RECENZE: Mizející dívky | Lisa Reganová

 

Kolik dívek musí zmizet, 
než si toho někdo všimne?


Každý v malém, ospalém americkém městečku Denton hledá sedmnáctiletou Isabelle Colemanovou.

Všechno, co zatím našli, je její mobilní telefon. A pak také další dívka, o které ani nevěděli, že ji mají hledat. Tato nebohá, zatím bezejmenná a tajemná dívka je zcela otřesená a naprosto vůbec nereaguje na dění a svět kolem sebe. Všechno, co v tuto chvíli detektiv Josie Quinnová může použít jako vodítko, je jméno: Ramona.

Josie, která je právě v té době suspendována, bere pátrání do svých rukou. Jméno Ramona vede k dalším důkazům, které tyto dvě dívky spojují. Ví, že začíná zoufalý závod s časem, jehož cílem je najít Isabelle živou, a obává se, že mohou existovat také další dívky…

Dvakrát zahlédla oči, které ji sledovaly hustým listím.
„Mami,“ řekla jednou ráno u snídaně, když zůstaly s matkou o samotě.
Matka ji zpražila pohledem. „Co je?“ zeptala se.
Slova se jí chvěla na konci jazyka. V lese je nějaký muž.
„V… je…“ vykoktala, neschopná ta slova zarazit.
Matka si povzdechla a odvrátila pohled. „Sněz ta vajíčka.“
Matka by jí stejně nevěřila. Ale on tam byl. To věděla jistě.
Stala se z toho jakási hra. Řekla si, že se bude vždy držet alespoň jednu stopu od kraje lesa. Jenže to ho jen nalákalo blíž k mýtině za domem, tělo schované za kmenem stromu a obličej skrytý za větvemi. Nemohla dýchat, když běžela do domu, a představovala si, jak se jeho ruce sápou po šněrování na jejích šatech, aby ji zatáhly zpátky. Plíce se jí naplnily vzduchem až v okamžiku, kdy nohy překročily práh zadních dveří.

Stopy opravdu Josie Quinnovou vedou k další dívce. Její případ však úřady označily za smyšlený a odložily ho. Josie se přesto domnívá, že by ona dívka mohla být také obětí. Ale koho vlastně? A proč se zdá, že nikdo kromě ní o vyřešení případu nestojí?

Aby Josie chytila monstrum, které unáší mladá děvčata, musí se postavit nejen lhostejnosti okolí, ale i svým vlastním nočním můrám a následovat svůj instinkt na ta nejtemnější místa. Dokáže to včas, navíc v situaci, kdy není radno důvěřovat vlastně nikomu?


Jistě jste už stihli zaregistrovat nový thriller z produkce nakladatelství Cosmopolis, který nese název Mizející dívky. A myslím si, že jste jej zaregistrovali oprávněně. I když nemám ráda přirovnání, tak si troufnu tvrdit, že by jej mohli ocenit především fanoušci knih Roberta Bryndzy.

Obálka se opravdu povedla a už na první pohled láká k přečtení. 

Samotný příběh začíná prologem a pokračuje sedmdesáti osmi kapitolami, které jsou opravdu krátké. Ty pak zakončuje epilog, autorčin vzkaz a poděkování.

Jak už jsem v úvodu nastínila, Mizející dívky mi hodně připomněly detektivky z pera Roberta Bryndzy a tak mne napadá otázka, jak moc dokáže překladatel vtisknout svůj "podpis" knize, kterou překládá.

Nejsem si jistá, nakolik práce paní Elisové poznamenala tuto knihu, a hned jakmile jsem se začetla, jsem zpětně listovala po překladateli. Kniha je totiž strašně čtivá a styl vyprávění si jednoduše zamilujete a ještě jednodušeji srovnáte se svým oblíbeným spisovatelem.

Ihned od začátku je jasné, že se zde klube nová, prémiová série, která bude mít dlouhé fronty fanoušků po celé zemi a já se ani nedivím. Kromě čtivého příběhu, od kterého je opravdu těžké odejít, se zde rýsuje série s hlavní hrdinkou, která je sympatickou a silnou ženskou. 

