RECENZE: Láskohledači - Zrádná vrtkavost srdce | Tereza Barvíková

Má v dnešním světě pravá láska 
šanci na přežití?


Lidé se scházejí a rozcházejí, ale kdo je svádí dohromady?

Na to nalezne odpověď studentka Mariana, když se u nich v kuchyni objeví skřítek – její láskohledač! Malé modré stvoření, které tvrdí, že se jmenuje Anairam a je Marianin láskohledač.

Mariana je zprvu vylekaná, ale postupně si svého nového kamaráda velmi oblíbí a chce se dozvědět o láskohledačích všechno.

Jsou to totiž kouzelní tvorové z jiné dimenze, jejichž úkolem je svést spřízněné duše dohromady. Každý člověk má takového svého vlastního skřítka, ale jen málokdo ho může vidět.

"Všechno mě tady štve," vydrmolila potměšile tichým hláskem. Anairamovi se rozšířila malá očka a vydrápal se za Marianou na postel. Sedl si vedle ní a chtěl ji obejmout. Pak ji jen letmo poplácal tenkou ručkou po rameni a zhluboka si povzdychl.
"Nemůžu tě vzít tam, kde žiju," řekl rozpačitě. "Není to povolené."
"A kdo to zakázal? Co by ti tak za to asi mohli udělat?" vybuchla Mariana.
"Nekřič na mě, já za to nemůžu. Nevím, kdo to zakázal, prostě tento systém funguje už věčnost," ohradil se na ni, stále však příjemným medovým hláskem.
"A co by se teda stalo, kdybys mě k vám vzal?" nedala si pokoj.
"No... to...," zamyslel se Anairam, "totiž...," najednou byl úplně nahraný. "To nevím," zabručel, jako by si uvědomil, že právě Marianě nahrál do karet.
"Takže tím je to dané," rozjařila se.

Co však Mariana dlouho neví, je fakt, že existují také pohlcovači – tvorové, hmota či energie, která vysává štěstí a radost, a také loví láskohledače. Doposud do světa lidí nemohli, ale nyní se všechno mění. Jediné jisté je, že zlo začíná pomalu ovládat svět.
Ale co je vlastně zlé a co dobré?

Zcela originální příběh o pravé lásce odkrývá pravidla světa láskohledačů a jejich skutečné poslání.


Nakladatelství Cosmopolis nyní přichází s novou řadou young adult a představilo několik knih z per mladičkých českých autorek. Jednou z nich je i kniha s názvem Láskohledači, kterou bych vám ráda nyní trošku blíže představila.

Tereza Barvíková není úplným nováčkem ve světě psaní. Na to, že se jedná o mladou ženu, má na svém kontě již dvě vydané knihy, které patří do série Něco si přej! 
Nyní si jejího rukopisu všimlo nakladatelství Grada, Cosmopolis a my si můžeme se zaujetím přečíst první díl ze série Láskohledačů.

Obálka knihy je vyvedena v jednoduchém stylu, kdy zpoza plotu vykukuje malý láskohledač. Celá obálka je na můj vkus docela temná, což je trochu škoda. 
Nicméně v jednoduchosti je krása a já si myslím, že se nejedná o nějaký "propadák". Čeští grafici šli poslední dobou docela do sebe, což chválím.

Kromě předmluvy na nás v knize čeká celkem 13 kapitol, které jsou doplněny o úžasné ilustrace, které má na svědomí Kamila Lenertová. Bohužel ilustrace úplně neseděly s textem u kterého zrovna byly, což považuji za velkou škodu, neboť opravdu odpovídaly ději, ke kterému byly vytvořeny.

A co nebo kdo že jsou vlastně ti láskohledači? Jsou to malé "potvůrky", které se starají o svého svěřence. Vlastně se jej nenásilnou formou pokouší dostat k lásce na celý život.
Marianě se nějakým způsobem poštěstí, že svého láskohledače zahlédne a začne s ním komunikovat. Postupně se tak mezi touto nesourodou dvojicí vyvíjí jistý druh přátelství.

Autorka měla celý děj krásně promyšlený a to včetně světa láskohledačů. Ti mezi sebou mluvili vlastním jazykem a žili ve velkém světě, který se ukrýval pod vodou. Sama jsem nečekala s jakou lehkostí se mi bude kniha číst. Vlastně jsem nedávala ani moc důvěry ve spisovatelský um této mladé slečny. 
A to by byla škoda. Láskohledači byli příjemnou společností na jedno odpoledne, kteří mě vytáhli z jakési nechuti držet knihu v ruce.

Pokud si myslíte, že se jedná o sladkou knihu plnou romantiky až za hrob, tak vás asi zklamu. Mariana sice řeší lásku, jak by také ne, když je právě na střední škole. Přesto se v knize spíše zaobírá svým novým kamarádem, se kterým řeší spoustu zajímavých věcí.

Bohužel však autorka trochu nedomyslela chování hlavní hrdinky, hlavně tedy dialogy. Na to, že Mariana byla patnáctiletá dívka, tak mluvila velice spisovně a byla až moc ukázněná. Myslím, že děvčata v jejím věku nejsou úplně poslušná k příkazům své matky a také zrovna neholdují spisovné češtině.

Přesto se však podle mě jedná o knihu, která je milá, vtipná a lehká. Myslím si, že cílová skupina, tedy děvčata kolem patnácti let, by mohla být při objevování tajemství láskohledačů stejně nadšená, jako já, když jsem se ponořila do čtení.

Doufám, že autorka trošku zapracuje na dialozích a že u Cosmopolisu v sekci young adult vyjdou i další díly z této sympatické série.
A mimochodem, víte o tom, že Láskohledači mají i svou vlastní knižní svíčku? 
Měla by vonět jako jahody v karamelu. Asi neodolám.


Za zaslání recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství Cosmopolis,
knihu Láskohledači si můžete zakoupit na stránkách nakladatelského domu Grada.




Název: Láskohledači
Série: Láskohledači (1. díl)
Autor: Tereza Barvíková
Ilustrace: Kamila Lenertová
Nakladatelství: Cosmopolis
Edice: Young Adult
Počet stran: 208
Rok vydání: 2019
Vydání první






4 komentáře:

  1. Pěkná recenze... Já hodnotila knihu o jednu hvězdu méně než ty .-)
    Já si asi pokračování nepřečtu, ale nikdy neříkej nikdy.

    Odkaz na můj článek o Láskohledačích: https://umermaidky.blogspot.com/2019/11/rc-laskohledaci.html - kdybys měla zájem :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to já doufám, že další díly vyjdou, docela by mne zajímalo pokračování. Zvlášť, když to končilo tak, jak to končilo :-D

      Vymazat
  2. Moc pěkná recenze. :) Kniha mě na první pohled zaujala krásnou obálkou, ale také svým neotřelým nápaditým tématem. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To určitě :-) akorát je třeba počítat s tím, že je to fakt spíše pro mladší slečny :-)

      Vymazat