RECENZE: Někdy je hezké, že mě miluješ | Marie Vareilleová

Humorný román o dvou třicátnicích
ve stylu Bridget Jonesové!


Chloé a Constance jsou výborné kamarádky, i když jsou každá úplně jiná. Co ale mají společné, je láska ke knihám, rodinné kořeny v Marinzaku a žalostný milostný život.

Osmadvacetiletá atraktivní Chloé se nedokáže zbavit citové závislosti na svém expříteli, který je zároveň jejím nadřízeným a má se brzy ženit.

Chloé je dokonalá Pařížanka: příliš hubená, příliš kouří a příliš pije. Od svého rozchodu má zlozvyk vymetat noční podniky a navazovat vztahy na jednu noc, které mají jediný účel – dát jí zapomenout.

Constance, věčná romantička, teď už dlouho nezadaná, má ráda Jane Austenovou a čeká na svého pana Darcyho, který je ale stále v nedohlednu.

Jednoho dne se rozhodnou vzít život konečně do svých rukou a uzavřou spolu dohodu: Chloé stráví celý půlrok na venkově mezi vinicemi, daleko od všech mužů a pokušení, a pokusí se konečně napsat vytoužený román.

Constance přestane snít o romantické lásce a začne se vídat s normálními muži. Navíc má za úkol vyspat se s neznámým mužem hned první noc po seznámení. Uzavřená dohoda nakonec zavede obě přítelkyně úplně jinam, než by každá z nich čekala…

Humorný román líčí milostné vztahy obou mladých žen i jejich cestovní eskapády – z Paříže přes kraj sauternských vinic až do Londýna.
Vedle vtipně, s nadsázkou a sebeironicky podávaných situací se objevují i vážnější pasáže, které se vnímavě dotýkají tématu stárnutí a odcházení ze života.

Skoro až do konce svižného příběhu není ale jasná zásadní věc: dokážou Chloé i Constance konečně poslat nesprávné muže k šípku a najít si toho pravého na celý život?


Již nějaký ten patek nakladatelství Metafora představilo novou edici 7lásky. Já jsem knihy sice zaregistrovala, ale z neznámého důvodu se do nich nepouštěla. Tedy, až doteď. Příběh z pera Marie Vareilleové mne totiž zaujal hned na první pohled.

Obálka se nese v podobném duchu, jako všechny knihy z této edice. Tentokrát je hlavní barvou fialová, která knize opravdu sluší. 

Kniha má celkem dvě vypravěčky a to Chloé a Constance. 
Constance můžeme sledovat pomocí jejích deníkových zápisků. Zde si poznamenává opravdu všechno, od svých trablů s muži, nezdarů v práci až po schůzky svádění, na které se přihlásí.

Namísto toho Chloé je zde přímým vypravěčem. Vydáváme se s ní do klidného kouta, kde kolem bují vinice a hlavně zde na ni čeká nejedno dobrodružství.

Děj se odehrává od února 2013 do října 2013, což se můžeme dozvědět právě ze zápisků Constance.

Díky střídání kapitol působí celý příběh o fous lepším dojmem. Můžeme tak alespoň sledovat, co se děje oběma ženám v hlavách. Díky tomu ani jedna není odsunuta do pozadí a je zde i prostor pro to, vytvořit si k hrdinkám sympatie. 

Mně osobně byla o kousek sympatičtější právě Costance, protože byla opravdu správně ztřeštěná a nebála se vzít svůj život do svých rukou i za cenu toho, že to úplně nevyjde a ostuda na ni bude čekat za prvním rohem.

Ovšem ani Chloé nebyla špatnou hrdinkou. Její vztah s milovanou babičkou byl opravdu kouzelný a zážitky, které na ni čekaly uprostřed vinic byly také skvělé. 

Z celé knihy na vás dýchne opravdu báječná atmosféra, ať už z kraje, kde se rodí to nejlepší víno, nebo díky Constance, která se rozhodla statečně prát se svým osudem, i když se jí, díky její ztřeštěnosti, smůla lepí na paty.

Někdy je hezké, že mě miluješ je opravdu román, který vás dostane. Dýchne na vás tu správnou atmosféru, která vás pohladí po duši a vy si čtení jistě báječně užijete. Budete se usmívat. budete se smát a hlavně budete čerpat spoustu pozitivní energie. 
Ano, přesně taková je fialová kniha z edice, která se Metafoře báječně povedla.

Tak pojďte, posaďte se a užijte si příběh plný dobrodružství, lásky, ztřeštěnosti a spousty výborného vína. 


Za zaslání recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství Metafora
knihu Někdy je hezké, že mě miluješ můžete zakoupit na stránkách nakladatelského domu Grada.



Název: Někdy je hezké, že mě miluješ
Autor: Marie Vareilleová
Překlad: Hana Davidová
Edice: 7lásky, kniha čtvrtá
Nakladatelství: Metafora
Počet stran: 304
Rok vydání: 2019
Vydání první





10 komentářů:

  1. To vypadá na moc pěkné čtení, zrovnamám na něco lehkého a romantického chuť :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak v tom případě určitě doporučuji, snad se bude líbit :-)

      Vymazat
  2. Jsem na tom stejně jako ty, i mě série 7lásky doposud míjela. Až teď jsem se dostala přesně k této knize a jsem s ní velmi spokojená. Přesně jak píšeš, je to milá, čtivá, oddechová knížka s nádhernou obálkou, u které člověk vypne a maximálně si ji užije. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem ráda, že se ti taky líbí. Já už mám za sebou i tu nejnovější a rozhodně si musím přečíst i ty předchozí! :-)

      Vymazat
  3. Tahle kniha byla první, kterou jsem z edice četla a předčila veškeré mé očekávání. Náramně jsem si ji užila, pobavila se a zahřála mě u srdíčka. Pokud od Marie Vareilleové bude ještě něco přeložené, nebudu váhat :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasím, měla ji fakt báječně vymyšlenou. Moc se mi líbila :-)

      Vymazat
  4. Pro mě prozatím nejlepší kniha :)) Jsem ráda, že se líbila :)

    OdpovědětVymazat
  5. Krásná recenze.
    Na knihu se jednoho dne taky chystám. Je laděná do fialova, takže mi nemohla chybět. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak já doufám, že se ti bude líbit stejně, jako mně :-)

      Vymazat