Josie si totiž náš čtenářský obdiv jistě zaslouží a vzhledem k její nešťastné minulosti, ale docela příjemné přítomnosti se jedná o ženu, která je obdivuhodnou policistkou, která se jen tak nenechá smáznout někým, kdo jí nesahá ani po kotníky.

Josie je mladou ženou, která se nyní cítí zrazena především svým, stále ještě, manželem Rayem. Ten ji totiž povedl a to se přeci neodpouští. Hlavně když doteď byli v podstatě jako jedno tělo a to už od dětství. 
Nyní však randí s fešným policajtem Lukem. Ten by pro ni i zabíjel a jeho láska je až dechberoucí. Josie je za něj neskutečně šťastná, avšak je tady pár tajemství, která mu nemůže jen tak svěřit.

I když je suspendována, tak jí osud zmizelé dívky není úplně lhostejný a díky svému osobnímu pátrání se pomalu dozvídá, že Isabelle nebude jedinou dívkou, která záhadně a beze stopy zmizela ze zemského povrchu. 

Pomalu se tak z pátrání stává doslova dechberoucí příběh plný spousty neočekávaných odhalení, která budete jen těžko sami rozklíčovávat. Také spolupracovníci se na Josiiny teorie moc netváří a v podstatě ihned je zavrhují. Díky její suspendaci o dalším vyšetřování nechtějí slyšet a tak se Josie pomalu vydává proti všem. Jen její babička a partner jí vyjadřují podporu a v rámci vlastních možností jí pomáhají.

Zvláště Josiina babička byla v celém příběhu takovou třešničkou, na pomyslném dortu. Byť žije v domově pro seniory, tak se rozhodně nejednalo o nějakou rozklepanou stařenku. Tato dáma byla šťavnatou ženskou, která se rozhodně nebála svých názorů, což se mi na ní opravdu líbilo a stala se tak mou oblíbenou postavou.

Také k ostatním hlavním postavám si jistě můžete vytvořit nějaký vztah. Každý z nich se popsaný uvěřitelně, s jistou jiskrou, která jim dodává větší šmrnc. Hlavně pak hlavní hrdinka, jejíž minulost je zahalena do tajemného závoje a jen zlehka nám dovoluje pod něj nahlédnout.

Ano, jistě se nejedná o nic originálního. Vždyť silných ženských vyšetřovatelek s minulostí, kterou se opravdu nechtějí na počkání chlubit, nasbíráme několik pytlů. Tak proč se do knihy přesto pustit? 
Rozhodně se jedná o čtivou detektivku, která vás dokáže zaujmout a u které budete svůj volný čas trávit s radostí.

I když si nejsem úplně jistá, jestli ji neslupnete na posezení, jako já. A stále mám na něco chuť, tak pevně doufám, že nakladatelství přeloží i další knihy z této série. Byť mám tedy jisté výhrady ke konci, vlastně spíše k samotnému závěru, který by mohl být trošku kratší, tak se Josie Quinn stává mou oblíbenou sérií.

Pevně věřím, že si vás získá stejně, jako mě a společně se budeme těšit na další případy této sympatické vyšetřovatelky.


Za zaslání recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství Cosmopolis,
knihu Mizející dívky si můžete zakoupit na stránkách nakladatelského domu Grada.







Název: Mizející dívky
Série: Josie Quinn (1. díl)
Autor: Lisa Reganová
Překlad: Kateřina Elisová
Nakladatelství: Cosmopolis
Počet stran: 416
Rok vydání: 2020
Vydání první




6 komentářů:

  1. O knize jsem uvažovala a nakonec si ji nevybrala. :) Tvá recenze mě ale zaujala.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem ráda, třeba časem přehodnotíš názor :-)

      Vymazat
  2. Taky jsem po ní pokukovala, ale nakonec me oslovila jina, Mraz pod kuzi :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mráz pod kůží mě taky zaujal. Budu se těšit na tvou recenzi :-)

      Vymazat
  3. Obálka je opravdu nádherná, ale anotace už se mi moc nezamlouvala. Tak jsem knihu přešla. Teď přemýšlím, zda to bylo dobře... Asi se po ní později poohlédnu :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud se ti líbily Bryndzovy knihy, tak bys mohla být spokojená i s touto :-) Přiznávám, že závěr byl trošku táhlý, ale jinak mi autorka silně připomíná výše zmíněného autora.

      Vymazat