů.
"Bože můj," vydechla Lorna.
"Je to velmi malé... Vypadá to jako kostra dítěte," řekla Erika tiše.
Místo se ponořilo do tmy, protože John s kamerou vyrazil ke břehu lomu, kde klesl na kolena a prudce zvracel do vody.
Ostatky jsou poměrně rychle identifikovány, a patří Jessice Collinsové, dívence, která před dvaceti šesti lety bez sebemenších stop zmizela po cestě na narozeninovou oslavu své kamarádky. Holčičce v té době bylo teprve sedm let.

V Erice se probudí lvice toužící po tom, aby vrah, který se tolik let úspěšně vyhýbal spravedlnosti, byl po zásluze potrestán. Proto opouští vyšetřování týkající se případu na kterém doteď pracovala a setkává se se svými starými známými kolegy Mossovou a Petersonem, kteří doplní její nový vyšetřovací tým a všichni se společně pouští do pátrání, které se zdá být tím nejtěžším, jaké kdy Erika v profesním životě zažila.


Je to tady, vážení čtenáři! Konečně jsme se všichni dočkali a v následujících dnech se na pultech knihkupectví objeví třetí případ se sympatickou Erikou Fosterovou. Spousta z vás mi dá jistě za pravdu, že čekání bylo opravdu dlouhé, ale já Vám už teď můžu říci, že stálo za to.

Jako u předchozích dílů je i nyní obálka poutavá, ale zároveň není nikterak přeplácaná. Už z obálky pak můžeme vyčíst, jaký případ na Eriku nejspíš čeká. 

V knize na nás pak čeká Prolog, následuje 80 krátkých kapitol a příběh je zakončen Epilogem. V samotném závěru knihy nechybí ani poznámka od Roberta a jeho poděkování.

Hned v samotném úvodu zjistíme, že Erika pracuje v týmu který se zabývá organizovaným zločinem, ale po nalezení ostatků je naprosto jasné, že by se nejraději vrátila zpátky k vraždám.
Jde si proto tvrdě za svým a jejím jediným cílem je vyřešení případu a vypátrání vraha. Ví, že ji čekají těžké chvíle a začíná prakticky od začátku. Seznamuje se se starými spisy, které se za ta léta podařilo k případu shromáždit, navštíví bývalou policistku, která na případu pracovala a nechybí ani návštěva zdrcených rodičů.

Řekla bych, že se rozhodně jedná o nejlepší román s Erikou Fosterovou. Tentokrát tady máme opravdu vše, dysfunkční rodinu, policisty, kteří nejsou tak úplně košér, a neznámého z jehož pohledu jsou psány některé kapitoly. A je to právě onen neznámý, kdo nám zamotá hlavu ještě více, než ostatní.

Celá kniha pak působí opravdu promyšleně. Naše sympatická Erika se nám opět trochu otevře, ale pozor, rozhodně se nebude jednat o prudkou změnu celé postavy. Erika je pořád tvrdá a rozhodná žena, ale my ji uvidíme i z jiné stránky, a to jako ženu, která má nějaké city a pocity, čímž se stane zase o kousek sympatičtější než byla doteď.

Rozhodně pobaví i Peterson s Mossovou, která má správně prořízlou pusu a řídí se heslem co na srdci, to na jazyku. I když si myslím, že je škoda, že spolu neměli více prostoru, jako v předchozích knihách. 

V průběhu čtení se rozhodně nebudete nudit. Příběh se pomalu rozjíždí, stejně jako vlak, který míří na další stanici, pomalu nabírá na obrátkách a vy budete pátrat spolu s Erikou a každá další situace se vám bude zdát podezřelá. 

Pokud jste nečetli předchozí díly a zajímá vás, jestli byste mohli začít tímto, tak ano. Sice byste mohli začít Temnými hlubinami, jelikož se jedná o samostatný příběh, nicméně já doporučuji číst postupně od začátku. Možná se ptáte proč a na to vám odpovím naprosto jednoduše, alespoň uvidíte ten neskutečný pokrok a vychutnáte si fakt, že autor je díl od dílu lepší a lepší.


Za zaslání recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství GRADA, kde si můžete také Temné hlubiny koupit.


Název: Temné hlubiny
Série: Inspektorka Erika Fosterová (3. díl)
Autor: Robert Bryndza
Překlad: Kateřina Elisová
Nakladatelství: Grada
Edice: Cosmopolis
Počet stran: 416

18 komentářů:

  1. Už se moc těším na další díl s vyšetřovatelkou Fosterovou.Už mám přečtenou Dívku v ledu a musím říct ,že se mi kniha velice líbila ,tak jsem se hned pustila do dalšího dílu Noční lov.
    Jani děkuji moc za hezké recenze ,na základě kterých jsem se do knih od Roberta Bryndzy pustila.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to mě velmi těší, Leni, že jsi se do této série pustila na základě mých recenzí. Ani nevíš, jak si toho vážím ♥

      Vymazat
  2. Super recenze, Jani. Já ještě musím slupnout Noční lov a pak si určitě koupím i tento třetí díl. Mě autorův styl rozhodně sedne. Díky za povzbudivou recenzi :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem ráda, Míšo, že tě jeho knihy baví. Já mám opravdu dojem, že je knihu od knihy lepší. Ale teda už teď můžu říct, že to čekání na další díl bude asi nekonečné :-D

      Vymazat
  3. Zatím jsem recenzi jen prolítla, protože mi kniha taky dorazí, ale hodnocení mě potěšilo a moc se na ni těším :)

    OdpovědětVymazat
  4. Moc pěkná recenze Jani :) Budu muset toho Roberta konečně zkusit :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky Jani :) Za zkoušku nic nedáš, buď tě bude bavit a nebo ne, rozhodně by mě zajímal i Tvůj názor :)

      Vymazat
  5. Skvělá recenze :) Tahle série mi přišla spíše průměrná, ale druhý díl byl o kousek lepší než ten první :) A tak budu doufat, že třetí díl bude ještě lepší a ze zvědavosti se do něj pustím :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :-) Určitě jsou i "lepší" detektivky, nicméně mě to prostě a jednoduše opravdu chytlo :-) Za mě rozhodně poslední díl nejlepší :-)

      Vymazat
  6. Já úplně zazdila, že má tato knha vyjít. Moc jsem se na ni těšila, námět vypadá dobře a podle tvé recenze to bude skvělý díl. Už abych ji měla :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem ráda, že jsem ti ji připomněla :-) Měla by vyjít příští týden ;-)

      Vymazat
  7. Skvělá recenze! Už se nemůžu Temných hlubin dočkat :)

    OdpovědětVymazat
  8. Tvé hodnocení mě potěšilo, byla jsem nerozhodní, ale nejspíš po knize sáhnu. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ó, děkuji :-) Jako osobně se mi fakt zdála zatím nejlepší :-)

      Vymazat
  9. Už se také moc těším na nový případ Eriky ❤ Recenzi jsem přečetla jen zběžně, abych nevěděla, co mě čeká a tvé závěrečné hodnocení mě utvrdilo v tom, že třetí díl bude jistě skvělý��

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To si piš, že je skvělý :-) Budu se těšit na tvůj názor :-)

      Vymazat