RECENZE: Pekárna v Brooklynu | Julie Caplinová

Dobrodružství, sladké dortíky
a možná i něco víc...


Romantický a vtipný příběh o cestě do Brooklynu, lahodných dortících, lásce i přátelství. Vydejte se na výlet do města, které nikdy nespí, a nechte se okouzlit!

Sophie doufá, že ji její přítel James už brzy požádá o ruku. Jenomže všechno dopadne jinak a Sophie se rozhodne přijmout stáž v americkém časopise.

Odjezd do New Yorku je pro ni spíš útěk než životní příležitost. Naplno se vrhne do práce a nemyslí na nic jiného. A už vůbec ne na lásku.

Ubytuje se nad maličkou pekárnou sympatické Belly, která peče ty nejúžasnější dortíky v celém Brooklynu. Spřátelí se a Sophie začne volný čas trávit v její pekárně a pomáhá jí s pečením sladkostí i svatebních dortů.

Jenže Bella má bratrance Todda, obletovaného, šarmantního a naprosto neodolatelného. Má jen jednu chybu - odmítá jakýkoliv vážný vztah. Jenže ten nehledá ani Sophie, takže jejich přátelství zdánlivě nestojí nic v cestě.


V roce 2019 vydalo nakladatelství Cosmopolis úžasnou Kavárnu v Kodani (recenze zde), která byla první knihou z nové série s příznačným názvem Romantické útěky.
Jelikož jsem si Kavárnu naprosto zamilovala, bylo více než jasné, že si nenechám ujít ani Pekárnu.

Obálka se opět povedla na výbornou, v popředí lákavý dortík a hned za ním úžasný výhled z okna na Brooklynský most.

Ilustraci má opět na svědomí Kateřina Brabcová, která podle mne, báječně vystihla celou atmosféru nejen této knihy, ale celé série.

Uvnitř se pak ukrývá celkem 31 kapitol, provoněných hromadou dortíků.

Sophie je velmi sympatickou hrdinkou, která vzala příležitost za pačesy a vydala se do neznámého Brooklynu, aby zde pracovala v časopise. Původně se chystala tuto nabídku odmítnout, ale v soukromém životě se jí všechno sesypalo, jako domeček z karet.

Ano, místo očekávaného zasnoubení ji čekala studená sprcha. Její milovaný James totiž, jak se ukázalo, žil dvojím životem a kromě Sophie měl ještě ženu a malou dcerku. Po nepříjemné konfrontaci okamžitě práskla do bot. Vždyť změna prostředí bude přesně to, co potřebuje!

Maličký byt, který je přesně nad pekárnou byla skvělá volba. Sophie se totiž brzy spřátelí s Bellou, která je majitelkou oné voňavé pekárny. A tak nejen, že se ty dvě stanou opravdovými přítelkyněmi, ale pekárna se stane tím správným hřejivým útočištěm pro láskou zklamanou Sophii.

Milé dámy, Pekárna v Brooklynu byla stejně kouzelná, jako její předchůdkyně. Milovala jsem celý příběh včetně hrdinů, kteří byli sympatičtí a přátelští. Popisy Brooklynu, jakožto i pekárny byly přesně takové, aby čtenáře nalákaly se okamžitě sbalit a vydat na výlet za sladkým dobrodružstvím.

Přesně tak si představuji místo snů. Maličký byt nad pekárnou, která příjemně voní v celém okolí. A k tomu srdeční přátelé, kteří se nebojí pomoc přijmout, ale také ji nabídnout dále.

Autorka má jedinečný dar, a to chytit a nepustit. Ano, přesně tak by se jednoduše dal charakterizovat její styl vyprávění. Už od první věty, první kapitoly, je jasné, že se od knihy neodtrhnete, dokud ji nedočtete.

Také srdečnost hlavních postav je něco, co vás okamžitě okouzlí. Úsměv na tváři bude vaším společníkem při čtení této úžasné knihy. Brooklyn jakožto místo, kde se celý příběh odehrává, byl podle mne, dobrou volbou.
Tiché zákoutí, postranní uličky a klid, místo městského ruchu. To bylo také jedním z faktů, které celou knihu povznesly zase o pomyslný stupínek výš.

Třešničkou na dortu byla již vzpomínaná pekárna. Perfektní popisy pečení všemožných zákusků, dělání krémů a skládání dortů, byly přesně tím pravým balzámem pro duši.
Při čtení jsem si představovala hotové výrobky a doslova cítila všemožné vůně, které se linuly nejen uvnitř, ale také v blízkém okolí.

Pokud jste tuto sérii ještě nepostřehli (což je mi maličko záhadou) nebo jste ještě nenabyli přesvědčení se do knihy začíst, tak neváhejte. Určitě doporučuji zahájit sérii od prvního dílu, nicméně pokud se vám nechce "brouzdat" po Kodani a milejší se vám zdá právě Pekárna v Brooklynu, tak se nebojte a začtěte se. Knihy na sebe nenavazují.

Tak pojďte, posaďte se a následujte mne do jedné milé pekárny. Seznámíte se s báječnými lidmi a užijete si příjemnou atmosféru.


Za zaslání recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství Cosmopolis,
knihu Pekárna v Brooklynu si můžete zakoupit na stránkách nakladatelského domu Grada.






Název: Pekárna v Brooklynu
Série: Romantické útěky (2. díl)
Autor: Julie Caplinová
Překlad: Karolina Medková
Nakladatelství: Grada
Edice: Cosmopolis
Počet stran: 368
Rok vydání: 2019
Vydání první

4 komentáře:

  1. Moc pěkná recenze. :) Jsem ráda, že i další kniha v sérii je skvělá. Nedávno jsem dočetla Kavárnu a byla jsem z ní nadšená. Na další díly se určitě v brzké době chystám. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem ráda, že se ti líbila! Já jsem přečetla už všechny díly a strašně se těším na Hotýlek na Islandu, který by měl vyjít ještě tento rok. Opravdu jsem si autorku zamilovala, až je mi líto, že teď musím tak dlouho čekat :-D

      Vymazat
  2. Tak po tvé recenzi mě mrzí, že jsem po knize také nesáhla. ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé tak to mě těší a na druhou stranu mrzí. Tahle série je opravdu bezkonkurenční! :-)

      Vymazat