RECENZE: Nejhorší večírek tvého života | Andy Rowski

Budeš si muset vybrat...
ale vybereš si dobře?


Budeš tvůrcem svého příběhu. Sám si zvolíš svou cestu, sám se rozhodneš, kudy a kam se vydáš. Tento příběh může mít jedenáct možných konců. Budeš si umět správně vybrat, abys přežil?

Halloween ve venkovském sídle na samotě. Jsi s partou kamarádů pozvaný na večírek roku. 

Když dorazíte, hostitel Victor vám vypráví strašidelný a krvavý příběh tohoto starého panství: před sto lety jeden muž v záchvatu šílenství nemilosrdně vyvraždil celou svou rodinu a pak si vystřelil mozek z hlavy. 
Od té doby se Bezhlavý Baron potuluje po chodbách domu a v bezhvězdných nocích ho můžeme slyšet kvílet… 

Ta věc natáhne ruku a snaží se tě popadnout.
Couvneš, tlumeně vykřikneš a uklouzneš na spadaném listí. Naprosto vyděšený ležíš na zemi. Koutkem oka zahlédneš Claru, jak si přesedla na sedadlo řidiče a s třesoucíma se rukama nastartuje, aby ujeli. Strašidlo se naráz začne divoce chechtat a jedním pohybem si utrhne hlavu.
Chystáš se zařvat z plných plic, ale... 

Zatímco se posmíváš kamarádovi a jeho druhořadým duchařským historkám plným krve, ozve se pronikavý výkřik a každému je jasné, že večírek se „zvrtnul“. 

Budeš si muset vybrat… 
Ale vybereš si dobře? 
Sídlo, krvavá minulost, večírek, který se promění v noční můru...


Nakladatelství Jota nyní přichází se zajímavým gamebookem. Halloweenský večírek se z minuty na minutu změní v boj o přežití a vy jste ten, kdo určí, jakým směrem se bude celý děj ubírat. Že to zní zajímavě? No jasně! A já jsem si tento boj vyzkoušela na vlastní kůži.

Obálka knihy působí přesně tak, jako samotný děj. Je temná a vyzařuje z ní strach. Přesně tak se totiž budete cítit i u čtení knihy. 

V knize se ukrývá celkem 86 kapitol. Jelikož se jedná o gamebook, tak je jasné, že kapitoly budete přeskakovat podle toho, v jaké řešení, nebo jaký úkon se rozhodnete provést.

Samotná kniha má x možných konců, přičemž ne každý se vám bude zrovna líbit. Pokud šlápnete vedle a vaše rozhodnutí nebude úplně moudré, tak se vám taky může stát, že zemřete.

Kolikrát se vám stalo, že jste si při čtení knihy říkali, že je hlavní postava blázen, ať neleze do toho sklepa, nebo ať dá pozor na tu osamělou studnu. A on tam i přes váš nesouhlas vlezl a nedopadlo to úplně dobře? 

S Nejhorším večírkem tvého života se můžete postarat o to, aby se hlavní postava ve zdraví dožila konce příběhu. Ovšem, pokud nebudete mít dost štěstí a zdravého rozumu, tak ji taky můžete úplně jednoduše zabít.

A přesně to se mi také stalo a nejednou. I když mé první úmrtí mě hodně bolelo, neboť jsem zemřela v první možné chvíli. Asi jsem nedávala dost dobrý pozor při čtení hororových knih. Jinak by se mi to snad stát nemohlo.

Musím říct, že ač znám princip gamebooku, tak Nejhorší večírek tvého života byl mou premiérou v tomto žánru. A jsem ráda! Kromě hororové atmosféry mne celé rozhodování neskutečně bavilo. Ten strach, kdy cítíte, že jste se asi měli rozhodnout lépe a váš čas se blíží ke konci, byl naprosto boží.

Obdivuji autorku za to co dokázala. Představte si, že byste měli sepsat strašidelný příběh, který má nejeden konec. A přitom by mělo mít vaše vyprávění hlavu i patu a ještě by se u něj měl čtenář dobře pobavit. A všechno by mělo dávat smysl. Zní to šíleně, že? Já opravdu obdivuji všechny, kteří se do psaní gamebooku pustí, následně kniha vyjde a čtenář se opravdu dobře pobaví.

Nejhorší večírek tvého života je přesně takovou knihou. Má hlavu i patu a taky báječné ilustrace, které celý příběh úžasně doplňují.
Přesto se jedná o knihu, u které si ze strachu neokoušete všechny nehty. Nepříjemné mrazení čekat můžete, ale spíše nad výsledkem vašeho rozhodnutí, než následkem děje. 

Postavy i děj samotný je spíše jednodušší a o rozvinutém charakteru hlavních postav nemůže být ani řeč. Je to takové letem - světem. I když základní informace k tomu, abyste poznali oč zde vlastně běží, nám zde autorka zanechala.

Literárně tedy žádný zázrak. Děj je spíše jednodušší a rozhodně se nejedná o horor ve smyslu deky přitažené až pod bradu a bušícího srdce v hrudi.
Na druhou stranu se jedná o knihu, u které se zabavíte klidně na dlouhé hodiny, pokud si budete chtít příběh vychutnat a nebudete nikam chvátat.

A o to jde u gamebooku především. O fajn zábavu! Já si knihu ukládám do knihovničky a ráda se k ní po čase zase vrátím, protože mne opravdu bavila. A to hodně.


Za zaslání recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství Jota,
kde si knihu Nejhorší večírek tvého života můžete zakoupit.




Název: Nejhorší večírek tvého života
Autor: Andy Rowski
Překlad: Jitka Řihánková
Ilustrace: Lucie Dessertine
Nakladatelství: Jota
Počet stran: 320
Rok vydání: 2020
Vydání první





4 komentáře:

  1. Musím mít!! Já nedávno zrovna hledala tento typ knihy, ale já jsem prostě nevěděla, jak to mám najít. A on to je gamebook :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak přeji hezkou zábavu. Já jsem se fakt dobře pobavila! :-)

      Vymazat
  2. Tahle kniha mě fakt zaujala, asi si počkám na nějakou akci a koupím si ji v e-knize :-))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Doporučuji si buď počkat na akci na papírovou a nebo si ji půjčit. Úplně si nedovedu představit čtení v eknize, zvlášť když se tam docela přeskakuje. Určitě by to bylo hodně nekomfortní.

      Vymazat